Gabriel Oprea, la Adevărul Live: „Nu sunt de acord ca Parlamentul să schimbe Codul Penal. UNPR are un interes pentru Ministerul Justiţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Gabriel Oprea, omul-cheie al actualei guvernări, a spus, la Adevăul Live, că nu susţine demersul parlamentarilor PSD de a schimba legislaţia penală. Liderul UNPR a mai spus că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru încă un mandat în fruntea DNA, pentru că instituţia pe care o conduce este un etalon pe plan european.

Invitat ieri la Adevărul Live, preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, s-a poziţionat împotriva încercărilor PSD de a modifica din temelii Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. „Odată am fost scos din context. Am spus aşa: că orice modificare de lege, de Cod Penal, presupune o dezbatere publică, în care toţi actorii, societatea civilă, reprezentată de ONG-uri, Guvernul, ceilalţi actori trebuie să-şi spună cuvântul. Nu sunt de acord ca o mână de parlamentari interesaţi să schimbe actualul Cod Penal. Sunt de acord total dacă orice modificare, totul este într-o dinamică, duce la întărirea statului român şi a Justiţiei, mergem total pe acest lucru. Altfel, nu. Nu sunt de acord şi cu asta cred că v-am răspuns“, a spus liderul UNPR, partid care a strâns suficienţi de muţi parlamentari pentru a decide un vot în Parlament.

În acest context, Gabriel Oprea, partenerul de guvernare a lui Victor Ponta, a lăudat activitatea DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi, pe care o susţine pentru obţinerea unui nou mandat în fruntea instituţiei. „Mă mai lasă şi pe mine Victor Ponta să primesc nişte delegaţi, când nu are timp. Sentimentul este că şi la noi vin ca la o mică poartă la Bruxelles. Oamenii se uită în jur, se uită unde am ajuns. Lupta asta anticorupţie este un moment istoric în care toţi trebuie să respectăm legea, până la urmă. Din moment ce spun că DNA este un etalon la Bruxelles şi în Europa, normal că o susţin pe Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat. A demonstrat că merită acest lucru, chiar dacă îmi fac prieteni sau nu când spun asta“, a arătat vicepremierul.

Gabriel Oprea a vorbit şi despre trecerea Ministerului Justiţiei, cu tot cu ministrul Robert Cazanciuc, la UNPR. „Despre domnul Cazanciuc eu am o părere foarte bună, este un om serios, îl cunosc, ca şi pe Victor Ponta, de tânăr procuror. Mi-aduc aminte, eram în 2000 preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, el era, dacă nu mă înşel, adjunctul lui Victor Ponta la Corpul de Control, îl cunosc şi îl apreciez. N-a semnat nimic, sunt doar discuţii. Nu neg că UNPR are un interes pentru Ministerul Justiţiei“, a mai spus Oprea.

„Suntem la începutul unei crize politice“
Întrebat despre situaţia juridică a premierului Victor Ponta, pus sub învinuire de către DNA, vicepremierul a refuzat să comenteze, însă a vorbit de momentul actual ca de începutul unei crize politice. „M-aţi întrebat până acum ce gândesc pe Justiţie. Nu mă întrebaţi despre premier, nu am comentat dosare penale aflate în lucru. Suntem la începutul unei crize politice. Nu sunt vorbe goale. Nu cred că este benefic pentru România o criză prelungită. “, a mai spus liderul UNPR, partid care a votat împotriva începerii urmăririi penale faţă de Ponta, în Parlament.

Deşi a recunoscut că liderii PNL i-au propus să li se alăture la moţiunea de cenzură, Oprea a oferit garanţii în sensul susţinerii, fără niciun fel de echivoc, a Guvernului Ponta. Parlamentarii UNPR şi PSD nu vor vota deloc la moţiunea de cenzură, iar voturile PNL nu vor fi suficiente. „Mi-a propus PNL. Sunt prieten cu Blaga, cu Petrache, mă cunosc şi cu doamna Gorghiu. Sunt într-o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte. Este de bun simţ să mergi cu echipa din care faci parte şi la bine, şi la rău. Cred că nu ne ridicăm din bancă, m-aţi înţeles? Este o procedură, prezent, nu votez “, a explicat preşedintele UNPR.

„Maior intră în profilul de prim-ministru“

Întrebat dacă l-ar susţine pe fostul şef al SRI în funcţia de premier, variantă care a tot circulat după alegerile prezidenţiale, Oprea a răspuns: „Pe George Maior îl cunosc foarte bine, suntem prieteni. Şi-a făcut datoria pentru România. A preluat SRI cu o încredere de 10% şi a terminat cu 50%. Şi-a dorit tot timpul să i se spună ambasador. Partenerii noştri au foarte multă încredere. George Maior intră în profilul de prim-ministru. Dar acum este Victor Ponta. Lui Ponta i-am dat mai multe sfaturi, l-am crescut politic, i-am botezat copilul. Cred că este un prim-ministru bun şi deştept. El îmi este prieten, Maior îmi este prieten. Nu aş vrea să intru în alte scenarii. Nu este corect“.

„Am fost ameninţat cu moartea“

Vicepremierul Gabriel Oprea a explicat, în exclusivitate pentru „Adevărul“, că a demisionat din funcţia de ministru de Interne, în 2009, din cauza presiunilor venite din partea liderilor PSD, care au încercat să-i impună o anume persoană pentru funcţia de şef al serviciului secret al MAI.

„A fost o finală între mine şi Cătălin Voicu. Am câştigat la diferenţă de trei voturi şi am fost numit ministru de Interne. Au venit şi mi-au spus: «bă, acuma fii şi tu mai generos. Nu te aşteptai, dar acuma numim şi noi nişte oameni». Şi au vrut să numească politic. Eu nu am înţeles. Fiind militar, cum să numească politic, de exemplu, şeful serviciului Doi şi-un Sfert? Cum să-l numeşti în şedinţă de partid?“, a relatat ministrul de Interne, la Adevărul Live.

Oprea, care atunci se afla în PSD, a spus că nu era vorba de contracandidatul său Cătălin Voicu, dar nu a vrut să spună numele celui pe care liderii PSD îl voiau cu tot dinadinsul în fruntea serviciului secret al MAI. „Nu, el a vrut să fie ministru. Era vorba de altcineva. Problema este că numele ăla… Toate serviciile secrete, dar toate, mi-au spus că acel om face crimă organizată. Cum să-l numesc? Nu-l numesc. Şefii de partid insistau pentru numire. Erau şi ei mai mulţi pe acolo“ a mai spus vicepremierul.

Moderatorul îi pune în faţă numele lui Mircea Geonă. „Nu era şeful partidului?“, a răspuns Oprea. Marian Vanghelie este cel de-l doilea nume pe care i-l menţionează moderatorul. „Şefii de la partid. În momentul ăla, m-am grăbit şi l-am numit pe domnul Ardelean. L-am respectat şi am considerat că, dincolo de ce vreau eu, Gabi Oprea, aici trebuie să pui un profesionist, deşi riscam să fiu dat afară“, a mai arătat ministru de Interne.

Oprea a mai povestit că a vrut să spună public despre presiunile şi „ameninţările cu moartea“ pe care le-a primit, însă nu a fost lăsat, fără să spună, însă, de către cine. „M-au chemat, mi-au spus să-l dau afară. În faţa tuturor, le-am spus că nu-mi pun mafia la Ministerul de Interne. Am plecat, mi s-a cerut demisia. Am vrut să ies, să spun Cancelariilor europene, să spun tuturor ce se întâmplă, cu ce am fost presat, despre cine este vorba. Acum, spun în premieră aici, la Adevărul Live, nu am fost lăsat. Era bine pentru România, pentru viitorul meu, pentru că fusesem ameninţat inclusiv cu moartea. Ca să fie foarte clar! Şi nu vorbesc prostii. Dacă nu mă potolesc... Am crezut, normal, că şi statul te protejează. Mi-am dat demisia, în schimb nu am fost lăsat să spun exact. Am ieşit oarecum stânjenit“, a mai spus Oprea.

Întrebat dacă acel om pe care liderii PSD voiau să-l impună la DGIPI (Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă) au mai ajuns în vreo funcţie publică, Oprea a răspuns: „Nu. Important pentru ţara asta e că oamenii ăia nu au mai ajuns niciodată. Şi a fost foarte bine. Vă spun că ambasadele străine, americanii, s-au uitat atunci foarte atent la acest lucru“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite