Fumătorii mai petrec o iarnă la căldură după atacarea legii antifumat la CCR. Ce şanse are contestaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizarea privind neconstituţionalitatea legii antifumat are şanse să fie admisă, iar CCR poate impune amenajarea de spaţii pentru fumători. Revizuirea legii ar lăsa situaţia neschimbată pe toată durata iernii.

Un grup de 33 de senatori a depus, luni, o sesizare la Curtea Constituţională (CCR) referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată săptămâna trecută de Parlament. „Nu am reuşit să strângem cele 50 de semnături necesare la Camera Deputaţilor. Am reuşit, în schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel şi dlui Alfred Mihai, am obţinut susţinerea a 34 de senatori, fiind necesare minimum 25“, a spus deputatul Daniel Fenechiu, cel care s-a ocupat de redactarea sesizării.

Contestaţia înaintată CCR nu vizează fondul problemei, care se referă la interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci la definirea inexactă a unor termeni pe care îi conţine textul legii.  „Spaţiu public închis“ se defineşte astfel: „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“.

Contestatarii arată că definiţia este destul de vagă şi s-ar putea ajunge la situaţia în care fumătorii ar putea fi amendaţi pentru că fumează în propria locuinţă. „Merg pe claritatea şi predictibilitatea legii. Ei nu spun că nu este clară legea, că nu se ştie ce este cu spaţiile acelea. Sunt de acord cu ei. Chiar dacă intenţia este bună, legea este prost făcută. În momentul în care se introduce o interdicţie trebuie să fie foarte clar definită şi foarte bine delimitată astfel încât să nu se poată extinde prin analogie la alte situaţiii. Eu cred că se va admite sesizarea. Este nepermis de imprecisă. Parcă nu ar fi un text de lege, ci o compunere, o postare pe Facebook“, a comentat Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, pentru „Adevărul“.

„Partea cu discriminarea nu se va admite“

Semnatarii sesizării mai susţin faptul că prin legea antifumat, în forma adoptată de Parlament, se încalcă egalitatea în drepturi asigurată de Constituţie. Potrivit legii, fac excepţie de la spaţiile publice în care este interzis fumatul celulele pentru deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă şi camerele special amenajate din zona de tranzit a aeroporturilor.

Contestatarii arată că astfel se produce discriminare între fumătorii din aeroporturi sau penitenciare şi ceilalţi, care nici nu ajung în aeroporturi, nici nu sunt în închisoare. Nicuţ nu crede că ceilalţi fumători sunt discriminaţi în raport cu cei din penitenciare şi închisori din cauza situaţiei speciale în care se regăsesc cele două categorii de fumători. „Eu cred că pe partea aceasta cu discriminarea nu se va admite pentru că atât cei aflaţi în penitenciare, cât şi cei din aeroporturi, sunt închişi. După ce se face controlul de securitate la aeroport, nu mai poţi să ieşi pe terasă. Şi atunci se justifică dezlegarea aceasta. Se justifică excepţia pentru că nu există altă soluţii. Pentru restul persoanelor există alte soluţii“, a mai spus Elenina Nicuţ.

„Judecătorii se vor pronunţa ca oameni“

Admiterea contestaţiei nu înseamnă automat că Parlamentul va reveni asupra deciziei de a interzice fumatul, ci doar va defini „spaţiile publice“ şi va decide dacă se face discriminare între fumători, aşa cum precizează cei 33 de senatori în sesizarea lor. „Probabil vor ajunge la soluţia de imprevizibilitate, adică încălcarea articolului 1, alineatul 3 şi 5, pe ideea că nu sunt noţiunile definite foarte bine. Legea se va întoarce la Parlament, vor defini acele spaţii şi până la urmă interzicerea fumatului tot se va produce“, spune Gheorge Iancu, profesor de drept constituţional şi fost Avocat al Poporului.

În plus, judecătorii CCR ar putea indica Parlamentului să modifice legea în sensul în care să se prevadă posibilitatea amenajării de spaţii speciale pentru fumători. „Poate să admită Curtea sesizarea şi să amenajeze nişte locuri pentru ei. Eu cred însă că judecătorii de la CCR vor face ceva în favoarea fumătorilor deşi, din punctul de vedere al profesorului de drept constituţional, nu sunt motive de neconstituţionalitate, dar, pentru că acei judecători sunt fumători, vor deveni oameni şi se vor pronunţa ca oameni“, a mai precizat Gheorghe Iancu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite