Firea: Strategia Națională pentru Tineret va fi aprobată în această toamnă. Documentul cuprinde peste 630 de măsuri

0
Publicat:

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că au fost încheiate primele discuții cu tinerii, urmând ca Strategia Națională pentru Tineret să fie aprobată în această toamnă.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea FOTO Guvernul României
Ministrul Familiei, Gabriela Firea FOTO Guvernul României

„Au avut loc primele discuții cu tinerii pe baza planului de acțiuni pentru următorii cinci ani. Documentul strategic cuprinde peste 630 de măsuri pentru tineretul din România”, a anunțat Firea pe Facebook.

Potrivit ministrului, „timp de două zile, specialiștii din minister, Secretariatul General al Guvernului, Banca Mondială și reprezentanți ai principalelor organizații de tineret au analizat punct cu punct prevederile propuse pentru Strategia Națională pentru Tineret 2022-2027. Forma finală va fi agreată în următoarele zile și apoi va ajunge în dezbaterea grupului de lucru interministerial”. 

Gabriela Firea a explicat că documentul urmează să fie aprobat anul acesta, în toamnă.  „Intrăm astfel în linie dreaptă și facem pași importanți pentru aprobarea acestui document strategic esențial pentru dezvoltarea politicilor pentru tineret”, a mai spus Firea. 

„Realizarea, dezbaterea și aprobare strategiei, imediat după adoptarea Legii Tinerilor, reprezintă alte realizări majore în acest domeniu ale ministerului și coaliției de guvernământ, cu sprijinul organizațiilor care militează pentru drepturile tinerilor din România”, a mai completat ministrul. 

Strategie Naţională pentru Tineret 2022-2027

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunțat o nouă Strategie pentru Tineret de la începutul anului, într-un mesaj video, transmis în cadrul celei de-a patra ediţii a Forumului Mondial al Tineretului, în care a subliniat rolul tinerilor în modelarea dezvoltării societăţilor şi în identificarea soluţiilor privind provocările actuale în contextul pandemiei de Coronavirus.

Şeful statului a subliniat atunci că „trebuie să înţelegem pe deplin rolul esenţial al tinerelor generaţii în modelarea dezvoltării societăţilor noastre şi în găsirea de soluţii la provocările actuale.

Președintele a mai explicat atunci că, pentru a face faţă acestor provocări, Guvernul României pregăteşte o nouă Strategie Naţională pentru Tineret 2022-2027, „axată pe emanciparea tinerilor, educaţie, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor şi participarea activă a acestora la viaţa economică, socială, culturală şi politică. 

„Proiecte concrete şi dezbateri publice menite să le ofere tinerilor o perspectivă post-pandemică atât de necesară”

Şeful statului a mai anunţat că „România îşi va aduce, totodată, contribuţia la Anul European al Tineretului 2022, cu proiecte concrete şi dezbateri publice menite să le ofere tinerilor o perspectivă post-pandemică atât de necesară. Doresc să subliniez rolul major al tinerilor în eforturile de construire şi menţinere a păcii, ca un drept şi un imperativ democratic menite să facă societăţile noastre mai incluzive. România apreciază rezilienţa tinerilor în înfruntarea conflictelor şi a violenţei”. 

„Tinerii luptă pentru pace şi ar trebui să li se ofere oportunităţi semnificative de a juca un rol în acest domeniu. Acest lucru necesită sisteme politice incluzive, educaţie de calitate la nivel primar, secundar şi terţiar, inclusiv în adăposturile pentru refugiaţi şi strămutaţi, precum şi oportunităţi de angajare demne”, a conchis preşedintele. 

Strategia UE pentru tineri. Accent pe rezultate

România a fost primul stat care a coordonat implementarea Strategiei Europene de Tineret, adoptată în 2018, în perioada în care a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

 Strategia adoptată atunci la nivel european a adus o serie de elemente de noutate faţă de cea anterioară, printre care instituirea unor planuri naţionale de acţiune asociate strategiei, instrumente pentru o monitorizare mai clară a rezultatelor proceselor de consultare şi (co)decizie, precum şi fructificarea proceselor de consultare pentru îmbunătăţirea participării tinerilor la procesele decizionale de nivel naţional şi local.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite