Eurodeputaţii PSD, vot împotriva activării Articolului 7 în cazul Poloniei, cu toate că indicaţiile PES erau altele. Cum au votat toţi europarlamentarii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a votat rezoluţia care propune activarea articolului 7 al Tratatului UE pentru Polonia, majoritatea europarlamentarilor susţinând sancţionarea Varşoviei. Aproape toţi eurodeputaţii PSD au votat împotriva sancţionării Poloniei, deşi familia lor politică stabilise un vot „pentru“. Un vot „împotrivă“ au dat şi trei europarlamentari români din PPE.

Varşovia este acuzată de Comisia Europeană că încalcă statul de drept prin modificarea legislaţiei din domeniul justiţiei. În cadrul plenului s-a dat un vot pe rezoluţia pentru sancţionarea Poloniei, adică activiarea Articolului 7 din Tratatul UE. 422 de voturi au fost „pentru“, 147 au fost „împotrivă“ şi 48 de eurodeputaţi s-au abţinut. 

Opţiunile eurodeputaţilor români au fost împărţite. De exemplu, familia socialistă europeană a decis ca eurodeputaţii săi să voteze în favoarea sacţionării. Majoritatea eurdeputaţilor au respectat această indicaţie, cu excepţia eurodeputaţilor români şi a unui eurodeputat bulgar. Cei nouă eurodeputaţi români care au votat „împotrivă“ au fost: Claudiua Ţapardel, Claudiu Tănăsescu, Dan Nica, Doru Frunzulică, Emilian Pavel, Ioan Mircea Paşcu, Maria Grapini, Răzvan Popa şi Victor Boştinaru. Eurdeputatul Andi Cristea de la PSD a absentat, în timp ce Daciana Sârbu şi Cătălin Ivan au votat „pentru“ sancţionarea Poloniei. 

Şi în rândul eurodeputaţilor PPE au fost eurodeputaţi care nu au respectat linia familiei lor politice. Este vorba de Traian-Răzvan Ungureanu, Iuliu Winkler şi Mihai Ţurcanu, aceştia fiind trei dintre cei 23 de eurodeputaţi PPE care au votat altfel decât linia grupului. Tot un vot „împotrivă“ a fost dat şi de Norica Nicolai, europarlamentar al ALDE.  

Polonia riscă în acest moment pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene. Totuşi, în ciuda acestui vot, este puţin probabil ca sancţiunea să intre în vigoare pentru că, în Consiliu, Polonia este susţinută de ţările din grupul de la Vişegrad. Acestea s-ar putea opune prin veto la propunerea de activare a „Articolului 7“ din tratatul Uniunii Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite