Eduard Hellvig, noul director al SRI. Doar 15 voturi împotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Eduard Hellvig FOTO Mediafax
Europarlamentarul Eduard Hellvig FOTO Mediafax

Planul reunit al Parlamentului l-a votat pe liberalul Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Hellvig a fost validat cu o largă majoritate: 498 de voturi pentru şi doar 15 împotrivă.

UPDATE Fostul şef SRI George Maior: „Îl voi sprijini pe Eduard Hellvig“

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat luni pentru Agerpres că îl va susţine pe succesorul său, Eduard Hellvig, şi consideră oportună numirea sa la şefia SRI.

UPDATE Eduard Hellvig a depus jurământul în faţa Parlamentului.

"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi pentru punctele de vedere exprimate! SRI a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de modernizare. 

Consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţii de apărare a siguranţei naţionale. Cu toate că s-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupţia reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranţa naţională, afectând economia şi subminând funcţionarea instituţiilor", a declarat Hellvig.

"Când istoria s-ar putea să nu mai aibă vreodată răbdare cu noi, dacă vrem ca România să rămână în picioare, va trebui să avem un stat puternic, clădit pe un parteneriat democratic, cu propriii cetăţeni şi pe piloni instituţionali solizi",a mai spus noul director SRI.

El a arătat că doreşte aprofundarea cooperării operaţionale şi a schimbului de informaţii cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea nostră şi a deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei.

"Îmi doresc aprofundarea cooperării operaţionale şi a schimbului de informaţii cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea noastră şi a deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei. Evoluţiile recente ne-au demonstrat cât de important sunt controlul parlamentar asupra activităţii SRI şi colaborarea SRI cu Parlamentul şi CCR pentru definirea unui cadru legislativ care să răspundă deopotrivă imperativelor democratice şi celor de siguranţă naţională", a conchis Hellvig.

Directorul SRI a menţionat că instituţia pe care o va conduce a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de reorganizare şi modernizare, devenind un vector de stabilitate naţională.

“Responsabilitatea de asigurare a securităţii cibernetice a Ucrainei reflectă statutul obţinut în cadrul comunităţii de informaţii euro-atlantice. Prioritatea Serviciului în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei, atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât şi în context geostrategic tensionat”, a mai spus Eduard Raul Hellvig.

UPDATE Eduard Hellvig a fost votat la şefia SRI cu 498 de voturi „pentru" şi numai 15 „împotrivă", parlamentarii PMP şi PLR. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu l-a atacat dur pe Eduard Hellvig înainte de exprimarea votului, reproşând faptul că nu are experienţă pe zona de securitate. Spre finalul scurtului discurs, senatorul şi-a îndulcit tonul şi şi-a exprimat speranţa că, totuşi, Eduard Hellvig va avea un mandat de succes.”Rezultatul votului nu trebuie să şteargă cu buretele probleme domnului Hellvig. Este o problemă majoră faptul că nu are experienţă şi nu este o persoană cu autoritate pe zona de securitate. Nu pun la îndoială buna intenţie şi disponibilitatea pe care o are de a învăşa la locul de muncă. În România sunt oameni cu experienţă pe zona de securitate naţională şi în privinţa cărora nu există semne de întrebare. Dl Hellvig nu face parte din această categorie. Îmi exprim speranţa că dl Hellvig nu va confirma dubiile pe care le ridic în privinţa domniei sale şi sper că mandatul va fi unul de succes”, a afirmat preşedintele Senatului.

UPDATE Georgian Pop, preşedintele Comisiei de Control al SRI prezintă raportul rezultat în urma audierii lui Eduard Hellvig. "Comisia a avizat favorabil propunerea şi recomandă votarea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI", a afirmatPop în plen.

Deşi săptămâna trecută aleşii puteau da un vot pentru Eduard Hellvig, PSD, care deţine majoritatea în Birourile Permanente reunite a decis, fără nicio explicaţie, să amâne votul până astăzi. 

În ciuda acestei amânări, liderul PSD Victor Ponta a reiterat, duminică seară, la Antena 3, că social-democraţii vor vota favorabil propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind nominalizarea lui Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI). 


De la stânga la dreapta: Attila Verestoy, Eduard Hellvig şi Georgian Pop FOTO Mediafax / 2 martie 2015

Attila Verestoy Eduard Hellvig Georgian Pop FOTO Mediafax

De ce a amânat PSD votul

„Aceasta este decizia luată cu 14 voturi pentru în Biroul Permanent reunit. Nu mă întrebaţi argumentele, nu scrie nicăieri în Regulament să-i întreb pe colegii mei care sunt argumentele pentru vot. Liberalii au cerut astăzi (n.r. miercurea trecută). Eu vă comunic decizia sec, fără alte comentarii", a anunţat, după şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Deputatul Florin Iordache, vicepreşedintele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, a fost mai tranşant decât colegul său. „Astăzi (n.r. miercurea trecută) avem vot final pe mai multe proiecte de lege importante. Doar nu era să le amânăm. Ce importanţă are că votăm în cazul Hellvig este săptămâna asta ori cea viitoare. Care e graba?“, a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul Florin Iordache. 

Liberalii sunt foc şi pară pe social-democraţi pentru tergiversarea votului, dar îi atenţionează că de data aceasta timpul nu mai lucrează în favoarea lor. 

„Nu inteleg comportamentul PSD-ului. Nu au oferit niciun argument sau motiv pentru care amână o decizie a plenului. Indiferent care le sunt interesele sau aşteptarile, le amintim că suntem în plină procedură constituţională. Prin urmare, un vot tot va trebui dat de Parlament pentru propunerea preşedintelui“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe. 

La rândul său, deputatul PNL Ludovic Orban susţine că PSD nu are niciun argument plauzibil pentru amânarea votului, deşi luni, în Birourile Permanente, aceştia au spus clar că votul va fi miercuri.  „Eu nu am înţeles nimic din şedinţa Birourilor Permanente reunite. În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele PSD şi premierul Victor Ponta, domnul Ponta şi-a dat acordul pentru data de astăzi, la ora 13.30-14.00. Astăzi a venit PSD fără niciun fel de motivaţie şi a spus că propun ca şedinţa să aibă loc luni”, a afirmat Orban.

Victor Ponta în Parlament la vot - Eduard Hellvig sef SRI  FOTO Mediafax


Premierul Victor Ponta (la urnă), liderul PSD, a afirmat că el a fost primul care a votat pentru numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, adăugând că acum nu poate decât să-i ureze un mandat cât mai eficient FOTO Mediafax / 2 martie 2015

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite