Ponta: Dacă mi se face un dosar, nu pot rămâne în funcţie. Sper că în 2015 nu se schimbă guvernul cu mijloace judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la Antena 3 că PSD va vota favorabil propunerea lui Klaus Iohannis privind nominalizarea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI. De asemenea, premierul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte ducerea la bun sfârşit a mandatului.

 Principalele declaraţii:

Victor Ponta: La mulţi ani tuturor doamnelor din viaţa noastră. Acesta a fost subiectul cel mai important

V-aş ruga să daţi o definiţie pentru ceea ce vedem acum la DNA?

Victor Ponta: Despre regimul Băsescu am vorbit atât de mult. E bine că acum vorbesc şi procurorii despre el. Mai bine mai târziu, decât niciodată.  În 2010-2011, când domnul Predoiu era în guvernul în care s-au tăiat pensiile şi salariile, s-a mărit TVA-ul, exact în aceeaşi perioadă erau sute de milioane pentru retrocedări...În acea perioadă, acel guvern, condus de Traian Băsescu în mod direct, pentru unii a fost mumă şi pentru ceilalţi ciumă. Acum sunt nerăbdători să vină înapoi. Prima oară a fost vina lor că ne-au prostit, acum e vina noastră.

Despre măsurile fiscale 

Eu nu mai vreau să fie un guvern al lui Klaus Iohannis, că nu a venit cu el de acasă, ci un guvern al României. Guvernul pe care îl conduc a venit în 2012, spunând: Boc-Băsescu-Predoiu v-au tăiat pensiile, dar noi le punem la loc. Guvernul Boc-Băsescu-Predoiu v-a tăiat salariile şi noi le punem la loc şi în fiecare an adăugăm. De azi intră indexarea salariilor prevăzută în buget. Ultimul lucru pe care l-am promis este reducerea TVA, care are un impact asupra tuturor, pentru că şi pâinea săracului are TVA la fel. Este un efect pentru toată lumea

Acest Cod Fiscal nu l-am făcut peste noapte. S-a lucrat cu Banca Mondială, cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cu experţi. Darius (n.r. Darius Vâlcov) a preluat o muncă aproape finalizată şi a luat nişte decizii importante.  

Darius Vâlcov: Urez La mulţi ani tuturor doamnelor şi domnişoarelor. An de an, acest guvern a luat măsuri de peste 10 miliarde. Anul acesta s-a introdus reducerea CAS-ul, cu impact de 6 miliarde, s-au mărit salariile profesorilor, se vor mări salariile în sănătate etc. Tot ce înseamnă carne,  legume, peşte se va reduce TVA-ul de la 24% la 9 %. Estimăm reduceri de peste 15% la raft. Din momentul reducerii TVA-ului vom vedea reduceri la raft. 

De ce nu a pornit Comarnic-Braşov?

Ponta: Vă dau un exemplu: Centura Bacăului. Am avut bani europeni. Procedura a fost lansată în 2013. Cât nu scăpăm de circuitul infernal al contestaţiilor, care durează doi ani, nu o să reuşim. Pachetul de legi privind achiziţile publice, dacă nu-l facem să funcţioneze, o să stăm cu banii. 

Am aprobat prin OUG, ca persoanele care depun contestaţie să pună o garanţie. Mi se pare un lucru de bun simţ. CCR a spus că nu este constituţional. Iar contestaţiile au crescut de trei ori. 

Mai există categorii de pensionari pentru care nu s-au luat măsuri reparatorii?

V. Ponta: Pensiile personalului navigant: Legea este în Parlament şi s-a revotat sau este la Camera Decizională. Au mai rămas grefierii, a căror lege este în Parlament. (....) Domnul Predoiu a reprezentat o companie la Piteşti şi 2.000 de oameni au fost daţi afară. L-aş întreba pe dl Predoiu: Tu cum rezolvi? Ce faci cu cei 100 milioane de lei pe care o companie care te sprijină, Realitatea Media, îi datorează. Îi ceri dacă ajungi la guvernare?

Problema este legată de pensii. Programul vorbeşte de 4,3 milioane de salariaţi care susţin 1,5 milioane de pensionari. Dacă guvernarea Ponta are rezultate bune, de ce nu putem mări pensiile cu mai mult de 5%?

Victor Ponta: Bine că nu le-am tăiat. Finanţele ţării în timpul guvernării lor nu au fost echilibrate pentru că furau. 2013 a fost un moment dificil: restructurarea ANAF. Acolo a fost un grup infracţional. În 2014 au început să lucreze şi ceea ce vă spune Darius, apropo de încasări, vine şi din creştere economică, dar şi din combaterea evaziunii. 

Cum este, dl Vâlcov, cu deficitul de 3 miliarde de euro la pensii?

Darius Vâlcov: Este abordarea greşită. Nu este suficient doar să creşti pensia. Prin toate măsurile-reducerea preţurilor la medicamente, la motorină şi benzină, la alimentele de bază – la 1 ianuarie 2016, ceea ce cumperi azi cu 100 de lei vei cumpăra cu 80 de lei. O persoană care are azi salariu 1.000 de lei va plăti impozit pe venit doar pentru 200 de lei. 

V. Ponta: Domnii miniştri se uită la emisiune şi domnul Rus mi-a dat două veşti: vestea bună este că s-a dat câştigătorul la studiul de fezabilitate pentru Piteşti-Sibiu, vestea proastă este că a fost şi contestat. 

Găsiţi resurse ca armata să primească mai mulţi bani?

V. Ponta: Găsim, dar nu am reuşit cu cei 0,3% din PIB pe care voiam să-i alocăm în plus. Partea rea este că, după cum vedem, criza din Ucraina nu este finalizată cu bine. În Moldova, bine că avem un guvern. Faptul că e un guvern care depinde de comunişti nu e bine. Sper să nu fac o gafă. România este ţara care a investit cel mai mult în Moldova. Regiunea noastră nu este stabilă, dar vedem ce se întâmplă în jur. 

Aţi avut întâlnire cu şeful CIA, John Brennan? 

V. Ponta: Cred că România trebuie să se coordoneze perfect cu poziţia SUA în privinţa crizei. Pe probleme de securitate, partenerul nr. 1 sunt Statele Unite. România nu este în pericol, dar suntem în cea mai rea situaţie posibilă în regiune. Reacţia a fost extrem de pozitivă. Există conştiinţa la Washington că România este cel mai stabil partener.

Despre ancheta în care este implicată familia sa

V. Ponta: Normal că sunt afectat. Nu mint poporul. Mă doare. Nu am comentat legat de dosarul şi responsabilitatea cumnatului meu. M-a afectat linşajul mediatic. Unii spuneau că atac procurorii. Dar, ce, Rareş Bogdan este procuror? 

Despre majoritatea din Parlament

Am avut voturi importante pentru judecătorul CCR. La Cameră, am avut voturi pentru legi importante. Miercuri, am votat Codul Silvic, pe care l-au făcut specialiştii coordonaţi de doamna Lucia Varga (n.r. PNL). Liberalii au votat împotrivă. Cred că trebuie să ne ducem mandatul la sfârşit. Am o listă cu ce am promis în 2012: şapte sunt bifate, trei nu sunt bifate. Vă daţi seama ce înseamnă o criză politică acum? Oamenii vor vota în 2016. Altfel lucrurile nu au sens. Cât timp erau la noi domnii Geoană şi Vanghelie, toată ziua erau tocaţi. Acum, dacă sunt cu Blaga şi Gorghiu, îi laudă. Mi se pare un gen de ipocrizie. 

Ce şanse sunt ca Guvernul Ponta să rămână până în 2016?

V. Ponta: Cred că ne vom duce mandatul la bun sfârşit şi decizille luate la CN vor fi unele dureroase, dar absolut necesare. Voi propune ca toţi liderii naţionali şi locali, care se află în diverse fazee ale unei cercetări penale, să nu mai poată ocupa funcţii. Sunt nişte lucruri trecute în statut care nu înseamnă că automat eşti şi vinovat. Dar vrem ca PSD să dea semnalul că are o atitudine tranşantă. 

Dacă se face un dosar, în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu pot rămâne în funcţie. Sper că în 2015 nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare.

Este o tensiune cu liderii PSD?

V. Ponta: Foarte mare. Nu vreau ca în 2016 să vorbim noi de guvernare. O altă temă folosită anul trecut: să nu fie toată puterea la PSD. Şi eu le-am spus că au dreptate. Dar e valabil şi pentru PNL?

Mâine este votul pentru directorul SRI?

V. Ponta: Vom vota „pentru“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite