Eduard Hellvig află abia luni dacă va prelua şefia SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig FOTO Adevărul
Eduard Hellvig FOTO Adevărul

Europarlamentarul Eduard Hellvig va primi votul Parlamentului abia luni, începând cu ora 16.00, potrivit unei decizii a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senat. Deputatul PNL Ludovic Orban acuză PSD că tergiversează votul.

"Biroul Permanent reunit a stabilit şedinţa de plen pentru luni la ora 16.00. Ordinea de zi va fi propusă de departamentele legislative şi comitetul liderilor de grup, prioritar este votul asupra numirii noului şef al SRI. Raportul a venit azi. Aceasta este decizia luată cu 14 voturi pentru în Biroul Permanent reunit. Nu mă întrebaţi argumentele, nu scrie nicăieri în Regulament să-i întreb pe colegii mei care sunt argumentele pentru vot. Liberalii au cerut astăzi", a anunţat, după şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

El a spus că nu se ştia dacă în comisia SRI se putea lua o decizie în privinţa nominalizării unui director SRI într-o zi sau două.

Zgonea a spus că PSD a propus şedinţa pentru luni, la ora 16.00, fiind o decizie luată în grupul parlamentar al PSD.

„Raportul a venit astăzi, aşa am stabilit, cu acordul liderilor grupurilor parlamentare, să luăm decizia. Eu vă comunic decizia sec, fără alte comentarii. Puteam să o facem şi astăzi, nu este decizia mea, nici decizia preşedintelui Tăriceanu, pentru că nu noi mobilizăm membrii grupurilor parlamentare astfel încât ei să fie prezenţi la o şedinţă dată. Decizia a fost luată cu votul majorităţii în Biroului Permanent reunit. PSD a susţinut luni la ora 16.00, este o decizie luată de grupul parlamentar PSD în cadrul şedinţei de care au avut-o luni la şedinţa de grup parlamentar”, a adăugat Zgonea.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a precizat că liberalii au solicitat ca această şedinţă a Parlamentului pentru numirea lui Eduard Hellig în funcţia de director al SRI să aibă loc miercuri şi nu a înţeles de ce PSD a propus data de luni, nedând niciun argument.

„Eu astăzi nu am înţeles nimic din şedinţa Birourilor Permanente reunite. Luni am avut o şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care propunerea formulată de grupurile parlamentare ale PNL ca audierea în Comisia SRI şi votul în plen să fie marţi. A fost respinsă pe motivaţia că o să fie miercuri. Mai mult decât atât, în discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele PSD şi premierul Victor Ponta, domnul Ponta şi-a dat acordul pentru data de astăzi la ora 13,30-14,00. Astăzi a venit PSD fără niciun fel de motivaţie şi a spus că propun ca şedinţa să aibă loc luni”, a afirmat Orban.

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a avizat, ieri, favorabil propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind preluarea funcţiei de director a SRI de către europarlamentarul Eduard Hellvig. Din cei nouă membri ai Comisiei, numai şapte au votat favorabil. Deputatul PSD Daniel Savu a dat un vot negativ, iar deputatul independent Sebastian Ghiţă a absentat de la şedinţă, deşi cu o zi înainte declarase că va fi prezent. Şedinţa a fost secretă, iar la finalul audierii Eduard Hellvig a prezentat, pe scurt, priorităţile. Astfel, liberalul susţine că pachetul legilor Big Brother, declarat neconstituţional de CCR şi extrem de controversat, ar putea fi adoptat într-un orizont de timp de trei şi şase luni. 

„Cred că la momentul ăsta trebuie să găsim un răspuns cu privire la cele trei legi. Trebuie să găsim un răspuns care să satisfacă drepturile şi libertăţile civile ale cetăţeanului, dar pe de altă parte trebuie să răspundă şi capacităţii de funcţionare a instituţiei SRI. Sunt nişte legi extrem de importante pentru corpul profesional. Din ce am văzut şi eu în dezbaterea publică este clar că e o necesitate majoră“, a declarat Hellvig. 

Europarlamentarul a dezvăluit că a discutat deja cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la necesitatea accelerării procesului de adoptare a unui astfel de pachet de legi. „Sunt convins că prin medierea preşedintelui, prin respectarea acestor două principii de care v-am spus, drepturi şi libertăţi civile pentru cetăţean şi capacităţi operaţionale pentru SRI, trebuie să găsim cât mai repede o soluţie pentru cele trei legi”, a mai precizat Eduard Hellvig.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite