Dragnea dă startul regionalizării: „Astăzi începe cel mai mare proiect de consens naţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat paşii procesului de regionalizare
Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat paşii procesului de regionalizare

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat miercuri că pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru - academic, societate civilă, aleşi locali şi demnitari - precum şi un comitet tehnic interministerial.

Dragnea a anunţat, într-o conferinţă de presă, demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România, prezentând un memorandum adoptat de Guvern privind măsurile necesare.

„Astăzi începe, oficial, unul dintre cele mai mari proiecte de consens naţional, care poate aduce la masă toţi românii. Este un proiect politic, naţional, de aceea este important să fim mai întâi români, şi apoi pesedişti, penelişti sau pedelişti“, a spus Dragnea.

El a precizat că la nivelul Ministerului Dezvoltării se constituie Consiliul consultativ pentru regionalizare, organism cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni, oferind expertiza de specialitate din domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie, finanţe publice.

Acest consiliu va funcţiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcătuit din 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, care va asigura expertiza necesară conturării profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din aleşi locali şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament şi un grup de lucru al societăţii civile.

Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ se constituie Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare descentralizare organism cu rol tehnic, condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte, şi de vicepremierul Daniel Chiţoiu, în calitate de vicepreşedinte.

„Până în luna iulie, Guvernul va avea proiectul noii construcţii administrative pe masă. Însă de atunci vor începe dezbaterile pentru un produs final“, a spus, cu speranţă, ministrul.

El a arătat că obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt dezvoltarea economică a regiunii, astfel încât în fiecare regiune să existe cel puţin un centru de afaceri, cel puţin un aeroport internaţional, un spital regional, o universitate acreditată la nivel internaţional, cel puţin un centru sportiv regional polivalent de nivel internaţional.

Ministrul a precizat că până la sfârşitul anului se propune formarea acestor regiuni, iar până atunci trebuie parcurse concomitent trei procese administrative: revizuirea Constituţiei, elaborarea cadrului normativ necesar organizării şi funcţionării regiunilor şi a cadrului normativ pentru descentralizarea competenţelor către regiuni, judeţe, municipii, oraşe şi comune.

Dragnea a spus că, în acest moment, nimeni nu ştie câte regiuni vor rezulta în urma acestui proces de analiză şi nici unde vor fi reşedinţele acestor regiuni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite