Disputa Parlament-MAE-Iohannis, rezolvată după două zile: Pe baza regulilor reînnoite, sper să avem o activitate corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlatean FOTO Senatul Romaniei

Parlamentul nu va mai bloca audierea celor 12 ambasadori propuşi pentru diferite posturi, după ce anterior liderul Comisiei de politică externă, Titus Corlăţean, anunţase că legislativul nu va mai tolera să fie tratat ca o „cutie poştală” de către Ministerul Afacerilor Externe şi de Administraţia Prezidenţială, care nu anunţaseră instituţia de demersurile de numire de noi diplomaţi.

„Parlamentul nu este şi nici nu trebuia tratat ca o cutie poştală a nimănui”, a declarat Titus Corlăţean, într-o intervenţie la Antena 3 luni, după ce anterior, într-un interviu dat agenţiei Agerpres, duminică, criticase în termeni duri dialogul deficitar al MAE şi al Administraţiei Prezidenţiale cu legislativul, precizând că nu se va desfăşura nicio audiere de ambasadori până nu are loc o revizuire a atitudinii partenerilor instituţionali.

În ultimii ani, Preşedinţia şi Ministerul de Externe fuseseră obişnuite să decidă trimiterile de ambasadori, fără consultări prealabile ale Parlamentului. De altfel, avizul din Comisia de politică externă are rol consultativ, însă există şi trebuie. Deşi este consultativ, un aviz negativ este perceput ca o lipsă de încredere pentru un viitor ambasador, susţin surse politice.

Inclusiv liberalii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte comunicarea cu celelalte instituţii, o parte dându-i dreptate lui Titus Corlăţean, fost ministru de Externe. „Puteau să ne trimită o secretizată cu persoanele propuse şi CV-urile lor, ca să ştim şi noi. Aşa era de bun-simţ, mai ales din partea MAE”, susţine un parlamentar cu experienţă de câteva mandate în comisiile responsabile de audierile de ambasadori sau miniştri de Externe.

Corlăţean a precizat că după criticile publice, instituţiile au îngropat securea războiului. „Am avut aseară şi astăzi discuţii cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale care activează în domeniu şi cu conducerea MAE. Au fost discuţii constructive, clarificatoare, aşa cum ar trebui să comunicăm interinstituţional. Eu sunt mulţumit. Pe baza regulilor reînnoite, sper să avem o activitate corectă”.

Numire cu semne de întrebare

Şeful Comisiei de politică externă nu are însă şi un termen clar privind momentul când vor fi chemaţi ambasadorii propuşi la audieri, fiind necesară pregătirea acestui proces. De altfel, surse politice susţin că sunt nemulţumiri clare în ceea ce priveşte numirea a cel puţin un ambasador, care este de neînţeles pentru Parlament. Mai precis, persoana propusă pentru Emiratele Arabe Unite, Octavian Bădică. Propunerea pentru această funcţie vine din mediul privat, fiind şef al departamentului pentru verificare şi raportare în cadrul unei reţele private de sănătate. Experienţă în diplomaţie, zero. „O să vedem şi o să avem informaţii suplimentare pe speţă”, a precizat Corlăţean despre cazul Bădică, fără a se antepronunţa asupra oportunităţii trimiterii unei persoane fără experienţă ca ambasador

Toţi ceilalţi propuşi ca ambasadori, în schimb, sunt fie sunt diplomaţi de carieră, fie au făcut trecerea gradual din administraţia publică în diplomaţie, dar pe parcursul a aproape un deceniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite