Directorul IRES, Vasile Dâncu: „Iohannis trebuie să ne spună adevărul despre noi“. Ce sfaturi are sociologul pentru Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul IRES, Vasile Dâncu, a discutat, la Adevărul Live, cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Liviu Iolu, despre perspectivele PSD, în contextul recentelor conflicte care macină partidul. Dâncu a prezentat, cu acest prilej, şi o serie de recomandări pentru preşedintele ales, Klaus Iohannis, dar şi pentru premierul Victor Ponta.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări discuţia

Vasile Dâncu: Oamenii sunt sensibili la ce se întâmplă în politică, îşi pun încă speranţe în politică şi aşteaptă ca politica să le aducă ceva imediat.

Creşte direcţia în care merge ţara. Ieri am văzut un studiu realizat de IRES, în care direcţia era de 58%. A crescut optimismul. Asta e o mare povară pentru cei care au de condus, fie că e vorba de Guvern, fie că e vorba despre preşedintele Iohannis.

El are de preluat acest bagaj. Opinia publică îi face lui Klaus Iohannis o agendă de premier, dar nu de premier al României, un fel de premier superstar. Optimismul e normal. Ce ar trebui făcut de politicieni, inclusiv de preşedinte, este modelarea acestui nivel aspiraţional.

E cea mai importantă sarcină pe care un lider trebuie să o rezolve. Nivelul de trai nu poate urmări nivelul aspiraţional şi s-au inventat câteva mecanisme. Unul din ele este greaua moştenire. Este o necesitate să explici cu adevărat unde suntem.

Lumea aşteaptă ca, odată cu venirea unui nou preşedinte, să se schimbe totul. Ce sper că va face Iohannis este să ne spună adevărul despre noi, să le explice oamenilor că fericirea comună se naşte dacă fiecare rezolvă fericirea proprie. Pentru asta trebuie muncă, selecţie pe bază de merit.

Suntem într-o derivă optimistă care este şi pozitivă. Nu poţi conserva această energie. Emoţia izbucneşte şi poate provoca mari cataclisme sociale. Acest tip de angajament politic este intermitent.

Emoţia poate avea efect pozitiv, dacă partea constantă este canalizată - poate crea o infuzie de optimism care înseamnă investiţii, antreprenoriate.

Liviu Iolu: În acest moment, Victor Ponta rămâne cu un partid în spate.

Dan Marinescu: Au fost recent nişte excluderi în PSD. Dvs. aţi trecut prin asta. De ce se întâmplă asta în PSD?

Vasile Dâncu: Nu seamănă o excludere cu alta. Nu întotdeauna partidele se întăresc prin achiziţii spectaculoase. Politicienii, la noi, gândesc mult aritmetic. Uneori, partidele se întăresc prin plecări.

Atunci când partidele se află în momente dificile, se hotărăşte o direcţie, sunt unii care se opun şi sunt eliminaţi dacă nu se poate face altceva. De regulă, partidele nu au mers mult pe excluderi. Eu am fost propus să fiu dat afară din partid pentru că am criticat direcţia partidului sau pe Ion Iliescu. De fiecare dată, Iliescu s-a opus să fiu dat afară. Acest fenomen al curăţeniei este unul care este normal vieţii de partid.

Dacă această echipă alternativă care vrea să preia puterea nu este realistă, devine aventurieră, nu mai devine echipa reformei. Aşa interpretez eu faptul că au fost eliminaţi din partid.

Liviu Iolu: PSD pierde a treia oară alegerile, i se schimbă electoratul.

Vasile Dâncu: Chiar dacă nu a reuşit să facă un salt uriaş, totuşi procentul de tineri s-a îmbunătăţit. Sigur, dincolo a crescut şi mai mult, ceea ce este o aberaţie faţă de definiţia stângii în Europa, unde intelectualii şi tinerii merg la stânga.

Acum zece ani, am scris un document care a fost fundamentul pentru care a fost ales Mircea Geoană. Am spus că va veni un timp în care nu vom putea menţine un electorat captiv, ne vom baza nu pe membri şi organizaţii formale, ci pe simpatizanţi.A fost un şoc mare pentru PSD, s-a arăta limita sistemului fără defecţiuni.

Organizaţiile au scos mai multe voturi decât se putea, dar s-a văzut că este o limită a sistemului, trebuie găsite alte formule pentru politica viitorului.

Nişarea este o posibilitate. A doua este să comunici mereu cu societatea civilă. Nu poţi avea aceiaşi clienţi ai politicii tale. Vorbim de intelectualii cei mai importanţi la tineri. Tinerii sunt un fel de populaţie de tranziţie. Partidele trebuie să se întoarcă cu faţa spre electorat. Îşi aduc aminte în campanie.

Cunosc realitatea, am fost şi la şcolile de vară, cunosc tineri care studiază asta, partidele nu sunt deschise la tineri care pot să intre în partid. Îţi trebuie recomandări. Sau sunt cheamţi în campanie să lipească afişe şi apoi trimişi acasă, pentru că sunt nepoţii, secretarele, fetele frumoase, băieţii deştepţi.

Dan Marinescu: Care este cu adevărat influenţa lui Ion Iliescu în PSD acum?

Vasile Dâncu: Nu poate fi acuzat pentru pierderea alegerilor. A fost un fel de sacrificiu personal cel făcut de Ghiţă, cu rolul de a deschide perspectiva partidului. Ce are Iliescu în partid este un respect al celor mai importanţi oameni din partid ca fiind singurul preşedinte al stângii. Există un respect pe care oamenii îl au faţă de fondatorul partidului. Ion Iliescu nu s-a retras într-un turn de fildeş al politicii de stânga de unde din când în când să fie consultat. A fost adus de Mircea Geoană ca un garant al direcţiei, mai degrabă cu scop electoral şi ţinut lângă partid. Pe de altă parte, menţinerea lui Iliescu într-o poziţie vizibilă în faţă a creat mereu confuzie. Dreapta a făcut în campanie o diversiune foarte inteligentă. Dincolo de ce s-a întâmplat în secţiile din străinătate, a apărut în ultima parte a campaniei o idee care a reuşit să influenţeze multă lume: frica de comunism. Ponta a luat bătaie în Piaţa Universităţii când era elev de liceu, s-a produs acest transfer înspre Ponta şi s-a creat frica de comunism, de Rusia, a ajutat să se facă o spirală a îngrijorării în care Iliescu a fost folosit. Chiar unii din interior spuneau că este împotriva lui Ponta, că nu îl susţine, dar eu cred că nu l-a susţinut tocmai pentru a nu accentua această spirală. Este un om care simte în politică, a trăit politica în vremuri grele, a simţit că nu trebuie să se asocieze cu Ponta, de aceea cred că nu a vorbit în campanie.

Despărţirea de Iliescu trebuia făcută demult, dar nu una în care să-l arunci la coşul istoriei, ci trebuia găsită o poziţie mai discretă în structura partidului. A fi adus mereu la masa partidului a fost o greşeală, o slăbiciune a conducerilor.

Dan Marinescu: A trimis o scrisoare deschisă membrilor PSD.

Vasile Dâncu: Nu mi s-a părut că avea ceva miez ideologic, ci era mai degrabă conjuncturală.

Îmi aduc aminte că de multe ori mă duceam la dezbateri cu Valeriu Stoica, făceam dezbateri ideologice despre stânga şi dreapta şi găseam oameni din interiorul partidelor care spuneau că au văzut armonie. Toţi oamenii simt nevoia unui consens minimal între partide. Pe de altă parte, intelectualii nu au capital în sens economic. Greii partidelor sunt cei care au şi un capital.

Există o stânga a lui Ion Iliescu şi una a mea. Eu cred că PSD a fost mereu un partid de stânga, cu tot felul de derive. La noi stânga nu a produs vreun document serios, dintr-un congres, în care să spună cum apărăm tinerii de marile corporaţii, care sunt plătiţi prost. Cum se adaptează la cultura de masă societatea, ce se întâmplă în schimbarea contractului social. Azi nu mai avem un contract social cu statul, avem mai degrabă contracte emoţionale.

Azi, dacă le spunem tinerilor să ne iubim patria, nu au cum să înţeleagă. El gândeşte mai corect şi pragmatic şi cel care propagă un principiu. Stânga lui Iliescu, în acest moment, este interesantă pentru că nu e pusă să gândească aplicat, rămâne idealistă. Ion Iliescu apare ca un reper chiar şi la tineri.

Dan Marinescu: Ponta e de stânga?

Vasile Dâncu: Cred că e de stânga fiindcă vine dintr-un sistem de aplicare a legii care nu operează cu multe nuanţe.

Dan Marinescu: Credeţi că s-a încheiat cariera lui Ponta?

Vasile Dâncu: Ponta are susţinerea partidului. Ce va defini viitorul lui este voinţa de putere, a vrea să rămâi în politică împotriva celorlalte semne. Nu eşti bătăuş până nu ai luat prima bătaie. Totul este dacă ai învăţat sau nu ceva din chestiunea asta. Pierzi sau câştigi în politică în echipă. Ai pierdut, îţi asumi înfrângerea. Ai câştigat, e victoria echipei. Ponta a înţeles o grămadă de lucruri, dar aici îmi amintesc ce spunea un mare consultant francez, care l-a consiliat şi pe Roman, l-a construit pe Mitterand şi s-a întâlnit cu Emil Constantinescu. El i-a spus lui Constantinescu, dacă are prea multă energie, timp şi dorinţă de putere, să candideze. Eu cred că în faţa dezamăgirii pe care o are Ponta, va trebuie să se gândească la aceste lucruri. În faţa unei dezamăgiri, un om care are şi altceva de făcut, poate să spună că s-a săturat de acest joc. E o mare încercare pentru fiecare din oameni.

Eu am ieşit din sistemul politic de şapte ani şi am simţit uşurarea fără să ajung la nivelul de conflict interior.

Dan Marinescu: Era mai bine dacă demisiona?

Vasile Dâncu: Nu putea porni de jos. În funcţia de premier a fost învestit în 2012, reprezintă acolo 60% din români. Nu poţi crea o criză guvernamentală pentru că ai pierdut alegerile prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite