Din garsonieră în Casa Poporului. Cum a trecut Dan Diaconescu de la rolul de bufon de televiziune la cel de lider politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu este primit ca un Mesia prin mahalale FOTO: REUTERS
Dan Diaconescu este primit ca un Mesia prin mahalale FOTO: REUTERS

Oameni cu carte ne explică felul în care Dan Diaconescu a trecut de la rolul de bufon de televiziune la cel de lider al celei de-a treia forţe politice a ţării

„Dacă Ceauşescu ar fi făcut talk-show-uri, ar fi trăit şi azi“, spune Dan Diaconescu de câte ori are ocazia. Ştie asta din propria-i experienţă. În oglindă, dacă nu ar fi făcut talk-show-uri, Dan Diaconescu nu ar fi existat. Azi este liderul celei de-a treia forţe politice, după rezultatele alegerilor parlamentare de duminică. 14% din cei prezenţi la urne au votat candidaţii Partidului Poporului Dan Diaconescu.

Au votat, de fapt, DD, nu PP. Traseul fulminant al lui Dan Diaconescu de la omul-televiziune la omul-partid este explicat de sociologi în termeni simpli: „A ştiut să comunice“. Ce urmează pentru DD? Continuă ascensiunea? Poate el mai mult decât acest 14%?

VICTIMA CARE CÂŞTIGĂ
Dan Diaconescu s-a obişnuit cu rolul de martir. La finalul anilor ’90 avea o emisiune la Tele 7 Abc, întreruptă în dese rânduri pentru declaraţiile făcute acolo de invitaţi. Atunci s-a născut „…pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi“. A continuat în acelaşi rol atunci când televiziunii OTV i-a fost suspendată emisia de către CNA, în anul 2002. La fel – când a fost cercetat în stare de arest pentru şantaj, la fel când a organizat farsa privatizării Oltchim. Victimă.

„Trăim într-o epocă a victimelor. Victimologia e la modă“, spune sociologul Vasile Dîncu, cel care studiază de ani buni „fenomenul Dan Diaconescu“.

ROLUL TELEVIZIUNII
„Dan Diaconescu a avut o televiziune interactivă. Celelalte televiziuni îşi fac propriile show-uri. La el venea lumea, se plângea sau se lăuda“, explică sociologul şi ziaristul Toma Roman.

ÎNTREBĂRILE ESENŢIALE: CUM ŞI DE CE?
Cum şi de ce a ajuns Dan Diaconescu atât de sus? Sociologul Alfred Bulai explică: „Pentru că e criză şi numărul nemulţumiţilor creşte. PPDD a adunat nemulţumiţii, cei care nu s-au regăsit nici în PDL, nici în USL. Apoi, Dan Diaconescu e jurnalist. Comunică cu publicul lui de două decenii“.

Toma Roman spune că Dan Diaconescu a ştiut să se plaseze într-un spaţiu lăsat liber de PRM. A adunat „proletariatul“ marginal. Mahalaua.

„Sociologic, ascensiunea lui Dan Diaconescu este explicabilă. A format o mişcare de protest în absenţa unei societăţi civile în România. El este protestul nostru“, completează Vasile Dîncu.

Antropologul Vintilă Mihăilescu vorbeşte despre priza pe care o au Dan Diaconescu şi partidul său: „Aceste alegeri au fost o competiţie psihologică (şi nu politică!) între România urii (faţă de preşedintele Băsescu şi diferiţii săi purtători de cuvânt) şi România fricii (indusă de acelaşi Băsescu referitor la intenţiile USL de a «vinde ţara»). Ura a fost mai puternică; ea a adus oamenii la vot şi ea a dat scorul zdrobitor al USL. PPDD a devenit, paradoxal, singurul partid în care s-a învestit dacă nu încredere, atunci cel puţin speranţă. O speranţă populară şi necritică în promisiuni populiste lansate fără reţineri pe o scenă rămasă fără concurenţi. Scorul obţinut de PPDD rămâne principala surpriză a acestor alegeri“.

UNDE SE VA OPRI ASCENSIUNEA LUI DD?
„Nu are cum să mai crească – spune Alfred Bulai – decât în urma unui cumul de factori. Primul ar fi o degringoladă firească în PDL. După un eşec, niciun partid nu îşi revine rapid. În lipsa unei opoziţii reale, PPDD va fi Opoziţia.  Apoi, o scădere în popularitate a USL, ceea ce e de aşteptat, fiindcă vor urma măsuri dure impuse de guvernare. Dar, după toate astea, mai rămâne ca DD să-şi schimbe radical discursul. Să nu se mai adreseze numai categoriei de telespectatori OTV. Şi asta va fi greu“. Toma Roman este de acord: „Mai mult nu poate. 14-15 %, ăsta e maximul mahalalei“.

Vasile Dîncu e de părere că Dan Diaconescu are potenţial şi în viitor. „A dovedit că ştie să ducă mai departe o saga – vedeţi telenovelele lui de la OTV. Pe fondul crizei mai poate urca, şi a demonstrat acum, la prima încercare, că se poate. Norocul nostru este că, deşi e populist, nu e extremist“.

Dan Diaconescu a speculat nişte momente. Arestarea, apoi cazul Oltchim. Toate astea i-au adus nişte procente în plus. Şi a acceptat să intre în luptă contra unui candidat puternic. Alfred Bulai sociolog
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite