Din culisele negocierii dintre Dragnea şi Oprea. Acordul PSD-UNPR îl scoate pe Gabriel Oprea din jocul politic. Cum l-a convins Dragnea pe Oprea să cedeze
0În urma acordului semnat între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, UNPR nu primeşte nicio garanţie de la PSD că va lua UNPR pe liste la alegerile parlamentare, variantă prin care formaţiunea lui Oprea ar rămâne în Parlament şi după 2017. Gabriel Oprea a cedat negocierilor după ce Liviu Dragnea i-a promis că nu îi va primi pe parlamentarii UNPR care bat la uşa PSD.
Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au semnat protocolul de colaborare în forma dorită de social-democraţi, care nu prevede niciun angajament din partea PSD de a căra în spate UNPR la alegerile parlamentare.
Înţelegerea încheiată între Dragnea şi Oprea dezavantajează UNPR, care are toate şansele să rămână pe dinafara Parlamentului dacă participă de unul singur la alegeri. Potrivit ultimelor sondaje, UNPR nu trece pragul de 5%, necesar intrării în Parlament, de unde ar putea face jocurile şi în următorii patru ani.
La alegerile parlamentare din 2012, UNPR i-a revenit 12 mandate de parlamentari, însă, în urma racolărilor, a ajuns să deţină 63 de aleşi, fiind a treia formaţiune ca mărime din Parlament. Această poziţie i-a conferit lui Oprea rolul de decident principal în Parlament, unde fiecare vot a depins de voinţa liderului UNPR.
Şantajul lui Oprea nu a ţinut
Pactul dintre Oprea şi Dragnea prevede libertatea şi nu obligativitatea ca organizaţiile celor două partide să încheie alianţe la nivel local. În funcţie de rezultatele de la alegerile locale, PSD şi UNPR vor stabili, ulterior, condiţiile cu privire la participarea în comun la alegerile parlamentare. Însă, PSD nu mai are nevoie de UNPR după alegerile locale, când, fără o asumare scrisă, va putea să se descotorosească de UNPR definitiv.
Miza a constat în modificarea legislaţiei electorale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi, obiectiv care nu poate fi atins fără voturile UNPR. Legea actuală avantajează PSD, care şi-ar păstra zestrea de primari dacă rămâne un singur tur de scrutin la alegerile locale din iunie.
În aceste condiţii, Gabriel Oprea l-a şantajat pe Liviu Dragnea cu trecerea de partea PNL în Parlament dacă PSD nu îşi ia promisiunea scrisă că va participa pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare. Potrivit unor surse din PSD, Gabriel Oprea a cerut şi 35 de locuri eligibile la alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă 7,5% din numărul total de locuri al viitorului Legislativ. „Dacă vrem să facem o relaţie serioasă, nu are rost să vindem pielea ursului din pădure. Din moment ce nici PSD nu sunt trecute un număr de locuri eligibile, nici pentru UNPR nu sunt trecute“, a explicat Liviu Dragnea.
Fără UNPR şi cu primarii protejaţi
Pentru că Dragnea nu a cedat şantajului său, Oprea nu s-a prezentat, iniţial, la semnarea protocolului, lăsându-l pe Dragnea cu ochii în soare. Nici această mişcare nu l-a făcut pe liderul PSD să se răzgândească şi să accepte condiţiile impuse de Oprea.
În urma acordului încheiat între cele două partide, PSD a obţinut de la UNPR promisiunea scrisă că respinge categoric ca în anul electoral 2016 să susţină modificarea alegerilor parlamentare sau locale.
Cum l-a convins Dragnea pe Gabriel Oprea să renunţe? „Sunt cel puţin 15 parlamentari care au bătut doar la uşa noastră să-i primim în PSD şi care aşteaptă un răspuns. Eram pregătiţi să deschidem uşile“, au declarat surse social-democrate pentru „Adevărul“. Dragnea i-a promis că dacă va accepta să semneze protocolul în forma propusă de social-democraţi, PSD nu se va atinge de niciun parlamentar UNPR. În ziua votului de ridicare a imunităţii lui Oprea, deputatul Iriza Scarlat a demisionat din grupul parlamentar UNPR, urmând să activeze ca deputat neafiliat.
Problemele penale şi de imagine i-au slăbit puternic puterea de negociere a lui Oprea. Înainte cu o zi de semnarea protocolului, o majoritate covârşitoare a senatorilor a încuviinţat cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, o pată uriaşă pe haina sa de general.
Forma protocolului încheiat de PSD şi UNPR: