Dezbatere electorală, la Antena 3. Starea spitalelor, principala temă a discuţiei. Cătălin Predoiu i-a propus un pact lui Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Turcescu nu a fost invitat la dezbaterea de la Antena 3. FOTO Colaj Adevărul
Robert Turcescu nu a fost invitat la dezbaterea de la Antena 3. FOTO Colaj Adevărul

Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan şi Daniel Barbu au participat, luni seară, la o dezbatere electorală organizată de Antena 3. Principala temă a discuţiei a fost situaţia sistemului de sănătate, însă nu au lipsit nici atacurile sub centură sau propunerile de colaborare.

Adevarul.ro vă prezintă principalele declaraţii din cadrul dezbaterii: 

Ce ar trebui să facă noul primar al Capitalei pentru cele 19 spitale aflate în subordine? Ce se întâmplă în scandalul Hexi Pharma?

Gabriela Firea: trebuie să ştim ce se întâmplă de mâine în România, în spitalele din Bucureşti. Nu mai putem să reparăm ce s-a stricat, ci să avem grijăm. Înţelegem că a fost un şir de neglijenţe, de complicităţi, de neînţelegeri. Alocarea bugetară pentru Sănătate a fost de doar 7,2%. Ca primar voi propune CGMB creşterea bugetului pentru sănătate. Cel puţin dublarea. În Bucureşti, din cele 400 de unităţi de educaţie, foarte puţine au medic.

Mi-aş dori foarte mult ca instituţiile statului să acţioneze fără menajamente. 

Cătălin Predoiu: Toată lumea vorbeşte de infecţiile infraspitaliceşti. Eu nu vorbesc de câteva zile, ci de ani de zile. În programul naţional al PNL, la pagina 27, se scrie de sistem permanent de evaluare de măsuri infraspitaliceşti. E o preocupare pe care o avem de mult timp. Doi la mână, aş vrea să pun şi eu o întrebare. Dacă cumva, Primăria Capitalei, mai exact Oprescu, sprijinit de PSD, a primit vreo informare despre existenţa acestor infecţii infraspitaliceşti. Ceea ce trebuie făcut în cele 19 spitale este un inventar al tuturor probleme. Trebuie o evaluare lunară. Prin urmare, trebuie să plecăm de la o realitate existentă. 

Ce vreau să spun. Unind spusele mele şi ale doamnei Firea: trebuie să unim bugetul. A integra toate unităţile sanitare în această administraţie a spitalelor din Bucureşti pentru a putea lua decizii strategice. 

Nicuşor Dan: Este o corupţie profundă. Toată lumea ştie că infecţiile intraspitaliceşti se raportau în fals de ani de zile. 

Nicuşor Dan a invitat-o, ulterior, pe o membră a echipei sale să dezvolte ideile sale şi să vorbească despre problemele din sănătate.

Daniel Barbu: Nu trebuie să pierdem din vedere că cei care stau în prima linie în faţa acestor infecţii sunt medicii. trebuie să distingem între acest plan şi întreaga mitologie care s-a creat în jurul dezinfectanţilor. Nu există însă dovezi absolut solide despre o fraudă imensă. O putem bănui şi bunul simţ ne spune că e foarte probabil despre aşa ceva, dar nu putem fi încă siguri.

Sistemul medical e foarte bun, avem medici excelenţi şi criza care a urmat incendiului de la Colectiv a arătat că sistemul nostru s-a descurcat foarte bine. 

Probabil că întregul sistem de management al spitalelor trebuie regândit. 

De ce sunteţi cel mai bun pentru a fi primar general?

Gabriela Firea: Sunt un om cu o biografie deschisă, toţi românii mă cunosc de foarte mulţi ani, am început de jos, am venit în Capitală ca student şi aici am rămas. Am realizat anchete în care am devoalat lucruri negative care li se întâmplau românilor. Închei un mandat de senator, am experienţă legislativă.

Am realizări care arată despre mine că sunt un om conştiincios, care vrea să înveţe din greşeli, corect, cinstit, care a lucrat pentru oameni.

Tot ce am propus în campanie sunt soluţii viabile, care pot fi realizate în prima parte a mandatului.

Nicuşor Dan: Dintre noi, cei de aici, sunt singurul care de zece ani lupt pentru Bucureşti. Am salvat hectare întregi de la defrişare, am intrat de partea Primăriei în litigii cu speculatori imobiliari. 

Nu fac parte din acest sistem PSD-PNL care a jefuit bugetul public.

Nu am vrut să fiu aici. Eu am vrut să fiu activist şi matematician. În 2008 am venit cu „Pactul pentru Bucureşti”. A fost semnat şi de PSD, şi de PNL, şi de PDL. A fost încălcat imediat.

Daniel Barbu. Cred că sunt potrivit pentru această funcţie pentru că sunt bucureştean, îmi pasă, face parte din identitatea mea. Am început înaintea lui Nicuşor Dan grija pentru Bucureşti, în 1981 am trimis către UNESCO raport privind demolările, cu riscuri. 

Cătălin Predoiu: Aici nu este vorba despre noi. Este vorba despre un oraş care are nevoie de lider. Este vorba despre cine, şi mai puţin despre ce. Ce ştim toţi să facem. Este nevoie de un lider care are competenţă, experienţă, recunoaştere şi viziune să dezvolte acest oraş.

Nu este un concurs de frumuseţe sau de merite personale.

Sunt de-o viaţă în Bucureşti, sunt legat de acest oraş prin prieteni şi prin sentimente puternice. Am o experienţă care poate folosi oraşului. Am pus bazele luptei anticorupţie. Nu sunt dependent financiar de niciun trust imobiliar. Nu am blocat proiecte. 

Fostul primar general, Sorin Oprescu, a intervenit prin telefon pentru un „drept la replică” pe tema spitalelor. 

Sorin Oprescu: Multe din cele spuse acolo în emisiune sunt uşor deformate. Sunt convins că dl Predoiu ştie foarte bine că an de an s-au făcut indicatorii de performanţă şi s-au urmărit tot timpul în spitale. 

Spitalul Gomoiu este primul spital care apare după 1990. El se dorea a fi, dar va hotărî viitorul primar, al doilea spital de urgenţă pentru copii.

Cumpărarea de apatură de înaltă tehnicitate s-a făcut centralizat pentru a nu permite anumite derapaje.

Cătălin Predoiu îl întreabă pe Sorin Oprescu despre diverse probleme din sănătate, de la raportul privind tragedia de la Maternitatea Giuleşti la achiziţiile de dezinfectanţi.

Oprescu: Lucrurile s-au desfăşurat într-o normalitate. Tot ce aţi spus dvs sunt informaţii deformate cu rea voinţă din cauza acestei campanii electorale. 

Care sunt principalele probleme ale Bucureştiului?

Daniel Barbu: Violenţa, birocraţia administraţiei şi sărăcia.

Gabriela Firea: Traficul sufocant, termoficarea şi educaţia.

Cătălin Predoiu: Traficul, reformarea RADET şi consolidarea clădirilor cu rism seismic.

Nicuşor Dan îş invită din nou o susţinătoare să vorbească. Aceasta povesteşte despre problemele pe care le-au întâmpinat românii care au votat în Londra în noiembrie 2014.

Nicuşor Dan: Problema zero este problema corupţiei generalizate.

Candidaţii îşi adresează unii altora întrebări

Cătălin Predoiu, întrebare pentru Gabriela Firea: În duminica celui de-al doilea tur, în 2014, aţi prezentat o imagine de la Liverpool pretinzând că e de la Londra. Au trecut doi ani. Nimeni de la partidul dvs, nici dvs, nu şi-a cerut scuze pentru acea dezinformare. Sunteţi gata să cereţi scuze bucureştenilor pentru că i-aţi dezinformat?

Gabriela Firea: Nu sunteţi informat. Am explicat şi imediat şi după cele întâmplate şi în mai multe interviuri ce s-a întâmplat, pentru că au venit acele informaţii pe care nu le-am putut controla personal şi am fost şi eu pusă în situaţia pe care aţi descris-o. Ce îmi cereţi, să îmi cer scuze, pot să fac, dar am făcut-o cu doi ani în urmă.

Mi-am cerut demult scuze şi dacă dvs nu sunteţi informat nu este vina mea.

Gabriela Firea, întrebare pentru Cătălin Predoiu: În timpul mandatului dvs la Ministerul Justiţiei, foarte multe familii de bucureşteni au suferit din cauza retrocedărilor ilegale. ce aţi făcut ca ministrul al Justiţiei pentru acei oameni care nu au mai trăit să îşi vadă adevărul juridic câştigat?

Călălin Predoiu: Alături de echipa mea, am scris legile şi le-am trecut prin parlament, pe baza cărora acei oameni care au comis fărădelegi, mulţi sunt astăzi în puşcărie. Am servit sistemului cadrul legislativ să îndrepte aceste nedreptăţi.

Nicuşor Dan, întrebare pentru Gabriela Firea: Ştiţi că primarul dvs interimar, Daniel Băluţă, a dat autorizaţii de construire în Parcul Tineretului, pe spaţiul verde pe care dvs vreţi să îl păstraţi?

Gabriela Firea: Sunt convinsă că dvs ştiţi să faceţi diferenţa între PUG, PUZ, etc. Ştiţi că aceste decizii se iau de comisii de specialişti. Ce se întâmplă la primăria Sectorului 4 nu cunosc, mă voi interesa. 

Firea reiterează invitaţia adresată lui Nicuşor Dan de a „colabora” în Consiliul General.

Nicuşor Dan: Nu vom colabora cu un partid corupt ca PSD, condus de un condamnat penal.

Cătălin Predoiu îi popune un pact lui Nicuşor Dan

Cătălin Predoiu, către Nicuşor Dan şi Daniel Barbu: În Bucureşti, când dreapta se uneşte, PSD pierde. Cred că toţi ne opunem PSD. E un partid care nu şi-a rezolvat problemele de corupţie. Se votează într-un singur tur şi ştim că PSD are prima şansă. 

Sunteţi de acord să ne comportăm ca şi cum am fi în turul doi? Ca noi trei, în chip responsabil, în ultima săptămână de campanie să facem un sondaj şi cel care e primul să primească suportul celorlalţi doi?

Nicuşor Dan: Mi-e teamă că nu înţelegeţi ce vă transmite societatea. Nu citiţi nici ce scriu oamenii de pe pagina dvs de Facebook. Societatea vă cere schimbarea unui mod de a face politică. Nu puteţi veni, după ce aţi fost blat cu PSD la sectorul 2, 3, 4, nu puteţi veni aici să spuneţi că reprezentaţi dreapta.

Dacă vreţi să daţi o dovadă că aţi înţeles, aveaţi posibilitatea să sprijiniţi acel candidat care are şanse să bată PSD şi care garantează că se va schimba modul în care se face politică. 

Cătălin Predoiu, către Nicuşor Dan: E vorba de dvs care să fiţi sprijinit. Ca să fie clar...

Daniel Barbu: Apreciez iniţiativa dvs, dar, aşa cum văd eu lucrurile, mi se pare că nu are obiect. Eu nu văd această campanie ca pe o încleştare homerică între dreapta şi stânga.

Avem un mesaj puternic, liberal şi democratic pe care nu cred că un alt candidat din competiţie îl poate susţine. Nu că aş fi eu foarte bun...

Cu toată părerea de rău, nu vă pot accepta propunerea.

Cătălin Predoiu: Este o ofertă politică serioasă, discutată în partid, asumată.

Domnule Nicuşor Dan, dvs aţi început să îmi spuneţi că suntem corupţi. De ce ne cereţi votul? Nu v-am atacat. v-am făcut o porpunere politică serioasă să ne unim şi să vedem cine are mai multe şanse să învingă PSD. Dacă sunteţi primul în sondaj, aveţi votul meu.

Vreau să vă fac primar dacă sunteţi pe primul loc în ultima săptămână. Facem un sondaj noi doi? Că văd că dl Barbu ne refuză. Ultima săptămână e crucială. Este o porpunere matură, politică.

Nicuşor Dan: PNL are o vinovăţie în tot ce s-a întâmplat în Bucureşti în ultimii ani. Poate să recunoască şi să meargă către un candidat susţinut de un grup de oameni sătui de politică.

Mesajele finale ale candidaţilor, adresate către alegătorii care nu vor să îi voteze

Gabriela Firea: Şi în această seară s-a încercat să fiu atacată cu informaţii neadevărate, cu minciuni. Vă promit că voi rezista, aşa cum am rezistat în această perioadă în care am fost informată în fiecare zi că soţul meu va fi atacat, va fi arestat. Nu veţi auzi despre mine lucruri pe care să nu le ştiţi pentru că toată activitatea mea va fi la vedere. Nu îmi va fi ruşine să mă duc la ministere, la primul ministru, pentru a rezolva problemele Capitalei.

Cătălin Predoiu îi sărută mâna Rodicăi Popescu Bitănescu, susţinătoare a Gabrielei Firea. Aceasta a avut, mai devreme, o discuţie aprinsă cu Nicuşor Dan.

Cătălin Predoiu: Această campanie este despre cine poate să conducă un oraş de două milioane de suflete, să lupte cu mlaştina corupţiei, cine poate intra în parlament şi trece o lege acolo. Avem o singură şansă. Uitaţi-vă la performanţa tuturor candidaţilor. Uitaţi-vă dacă sunt pricepuţi pentru meseria de primar, pentru a vă reprezenta.

Nicuşor Dan: Am făcut acuze justificate pentru PSD şi PNL, nu am acuzat simpatizanţii acestor partide ci aceste structuri care au guvernat Bucureştiul

Cătălin Predoiu a făcut un gest curajos spunând că în anumite condiţii este gata să renunţe la candidatură. Îl îndemn să meargă mai departe în demersul acesta, uitându-se la un calcul politic şi la ce spun bucureştenii.

Pentru toţi bucureştenii, îi îndemn să facă diferenţa între cine a făcut politică şi ne-a dus în situaţia în care ne aflăm şi oameni noi, care intră acum în politică şi fac un sacrificiu, tocmai pentru că nu se mai poate administra Bucureştiul şi România în halul acesta.

Daniel Barbu: Faptul că nu toţi aveţi aceeaşi opinie şi nu veţi face aceeaşi alegere e un lucru bun, e temelia democraţiei. Un vot pentru mine şi pentru ALDE înseamnă să începem să punem capăt acestei culturi care s-a instalat din nou în România, o cultură a suspiciunii, a neîncrederii, în care oamenii sunt judecaţi în funcţie de categoria căreia îi aparţin. Să punem capăt leninismului. 


Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, spune că nu a fost invitat la dezbaterea organizată de Antena 3.

„În această seară la ora 21.30 şi mâine seară la ora 21.00 pe posturile de televiziune Antena 3, respectiv B1 TV, vor avea loc confruntări, spun  ei, cu principalii contracandidaţi la funcţia de primar general al Capitalei. Deşi am anunţat public încă de la sfârşitul săptămânii trecute că sunt dispus să particip la orice confruntări de o asemenea anvergură, nu am primit nicio invitaţie de la Antena 3. Postul B1 TV, deşi a avut disponibilitatea de a mă invita la confruntarea care va avea loc mâine seară între Gabriela Firea, Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu, mi-a comunicat că doamna Gabriela Firea şi domnul Cătălin Predoiu, la pachet, refuză să participe în emisiune dacă la o astfel de confruntare apare şi Robert Turcescu”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Robert Turcescu. 

Acesta susţine că Predoiu şi Firea acţionează concertat pentru a împiedica o dezbatere reală în campanie pentru alegerea viitorului primar general al Capitalei. ”Felul în care au declinat amândoi participarea de pe B1 TV de mâine seară la care aş fi putut participa şi eu îmi arată că asistăm la un blat pe modelul USL făcut de Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu 

Mihai Gâdea, moderatorul dezbaterii de la Antena 3, a vorbit, la finalul emisiunii, despre refuzul de a-l invita pe Turcescu.

„A fost în seara asta la dezbatere, dar nu l-aţi văzut pentru că e acoperit. Haideţi să alegem dintre civili, în mod democratic”, a spus Gâdea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite