Demisia de operetă a lui Ponta din fruntea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta susţine că va demisiona din fruntea Guvernului dacă DNA va începe urmăriri penale în cazul votului din diaspora. Dar începerea urmăririi penale împotriva sa nu se poate face decât cu aprobarea Camerei Deputaţilor, din care face parte şi premierul.

Premierul Victor Ponta nu conteneşte să joace cartea demisiei din fruntea Executivului, deşi, în urma şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD din 27 noiembrie, s-a decis continuarea guvernării cu Victor Ponta în fruntea Guvernului. Un prilej de invocare a demisiei s-a ivit, duminică seara, în studioul Antena 3. Întrebat de moderatoare dacă se aşteaptă să fie chemat la Direacţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe tema votului din diaspora, premierul nu a dat răspunsul direct, ci mai întâi a încercat o explicaţie a dezastrului votului din diaspora. Întrebarea i-a fost adresată în contextul în care, vineri, dosarul votului din diaspora a fost trimis de la Parchetul General la DNA.

„Am greşit”

Mai întâi, admiţând că alegerile din diaspora au fost organizate prost, premierul a invocat „eroarea“ şi nicidecum reaua-voinţă în refuzul de a deschide noi secţii de vot. „Categoric, am organizat prost, dintr-o eroare. Noi ne-am gândit că având aceleaşi secţii de vot ca în 2009, o să fie ca-n 2009. A fost greşeala noastră, a mea, a Ministerului de Externe. Deci lucrurile au mers prost în ceea ce priveşte organizarea. Îmi pare foarte rău şi, sigur, m-a costat enorm acest lucru. Dar soluţia pentru viitor este una singură: să facem un sistem care să funcţioneze. Vot prin corespondenţă, vot electronic, nu ştiu, Parlamentul va decide, dar dacă avem o problemă, trebuie s-o rezolvăm instituţional şi în mod serios. Pot să vă garantez, dacă mă va întreba cineva de la Parchet, voi spune acelaşi lucru“, a explicat premierul.

„Am plătit politic”

În al doilea rând, premierul a vorbit despre răspunderea politică privind modul de organizare a alegerilor în străinătate. „Da, greşeli s-au făcut, nu ştiu, nu trebuiau să fie 297 de secţii ca în 2009, trebuiau să fie 397, sau 497, sau... Dar intenţie din partea cuiva nu a existat în niciun fel. Dacă exista vreo intenţie, nu ştiu, făceam 50 de secţii sau... Deci răspunderea politică există, de aceea a demisionat ministrul de Externe, de aceea eu am pierdut atât de multe voturi“, a mai afirmat Victor Ponta. 

Ponta a ţinut să sublinieze că, în cazul votului din diaspora, nu există răspundere legală: „Răspundere legală nu există, pentru că legea penală se aplică pentru faptele penale. Greşelile politice – şi a fost o uriaşă greşeală politică – se plătesc politic”, a precizat Ponta. 

Eternul paravan: Parlamentul

Pe de altă parte, Ponta a detaliat şi ce va face în cazul în care procurorii decid că există, totuşi, o vinovăţie de natură penală: „Cu siguranţă, dacă DNA-ul va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, faţă de Corlăţean, cu siguranţă că, de asemenea, voi demisiona, că doar n-o să spunem acuma că stă primul ministru cercetat penal“, a spus Ponta, aspect întărit câteva minute mai târziu: „Cu siguranţă voi demisiona, bineînţeles, pentru că, vă daţi seama, e foarte greu, aici e vorba de autoritatea de a impune nişte proiecte importante. Vreau să facem în 2015 Constituţie, Educaţie, Sănătate... Nu pot s-o fac ducându-mă zi de zi să dau cu subsemnatul la DNA”.

Declaraţia premierului, citită în context, arată că nu-şi va da demisia la simpla cerere a DNA, adresată Parlamentului, de a autoriza începerea urmăririi penale, ci abia după ce urmărirea penală va începe efectiv. Or asta nu se poate face decât după ce Camera Deputaţilor, din care Victor Ponta face parte, va aviza favorabil solicitarea Parchetului. 

Legea privind responsabilitate ministerială specifică la articolul 9: „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei“. Victor Ponta este membru al Guvernului, iar fapta, adică împiedicarea exercitării votului din diaspora, a fost săvârşită în exercitarea funcţiei de premier. Prin urmare Camera Deputaţilor este cea care trebuie să ceară începerea urmăririi sale penale, ca urmare a unei solicitări înaintate de DNA. 

Practic, Victor Ponta a atras atenţia majorităţii parlamentare că, dacă va aviza favorabil solicitarea Parchetului de începere a urmăririi penale, el va demisiona din funcţia de premier, lăsând cale liberă pentru formarea unui alt Guvern. 

Şi Băsescu îi cere demisia

În contextul dezastrului din diaspora, Traian Băsescu l-a rugat, joi seară, pe Victor Ponta să-şi asume un nou Guvern, dar din care „domnia sa să lipsească“. „Ponta a reconfirmat înclinaţia sa spre lipsă de democraţie, când, deşi prin lege, responsabilitatea organizării alegerilor aparţine Guvernului, nu s-au asigurat condiţii pentru ca românii să-şi poată exercita votul“, a afirmat şeful statului. 

Ecoul „demisiei” în rândul politicienilor

Colegii de partid ai lui Victor Ponta susţin că acesta a invocat corect DNA-ul în acest circuit al solicitării începerii urmăririi penale. Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru în Comisia Juridică, susţine că premierul cunoaşte foarte bine legea. „Ce a spus premierul ar trebui interpretat în următoarea cheie: «În condiţiile în care Parlamentul ar dori începerea urmăririi penale, Victor Ponta nu va aştepta votul de la Camera Deputaţilor, ci va demisiona de-ndată». Cazul este similar cu cel al Ecaterinei Andronescu, în cazul căreia DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru o faptă pe care ar fi săvârşit-o în timpul mandatului de ministru. Adică s-a dat un vot, iar după aceea Senatul a cerut începerea urmăririi penale“, ne-a declarat senatorul Chelaru. 

Şi deputatul PSD Florin Iordache susţine că premierul a invocat corect rolul DNA în cazul unei eventuale solicitări a începerii urmăririi penale pentru votul din diaspora. „Într-adevăr, legea spune că în cazul unui membru al Guvernului, numai Camera, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară începerea urmăririi penale. Dar pentru a emite o astfel de solicitare este nevoie de un material întocmit pe baza dosarului care se află la DNA. Deci, cumva, tot DNA face solicitarea“, ne-a declarat deputatul Iordache. 

Tişe: „Băsescu îl poate suspenda“

În tabăra opoziţiei, declaraţia lui Victor Ponta este considerată o altă manipulare. Senatorul PDL, Alin Tişe, a declarat pentru „Adevărul“ că declaraţiile premierului nu mai fac doi bani. „Este un imatur politic. Nu am avut niciodată încredere în răspunsurile lui. E o altă declaraţie făcută în stilul caracteristic, bazată pe minciună şi manipulare. Interesant este faptul că preşedintele Traian Băsescu, în baza unei prevederi constituţionale, îl poate suspenda din momentul în care există o solicitare de începere a urmăririi penale“, ne-a declarat senatorul PDL, Alin Tişe.

Citeşte şi:

Ponta: „Sper că ieşim din logica lui: «Cine pierde intră la închisoare». Dacă voi fi urmărit penal, demisionez“

Victor Ponta: Iau în calcul demisia din fruntea Guvernului dacă Iohannis nominalizează un premier de la PSD

De ce nu poate PSD să mai continue guvernarea?

Dragnea: Victor Ponta nu va demisiona din funcţia de prim-ministru

Alegeri prezidenţiale 2014. Macovei: Ponta, dă-ţi demisia! Ponta: Resping categoric

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite