De ce a respins Iohannis Legea finanţării: Schimbarea clasei politice nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor primiţi de partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannnis FOTO Facebook
Preşedintele Klaus Iohannnis FOTO Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare în Parlament Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale pentru că forma ajunsă la promulgare lasă loc de derapaje, iar clasa politică nu se poate reforma fără transparenţă în gestionarea banilor primiţi de partide.

„Schimbarea clasei noastre politice, atât de aşteptată de cetăţeni, nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor primiţi de partide. De aceea, am trimis Parlamentului spre reexaminare Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. O lege atât de importantă trebuie să fie bine dezbătută şi limpede formulată, ca să nu lase loc de interpretări sau derapaje“, a scris Iohannis, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale. Şeful statului a subliniat că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare, că aleşii au încălcat principiul transparenţei în dezbateri şi denunţă o serie de nereguli juridice.

În cererea sa, Iohannis reclamă introducerea împrumuturilor ca posibile surse de finanţare pentru partidele politice, nerespectarea procedurii legislative, încălcarea principiului transparenţei, dar şi pragul electoral de 3% care condiţionează rambursarea sumelor cheltuite în campanii, din bani de la bugetul de stat.

„Posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice - altele decât instituţiile de credit (supuse supravegherii prudenţiale şi unor cerinţe minime de administrare a riscurilor nerambursării împrumuturilor) - poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată“, scrie preşedintele.

Citeşte şi:

Ce provocări are de înfruntat preşedintele Iohannis după vacanţa de Paşti

Preşedintele Klaus Iohannis a venit din vacanţă vineri şi a transmis deja către Parlament solicitarea de reexaminare a legii privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. A doua oară însă preşedintele va fi obligat să o promulge. Este şi cazul Codului Silvic, care a fost retrimis la Parlament.

Surse din cadrul Preşedinţiei: „Da, Iohannis i-a cerut lui Emil Hurezeanu să fie ambasador la Berlin. Aşteptăm răspunsul“

Surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale au declarat, pentru „Adevărul“, că preşedintele Klaus Iohannis i-a propus jurnalistului Emil Hurezeanu să fie ambasador al României la Berlin, dar acesta din urmă a declarat că are nevoie de un timp de gândire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite