De ce a contestat PSD la CCR legea privind conflictul de interese. „Ni s-a spus că facem doar lucruri rele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii PSD au explicat pentru „Adevărul“ de ce s-au sucit şi au sesizat CCR în privinţa propunerii legislative care îi scapă pe aleşi de acuzaţiile de conflict de interese. PSD se află în situaţia de a-şi contesta propriul proiect de lege, votat de majoritatea social-democraţilor în urmă cu o săptămână.

PSD a luat una din deciziile cele mai bizare din ultima vreme după ce a contestat, la CCR, proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare înainte de 2013, iniţiat chiar de PSD şi UDMR, pe motiv că se suprapune atribuţiilor ÎCCJ şi reprezintă o „amnistie“. 76 de parlamentari PSD, alături de alţi 23 de la UDMR, Minorităţi sau PNL au semnat sesizarea înaintată CCR.

„Pentru a avea un punct de vedere foarte clar. Să nu fi greşit noi prin demersul făcut“, a declarat laconic Marcel Ciolacu, unul dintre liderii PSD din Camera Deputaţilor. Mai multe detalii a dat un alt lider PSD. „A venit valul de proteste din presă, din societatea civilă, după ce am adoptat propunerea legislatativă pentru interpretarea articolului 38, alineatul 11 din Legea nr.96 privind Statul deputaţilor şi senatorilor. Au zis despre noi că facem doar lucruri rele. Acum, arătăm că nu e aşa. Într-adevăr, e o chestie nouă sesizarea asta la CCR. Însă, de acum înainte aşa o să procedăm când e vorba de legi interpretabile“, a precizat pentru „Adevărul“ Florin Pâslaru, liderul deputaţilor social-democraţi

„E vreo problemă?“

Un punct de vedere a avut şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, Florin Iordache,  social-democrat care ocupă în prezent scaunul de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor. „E dreptul lor să-l conteste să vadă dacă e neconstituţional. E vreo problemă? Colegii l-au contestat. Nu aţi spus voi (n.r.-presa) că nu e constituţional, nu e normal. E un demers legal, normal. Aşteptăm să vedem ce va spune şi CCR-ul“, a declarat Florin Iordache pentru „Adevărul“.

Surse politice au explicat pentru „Adevărul“ că mişcarea făcută de PSD îi avantajează, oricare ar fi decizia. Dacă CCR declară că legea e neconstituţională atunci ei o să iasă după pronunţarea decizie şi o să spună că au făcut tot ceea ce a fost posibil să respecte legea, în timp ce dacă e invers, va fi o mare victorie pentru social-democraţi. O victorie ar însemna că pot da peste nas tuturor celor care i-au acuzat de nepotism.

Ce invocă parlamentarii PSD

Potrivit sesizării, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie interpretează şi se ocupă de aplicarea unitară a legii, astfel încât legea de interpretare adoptată de Parlament „ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ şi Justiţie, încălcându-se dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţia României“, potrivit News.ro

Semnatarii sesizării atrag atenţie şi că acest proiect are "efecte retroactive" şi reprezintă chiar "o subtilă dezincriminare retroactivă, o amnistie". Potrivit unei statistici oficale, la acest moment, pe rolul instanţelor, în diferite faze procesuale, se aflã un numãr de 29 de cauze în care Agenţia a constatat încãlcarea de cãtre membrii Parlamentului a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajãrii rudelor la cabinetele parlamentare.

În perioada 2011 – 2015, Agenţia Naţionalã de Integritate a constatat, în cazul deputaţilor şi senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de naturã administrativã şi 26 de cazuri de conflicte de interese de naturã penalã. În ceea ce priveşte conflictele de interese de naturã administrativã, ANI a câştigat definitiv şi irevocabil în 22 de cazuri şi doar într-un singur caz instanţa a anulat raportul de evaluare emis de Agenţie, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de naturã penalã, în 18 cazuri instanţa a emis sentinţe de condamnare la închisoare cu suspendarea pedepsei, în 3 cazuri amendã administrativã iar în 5 cazuri, dosarele se aflã pe rolul organelor de cercetare penalã.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite