Cum se luptă PSD cu stafiile trecutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD încearcă să-l schimbe pe Ştefan Minea, ajuns judecător CCR  în urmă cu cinci ani, însă sesizarea este inadmisibilă din punct de vedere legal.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să verifice un vot acordat în urma cu cinci ani, prin care Ştefan Minea a ajuns judecător la Curtea Constituţională (CCR) fiind propus de PDL. Sesizarea a fost trimisă mai departe la Comisia Juridică, care are la dispoziţie o săptămână pentru a găsi o cale prin care votul să fie contestat, iar Minea revocat din funcţia de judecător la CCR.

În apărarea demersului lor, social-democraţii invocă o decizie a CCR din 6 mai 2015 care a vizat cazul senatorului PSD Dan Şova. Legătura dintre votul din 2010 pentru alegerea unui judecător la CCR şi neconstituţionalitatea hotărârii în cazul Şova ne-a fost explicată de deputatul PSD, Florin Iordache.

„CCR a spus în cazul Şova că hotărârile, deci şi alegerea judecătorilor, se adoptă cu jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenţi, aşa cum scrie în Constituţie. În 2010, Valer Dorneanu a fost ales cu 168 de voturi, îndeplinind jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi. PDL a a spus atunci că trebuie majoritate absolută, adică din numărul total al deputaţilor. S-a reluat votul şi a fost ales Minea, la propunerea PDL“, a explicat Iordache, pentru „Adevărul“.  

„Să fie revocat Minea“

O primă concluzie este aceea că PSD se foloseşte de o decizie a CCR care a avut în vedere un caz de la Senat, pentru a ataca un vot dat acum cinci ani la Camera Deputaţilor. „Comisa Juridică să cerceteze şi să spună dacă numirea lui Minea a fost corectă. Dacă nu, automat să fie revocat Minea“, a arătat Iordache scopul demersului PSD.

„Situaţia este în oglinda cu cazul Şova“, a spus şi Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor.
Intenţia social-democraţilor de a-l schimba pe Minea cu un judecător propus de majoritatea PSD nu poate avea sorţi de izbândă. „Singura modalitate de contestare a numirii lui Minea la CCR ar fi atacarea la CCR a hotărârii prin care a fost numit. Pentru asta este nevoie de un motiv, iar cel mai la îndemână ar consta în neregularităţi privind votul, de unde circul de la Biroul Permanent“, spune specialistul în drept constituţional, Elenina Nicuţ.

Numai că sesizarea CCR nu ar avea obiect pentru că social-democraţilor le-a scăpat un element foarte important. Numirea unui judecător la CCR se face prin adoptarea unei hotărâri de către una dintre Camerele Parlamentului, care se publică, ulterior, în Monitorul Oficial. Însă, hotărârea Camerei Deputaţilor, prin care Minea a fost numit judecător la CCR, a fost adoptată în 15 iunie 2010. La acea dată, CCR nu avea competenţa să se pronunţe asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. CCR a obţinut dreptul de a judeca orice hotărâre a Parlamentului începând cu 7 octombrie 2010, la patru luni de la numirea lui Minea în funcţia de judecător la CCR. „Cazul este închis pentru că o astfel de sesizare ar fi inadmisibilă“, a mai spus Elenina Nicuţ.

De ce vrea PSD schimbarea lui Minea

În acest moment, PSD se bazează doar pe două voturi din cei nouă judecători CCR: Valer Dorneanu, care ajuns după Minea la CCR, şi Maya Teodoriu. Restul de şapte judecători au ajuns la CCR propuşi de către fostul preşedinte Traian Băsescu (Augustin Zegrean, Daniel Morar, Petre Lăzăroiu), de către PNL (Mona Pivniceru, Tudorel Toader), de către PDL (Ştefan Minea), plus UDMR (Puscas Valentin Zoltan). Curtea a fost cea care a declarat neconstituţionale mai multe legi sau hotărâri ale majorităţii PSD, ultimele fiind cea în cazul Şova şi cea a legii incompatibilităţilor, iniţiată tot de către PSD.

Augustin Zegrean, preşedintele CCR, aseamănă gestul PSD de a contesta numirea lui Minea cu vara lui 2012,precizând că este un atac la adresa Curţii Constituţuionale. „Discuţia asta ne afectează pe toţi. Să ajungem iar ca în situaţia din 2012, când ne atacau din toate direcţiile? Politicienii nu învaţă nimic din istorie. Consideraţi că nu e un atac cand se pune în discuţie numirea unui judecator după cinci ani? La noi mereu se întâmplă lucruri absolut ciudate pe care nu le înţeleg şi nu ştiu de unde au porni“, a reacţioant Zegrean.

Ştefan Minea a fost cel care a dus la Monitorul Oficial rectificarea motivării CCR privind Referendumul din 2012. Erata se referea la cvorumul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, care nu îi includea şi pe românii din străinătate. Ulterior, judecătorii CCR au stabilit că Minea era îndreptăţit, în calitate de judecător de serviciu, să transmită rectificarea la Monitorul Oficial.

Unul dintre cei care s-au declarat derajaţi de activitatea CCR este preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cerându-le colegilor să stabilească în viitoarea Lege Fundamentală dacă Parlamentul este singura putere legiuitoare sau împarte acest rol cu judecătorii CCR. „Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, ci facem acest lucru de o bună bucată de vreme cu CCR care legiferează în acest fel împreună cu Parlamentul“, declara Tăriceanu, într-una din şedinţele Comisiei de revizuirea Constituţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite