Cum au votat europarlamentarii români planul lui Juncker privind cotele de imigranţi. Care sunt explicaţiile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comisiei Europene privind gestionarea crizei refugiaţilor, care cupride, inclusiv, repartizarea către România a 6.351 de imigranţi, decizie care contravine poziţiei oficiale a statului român, aceea de a nu primi mai mult de 1.785. „Adevărul“ vă prezintă cum au votat europarlamentarii români şi explicaţiile lor.

Eurodeputaţii au adoptat, joi, cu 432 de voturi „pentru“, 142 „împotrivă“ şi 57 de „abţineri“, noile propuneri ale Comisiei Europene privind măsurile de gestionare a fluxului fără precedent de imigranţi şi refugiaţi, afirmând totodată că sunt pregătiţi să lucreze pe o propunere legislativă care să creeze o solidă politică de imigraţie şi azil în viitor.

Cum au votat reprezentanţii României în Parlamentul European planul lui Juncker? Din cei 32 de eurodeputaţi români, 15 europarlamentari s-au exprimat în favoarea cotelor stabilite de Comisia Europeană, potrivit cărora României îi revine 6.351 de imigranţi, numai doi au votat împotrivă, reprezentanţii UDMR în Parlamentul European, opt s-au abţinut de la vot, iar şapte eurodeputaţi nu şi-au exprimat votul.

„Adevărul“ vă prezintă cum a votat fiecare eurodeputat, partidul din România din care face parte şi grupul din Parlamentul European în care activează, după cum urmează:

Au votat în favoare: Victor Boştinaru (PSD, S&D), Daniel Buda (PNL, PPE), Andi Cristea (PSD, S&D), Mircea Diaconu (independent, ALDE), Damian Drăghici (PSD, S&D), Monica Macovei (ales pe listele PDL, PPE), Ramona Mănescu (PNL, PPE), Sigfried Mureşan (PMP, PPE), Norica Nicolai (ales pe listele PNL, ALDE), Emilian Pavel (PSD, S&D), Cristian Preda (ales pe listele PMP, PPE), Theodor Stolojan (PNL, PPE), Claudiu Tănăsescu (PSD, S&D), Adina Vălean (PNL, PPE) şi Renate Weber(ales pe listele PNL, ALDE)

Au votat împotrivă: Csaba Sogor (UDMR, PPE) şi Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

S-au abţinut de la vot: Doru Claudian Frunzulică (UNPR, S&D), Maria Grapini (PC, S&D), Cătălin Ivan (PSD, S&D), Victor Negrescu (PSD, S&D), Laurenţiu Rebega (independent, Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii), Daciana Sârbu (PSD, S&D), Mihai Ţurcanu (PNL, PPE) şi Traian Ungureanu (PNL, PPE)

Nu au votat : Cristian Buşoi (PNL, PPE), Viorica Dăncilă (PSD, S&D), Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), Sorin Moisă (PSD, S&D), Dan Nica (PSD, S&d), Ioan Mircea Paşcu (PSD, S&D) şi Claudia Ţapardel (PSD, S&D) nu au votat.

„Mai mult de 1.700 şi ceva, nu“

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat poziţia oficială a statului român privind criza imigranţilor care a lovit Europa, înainte ca Executivul european să prezinte cotele de redistribuire pentru fiecare stat-membrui. Şeful statului a spus că în Consiliul Europei au avut loc mai multe discuţii succesive despre problema refugiaţilor, iar poziţia României a fost de fiecare dată aceeaşi: România nu este de acord cu impunerea cotelor de către UE, ci pledează pentru cote voluntare. În acest context, şeful statului a spus că România nu va primi mai mult de 1.795 de refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a schimbat poziţia nici după ce Juncker a prezentat planul Comisiei Europene, care prevede cote obligatorii pentru fiecare stat-membru. „Nu considerăm că este o soluţie sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre“, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

O decizie finală în chestiunea cotelor de imigranţi va fi luată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de luni, 14 septembrie, la Bruxelles, unde vor participa miniştrii de Interne din toate statele membre UE. România va fi reprezentată de Gabriel Oprea, care a stabilit strategia României împreună cu preşedintele Iohannis. „Din partea României, va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii“, a anunţat şeful statului.

„Este ruşinos să spunem că nu suntem capabili să-i primim“

Eurodeputatul PPE Monica Macovei, preşedintele partidului M10, nu a ţinut cont de poziţia României şi a votat pentru cote obligatorii. Macovei crede apartenenţa la UE ne obligă să acceptăm regulile europene.

„Am votat pentru cote obligatorii de refugiaţi pentru toate statele. Am intrat în Europa, asta înseamnă că avem şi obligaţii, şi drepturi. România va primi bani. Între 2014-2016, există prevăzut 1 miliard de euro pentru ţările care iau refugiaţi, tocmai pentru a nu fi ceva împovărător, mai ales că este criză economică încă în multe ţări. Deci, vom crea şi locuri de muncă. Suntem o ţară de 18-20 de milioane de oameni. 6.300 de refugiaţi reprezintă o problemă? Este ruşinos, e dezonorant pentru noi să spunem că nu suntem capabili să-i primim, în condiţiile în care primim şi bani pentru asta“, şi-a explicat votul eurodeputatul PPE.

Precum Macovei au fost alţi 14 europarlamentari care au votat în favoarea planului Juncker. „Şi eu am votat în favoarea acestui mecanism. Părerea mea este că România trebuie să fie parte a acestei soluţii la criza refugiaţilor. Politicienii care ne învaţă să ne temem de imigranţi ne fac rău. Să vă spun de ce: imigranţii vor veni oricum. Dacă ne vom teme de ei şi nu îi vom integra, ne facem rău singuri. Un imigrant integrat, acceptat la locul de muncă, ai cărui copii merg la şcoala este un risc mult mai mic decât un imigrant neacceptat de societate“, crede eurodeputatul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE. 

„România să accepte acest număr“

Norica Nicolai, eurodeputat ALDE, crede că autorităţile române ar trebui să accepte cota propusă de Comisia Europeană după o întâlnire cu toate instituţiile implicate. „În opinia mea, va trebui să existe o discuţie foarte serioasă între Guvern şi preşedinte, eventual să se ceară şi un aviz al Parlamentului în comisiile de specialitate, pentru că este o decizie pe care nu o poate lua doar unul dintre decidenţii politici din România, toate instituţiile relevante ale statului trebuie să se întâlnească, decidând să accepte acest număr de migranţi trebuie să şi organizeze preluarea acestui număr. Ca atare, e nevoie de o reuniune de urgenţă la Bucureşti“, a opinat Norica Nicolai, la RFI.

Şi eurodeputatul PPE, Cristian Preda, crede că 6.351 de refugiaţi, cota care îi revine României potrivit planului Comisiei Europene, este o cifră rezonabilă.  „Am votat în Parlament pentru cote obligatorii, ca şi vasta majoritate. Cred că trebuie să acceptăm ideea unor cote obligatorii. Ceea ce s-a propus în ultimele zile de la Guvern şi am văzut în mod regretabil pentru mine şi de la Preşedinţie şi anume că am putea accepta cote, dar voluntare este o contradicţie în termeni. În Europa sunt astăzi câteva sute de mii de refugiaţi.  Cred că 6.351 e o cifră rezonabilă. Avem capacitatea de a găsi soluţii, fie şi prin folosirea fondurilor confiscate de la cei care au furat din bugetul public şi pentru a pune la cale câteva adăposturi suplimentare, câteva locuri în care refugiaţii să beneficieze de un drept pe care România l-a recunoscut internaţional, semnând o serie de convenţii“, a arătat Preda.

Daniel Buda, afiliat grupului PPE, a scris pe Facebook că a votat împotriva amendamentelor referitoare la cotele obligatorii, însă potrvit informaţiilor publicate de PE, Buda a votat, miercuri, în favoarea rezoluţiei.

„De la început aş dori să subliniez că am votat împotriva acelor amendamente care conţineau prevederi cu privire la cotele obligatorii pentru statele membre, respectiv amendamentele 3 şi 4 din rezoluţia votată miercuri referitor la Italia şi Grecia şi punctul 6 din rezoluţia votată ieri care aborda la modul general problema imigraţiei. Am făcut acest lucru pentru că nu s-a procedat corect. Prima dată această problemă a cotelor obligatorii trebuia să fie discutată în Consiliu cu toate statele membre şi apoi în Parlament. La votul final însă am votat pentru rezoluţii deoarece acolo era vorba, printre altele, de a alege între viaţă sau trimiterea la moarte a unor copii nevinovaţi sau oameni care ar fi devenit victime sigure ale Statului Islamic. Am avut de ales între viaţă şi moarte! Şi da, am ales viaţa acestor oameni!“, a scris Buda pe Facebook.

„UE a intrat într-o aventură fără sfârşit“

Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, s-a abţinut de la vot, a;a cum au făcut-o cei mai mulţi dintre social-democraţi, deşi este de acord cu poziţia preşedintelui Klaus Iohannis. „La masa negocierilor va fi avansată altă cotă. Cu siguranţă, Bruxelles-ul nu poate obliga România să primească un anumit număr de imigranţi, dar, în spiritul construcţiei europene, trebuie să fim solidari cu cei care fug din calea războiului. Cei de la Bruxelles nu au de unde să ştie realitatea de la noi din ţară. România are capacitate limitată, mai mult decât a anunţat preşedintele Iohannis nu se poate. Trebuie să fim solidari, dar să nu ne fie securitatea pusă în pericol“, a declarat, pentru „Adevărul“, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.

Traian Ungureanu a fost unul din cei doi europarlamentari români, membri ai grupului PPE, care s-au abţinut de la vot, votul celorlalţi fiind, mai degrabă, în favoarea cotelor obligatorii. „Şantajul cu penalităţile nu va fi aplicat la vedere.Va fi mascat în proceduri. Dar cel mai important e că UE a intrat într-o aventură fără sfârşit şi nimic nu va mai rezista mai mult de o lună, o săptămână sau o zi“, spune pesimist, Traian Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite