Cum a ajuns Maria Grapini regina involuntară a Internetului. Specialist în comunicare: „I-ar sta mai bine la Măruţă pe canapea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grapini s-a remarcat pe internet prin greşeli gramaticale repetate FOTO Facebook
Maria Grapini s-a remarcat pe internet prin greşeli gramaticale repetate FOTO Facebook

Eurodeputata Maria Grapini a reuşit o performanţă la care unii dintre colegii săi din politică doar visează: a devenit faimoasă pe Internet. Motivele din spatele notorietăţii sale nu au însă de-a face cu politica, iar experţii susţin că celebritatea astfel câştigată nu poate fi convertită în capital politic.

Înainte de a deveni un adevărat fenomen în spaţiul virtual, Maria Grapini, absolventă a Facultăţii de Textile din Iaşi (1973-1978), era prezentată drept una dintre cele mai de succes femei de afaceri din România, dar şi un candidat viabil la şefia Ministerului pentru IMM-uri din Guvernul Ponta I, portofoliu pe care l-a şi obţinut în cele din urmă. Alegerea sa în Parlament pe locurile conservatorilor, în urma scrutinului din 2012, a propulsat-o brusc în atenţia presei, iar contul de Facebook pe care deputata l-a deschis încă din 2010 a devenit platforma pe care jurnaliştii au început să o urmărească, în căutare de ştiri. Recent, a apărut chiar şi o aplicaţie dedicată Mariei Grapini, intitulată, sugestiv, „Grapinizer“. Aplicaţia invită utilizatorii să posteze un text corect care, la distanţă de un click, este transformat într-o înşiruire ilogică de litere şi semne de punctuaţie.

Un politician consecvent

Primele postări ale Mariei Grapini datează din 2010 şi, încă de atunci, actuala euroaleasă dovedea un vocabular sărac, înţesat de greşeli gramaticale. Iată, de pildă, o postare publicată în 2010: „Se spune că un om inteligent foloseşte cu puţin mai mult de 10% din capacitatea creierului ! Oare cât la sută îşi folosesc creerele (n.r. : sublinierea aparţine redacţiei) cei care conduc România de azi ??“ .

Într-o altă postare, din 2011, Grapini a încercat o relatare. „Mîine sarbatorim Ziua Nationala ! Azi am avut o dezbatere pe tema patriotism-nationalism,pornind de La titlul dezbaterii TU VREI O ROMÂNIE TRICOLORA ?(roşu ,galben si albastru ).Au fost doamne si domni de La PNL,PC,PSD ,La iniţiativa organizaţiei de femei PNL.Bravo doamnelor,a fost excelent ! Concluzia :suntem prea putini patriotism,prea Putin nationalisti si asta ne face sa fim prea Putin solidari ,si nu ne revoltam pina La capăt cind ni se încalcă drepturile.Concluzia finala a fost :NOI VREM O ALTA ROMÂNIE,una in care sa fim respectati ,unde legea sa fie aceeaşi pentru toată lumea,unde legea se respecta si unde putem cistiga prin munc a in ASA fel incit sa trăim decent“, se arăta în textul publicat.

Odată ajunsă în Parlament şi, ulterior, în Guvern, Maria Grapini a devenit ţinta criticilor presei, dar şi a utilizatorilor din mediul online, din cauza exprimării sale defectuoase. Primele apariţii în presă în care erau consemnate erorile sale repetate datează din 2013, când jurnaliştii anunţau că ministrul delegat pentru IMM-uri are grave probleme de exprimare. Ulterior, nu doar problemele sale de comunicare, ci şi fotografiile publicate au devenit ţinta ironiilor pe Internet. În primăvara acestui an,  o fotografie care o înfăţişa pe Maria Grapini într-un lan cu maci a devenit virală. Ulterior, după ce greşelile sale gramaticale frecvente au continuat, o studentă la Jurnalism, Adriana Şandru, a publicat pe blogul său un schimb de mesaje cu europarlamentara, în care tânăra se oferea să îi corecteze postările. Grapini a refuzat ajutorul.

Demersul studentei a fost provocat, însă, tot de reacţia eurodeputatei la criticile constante ale presei. Astfel, supărată că unul dintre mesajele sale de pe Facebook, în care le ura prietenilor „o săptămână fără probleme, sănătate şi bucurii“, a fost îndelung comentat, Grapini s-a plâns că este victima unei conspiraţii a presei.
„Dragi prieteni ,trebuie sa va impartasesc tristetea fata de ceea ce fac anumite personaje,din pacate si o parte din presa ,care mereu rastalmacesc mesajele mele.Vad reluarea interpretarii rautacioase a postarii mele din 13 iulie.Transcriu mesajul:"Buna dimineata!O saptamana fara probleme;,sanatate si bucurii."

Ei bine,multi mi-ati multumit pentru urari,dar iata cum au interpretat unii-ca v-as fi urat o saptamana fara sanatate si bucurii!Cat de rau intentionat sa fii sa crezi asa ceva?????Doar pentru ca nu s-a vazut punctuatia,punct si virgula? sau pentru ca trebuie sa -mi gaseasca "unii" ceva,daca tot nu am furat in 25 de ani,nu am avut contracte cu statul ca om de afaceri timp de 23 de ani,daca nu am dosare penale,daca nu am colaborat cu securitatea,daca nu am intrat in clanuri si grupari mafiote,daca nu sunt ca Udrea -vedeta si in puscarie? “, a întrebat Grapini, retoric, pe Facebook.

„Lipsea specia parlamentarul profund agramat“

L-am întrebat pe Vlad Tăuşance, expert în comunicare online, care este explicaţia din spatele notorietăţii Mariei Grapini, în condiţiile în care şi alţi politicieni comit erori gramaticale, dar şi dacă faima obţinută astfel o ajută în vreun fel pe euroaleasă.

„Maria Grapini nu este singurul politician care face greşeli gramaticale. Nu există reţetă pentru viralizare, pentru a deveni generator de meme-uri. Cu toate astea, persistenţa în eroare, ca să nu zic prostie, te aduce pe drumul cel bun, spre primul loc. Am avut un singur ”ţăran cu BMW” deşi am exportat tone, panseurile lui Hagi rămân unice într-o mare de fotbalişti împiedicaţi lingvistic, prolegomenele lui Becali despre mafie sunt singura referinţă acceptată. Ne lipsea un exponent exotic din specia parlamentarul profund agramat. Nu că n-ar fi înghesuială pe nişa asta“, a declarat Tăuşance pentru „Adevărul“.

Întrebat dacă, din conţinutul publicat de aceasta, reiese că ar fi ajutată de un profesionist, Tăuşance a răspuns că nu este cazul. „Să nu ne suspectăm politicienii de profesionalism şi subtilităţi. Nu este cazul. Din câte ştiu, o tânără entuziastă în ale PR-ului i-a propus să o ajute pro-bono. A fost refuzată într-o postare plină, la rândul ei, de greşeli gramaticale. Cred că persistenţa în greşeală ţine de fudulie, nu de strategie“, a explicat el.

Cât despre notorietatea sa, Tăuşance admite existenţa unui „fenomen Grapini“. „ Doamna Grapini ar vrea să fie politician, nu blogger sau vedetă media. Vizibilitatea pe care o are, traficul pe care-l generează nu o ajută la nimic, nu poate fi convertit în voturi sau în capital politic. Există un fenomen Grapini, având în vedere că a apărut deja şi o aplicaţie care te ajută să te exprimi la fel de incorect. Sper că începutul acestui fenomen să fie şi sfârşitul carierei sale politice. Cred că i-ar sta mai bine la Măruţă pe canapea decât în Europa. Timişoara şi România merită reprezentanţi ceva mai decenţi, cu ego-ul şi limba ţinută în frâu“,a conchis Vlad Tăuşance, specialist în comunicare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite