Crin Antonescu a pregătit reţeta pentru Congresul PNL
0Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este susţinut de majoritatea „greilor“ din partid. El va numi comisia care va analiza amendamentele lui Călin Popescu Tăriceanu.
Marea majoritate a liderilor PNL s-au exprimat, ieri, în Biroul Politic Central, împotriva propunerii formulate de Călin Popescu Tăriceanu de organizare de alegeri primare pentru candidatul la prezidenţiale. Vicepreşedinţii partidului l-au contrat pe Tăriceanu pe baza faptului că Antonescu a fost deja desemnat, în 2011, candidatul USL la prezidenţiale de către congresele PSD şi PNL.
Aparent, şedinţa de ieri în care Tăriceanu şi-a prezentat propunerea s-a încheiat cu o remiză. Solicitările de excludere a lui Tăriceanu, formulate de vicepreşedinţii Dan Radu Ruşanu şi de ministrul de Interne, Radu Stroe, nu au fost supuse la vot. Antonescu a încercat în acest fel să arate că nu vrea să îl sancţioneze pe fostul preşedinte pentru propunerea făcută.
Pe de altă parte, nici susţinătorii lui Tăriceanu, precum Victor Paul Dobre sau Marian Petrache, nu au atacat frontal subiectul alegerilor interne. Petrache, care conduce Consiliul Judeţean Ilfov, s-a mulţumit să ceară demisia ministrului de Interne, Radu Stroe, invocând schimbările operate de acesta la vârful IPJ Ilfov. A fost, însă, şi o formulă prin care susţinătorii lui Tăriceanu au încercat să îl conteste pe unul dintre cei care au cerut demisia lui Călin Popescu Tăriceanu.
Dincolo de indulgenţa faţă de Tăriceanu, Crin Antonescu a fost mandatat la şedinţa de ieri să îi numească pe membrii comisiei pentru statut. Deşi este, aparent, o decizie de natură tehnică, votul de ieri consolidează poziţia lui Antonescu în perspectiva congresului.
Membrii comisiei vor analiza amendamentele la statut, inclusiv cele prin care Tăriceanu va propune desemnarea candidatului la prezidenţiale prin alegeri interne. Statutul în vigoare prevede desemnarea candidatului de către congres şi păstrarea acestui articol echivalează cu închiderea subiectului, din moment ce Antonescu are deja votul Congresului PNL.
BĂTĂLIA PENTRU CURTEA DE ARBITRAJ
Un alt punct marcat de Antonescu este legat de suspendarea, până la congres, a activităţii Curţii de Onoare şi Arbitraj. Instituţia este condusă de Ingrid Zaarour, fost şef al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în Guvernul Tăriceanu. Motivul invocat de conducerea PNL este funcţionarea defectuoasă a acestei instituţii. De cealaltă parte, Ingrid Zaarour a acuzat conducerea partidului de „abuz“ şi de încălcarea statutului PNL.
Congresul urmează să aleagă o nouă Curte de Onoare şi Arbitraj. Până atunci, însă, adversarii lui Antonescu nu mai au, practic, unde să conteste deciziile conducerii centrale. Printre cei care intenţionau să depună contestaţii se numără Vlad Moisescu, debarcat din fruntea PNL sector 1.
La finalul Biroului Politic, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că propunerile sale de modificare a Statutului partidului au fost interpretate de unii dintre colegii „mai pripiţi“ şi cu „mai puţină experienţă“. El a susţinut că nu doreşte să promoveze un conflict intern în PNL.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a comentat că nu e deloc convenabil pentru un partid să ia decizii, iar şi de a doua zi „unul sau altul să le pună în discuţie“. El a adăugat că o astfel de situaţie induce neclaritate, afectează poziţia şi credibilitatea partidului.
Membrii Biroului Politic Central au încercat din nou să îi explice domnului Tăriceanu nişte lucruri simple şi care în mod normal ar trebui înţelese fără a fi explicate. Mă tem că n-au reuşit. Crin Antonescu, preşedintele PNL Anumite interpretări care s-au făcut au deformat esenţa propunerii mele, şi unii dintre colegii mei poate mai pripiţi, mai cu puţină experienţă, au intrat în acest joc. Călin Popescu Tăriceanu, senator PNL