Crin Antonescu a demisionat puţin din conducerea PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu a fost marele perdant al bătăliei electorale de duminică FOTO Mediafax
Crin Antonescu a fost marele perdant al bătăliei electorale de duminică FOTO Mediafax

EFECT Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a demisionat ieri din fruntea partidului, dar rămâne preşedinte interimar până la congres. Nu exclude să candideze din nou.

Ziua care a urmat alegerilor europarlamentare a fost una fierbinte pentru liberali, care au tranşat, în mai puţin de două ore, toate problemele care măcinau partidul.

Demisia lui Crin Antonescu, anunţată în prealabil pe contul său de Facebook, şi debarcarea întregii echipe din conducerea formaţiunii printr-o demisie în bloc nu au schimbat, de fapt, raportul de forţe în partid.
„Gestul meu politic este fără echivoc, mai mult decât atât, tot Biroul Politic l-a luat. E singurul partid politic care şi-a asumat în felul acesta responsabilitatea pentru ceea ce noi considerăm a fi un eşec.

Ştiu că nici alte partide nu sunt mai fericite, în frunte cu PSD, pentru rezultatul lor, nu pentru al nostru. Bineînţeles că asta nu înseamnă că PNL intră în debandadă, în derivă“, a spus Crin Antonescu, imediat după demisie.

Totuşi, actuala conducere, în frunte cu Crin Antonescu, va rămâne în funcţie  încă o lună, până când se va organiza un congres. Întrebat dacă va mai candida la funcţia de preşedinte al partidului, Crin Antonescu a evitat să răspundă. Totuşi, pe holurile Parlamentului, colegii săi de partid  nu ezitau să spună: „Crin Antonescu va fi viitorul preşedinte!“.Ludovic Orban, unul dintre cei mai aspri contestatari ai USL, şi-a anunţat imediat dorinţa de a prelua şefia partidului.

„Atunci când locul va deveni vacant, voi candida la şefia PNL“, a spus Orban, care a vorbit şi despre fostul său coleg, Călin Popescu Tăriceanu. „Domnul Tăriceanu e ca fiul risipitor. A fugit de acasă pe uşa din dos şi încearcă să se întoarcă pe uşa din
faţă“, a conchis Orban.

Tăriceanu, mazilit

Şedinţa conducerii PNL a debutat sub semnul îndoielilor, cu negocieri în şoaptă pe la colţuri, dar şi dezamăgiri exprimate făţiş. Între timp, însă, alte unghere ale Parlamentului adăposteau discuţii tainice între fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Radu Stroe şi Andrei Gerea.

De altfel, după convorbirile cu Gerea şi Stroe, Tăriceanu şi-a făcut, vesel, apariţia la reuniune şi a anunţat, chiar înainte de a intra în sală, că va milita pentru refacerea USL. Gerea, pe de altă parte, a ocolit sala de şedinţe şi s-a făcut nevăzut. Dornic să îşi impună punctul de vedere, Tăriceanu le-a prezentat liberalilor ideea sa: o propunere de rezoluţie privind asocierea cu PSD.

„Nu pot participa la aşa ceva“, s-a revoltat preşedintele de onoare al formaţiunii, Mircea Ionescu-Quintus. Deputatul PNL Ludovic Orban, indignat de sugestia lui Tăriceanu privind revenirea în USL,  a întrebat dacă Tăriceanu mai face parte din PNL. Răspunsul a fost negativ, fiind înregistrat şi un vot în acest sens. Atitudinea lui Tăriceanu l-a scos din sărite chiar şi pe Mircea Ionescu- Quintus.

Bătrânul liberal i-a arătat pur şi simplu uşa fostului premier. „Ca prieten îţi spun: ieşi afară din sală, nu eşti liberal!“, i-a spus Quintus lui Tăriceanu. Indignat, Tăriceanu a ieşit. La scurt timp, a fost urmat de Radu Stroe, exclus din formaţiune, dar de un calm imperturbabil. „Mi-au
reproşat apropierea de PSD“, a spus şi el, senin.

Crin nu abandonează lupta

Imediat după şedinţa PNL, Antonescu a mers glonţ către sala de plen, pentru a lua parte la dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de liberali. Energic şi acid, Antonescu i-a reproşat lui Ponta că, din punctul de vedere al democraţiei, „s-a stins prea tânăr“ şi a invitat echipa de guvernare să plece din fruntea ţării. Până la urmă, moţiunea de cenzură a opoziţiei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, înregistrându-se 176 de voturi „pentru“ şi 19 „împotrivă“, în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi „pentru“. ;

PNL, spre PPE

În şedinţa de ieri, liberalii au adoptat o decizie prin care cei şase europarlamentari PNL care vor ajunge la Bruxelles din partea României vor face parte din grupul popularilor europeni (PPE), şi nu din grupul ALDE. „Trebuie să-i oprim pe socialişti să numească viitorul preşedinte al Comisiei Europene“,
a motivat Crin Antonescu.

Citeşte şi:

Moţiunea de cenzură  a PNL, dezbătută azi în Parlament. Ponta şi-a anunţat prezenţa

Premierul Victor Ponta va participa astăzi, de la ora 16.00, la dezbaterea moţiunii de cenzură depusă de liberali, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cum au primit partidele primele rezultate exit-poll: modestie la PSD, jale în PNL

Primele rezultate exit-poll date publicităţii la ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, au fost aşteptate cu sufletul la gură de liderii partidelor. În timp ce social-democraţii s-au arătat mulţumiţi de scorul de peste 40% pe care l-au obţinut, liberalii au refuzat să comenteze. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a convocat, însă, pentru luni Biroul Politic al formaţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite