Corlăţean îi răspunde lui Băsescu: "Atunci când nu se respectă principiile europene vom reacţiona mereu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean FOTO Mediafax
Titus Corlăţean FOTO Mediafax

Ministrul de externe al României, Titus Corlăţean, a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care l-a rugat să respecte interesele României. Corlăţean spune că vrea doar respectarea condiţiilor şi principiilor europene de către toată lumea, nu doar de România.

"Nu a existat niciun fel de sincopă în acţiunea externă a României. În plan intern am obţinut doar atacuri din partea presei obediente, am primit atacuri din partea reprezentanţilor PDL pe un obiectiv major. Dilemele trebuie puse în curtea interioară. Eu vreau doar să-l întreb pe domnul Băsescu dacă a avut discuţia cu doamna Merkel, aşa cum l-am rugat", a spus Titus Corlăţean. 

"Atunci când nu se respectă regulile europene, principiile şi criteriile, iar România le respectă, noi avem o poziţie de principiu foarte clară. Această ţintă de aderare a devenit mişcătoare. Nu spun că nu vom putea ajunge la ea, se joacă şanse bune la consiliul JAI. Dar trebuie respectate criteriile şi principiile de toţi, nu doar de noi, chiar şi de cei care au adus motive care nu există pentru amânarea aderării noastre", a mai spus ministrul de externe.

Titus Corlăţean a mai adăugat că „eu cred că vorbim despre interese mărunte şi direct legate de instituţia Palatului Prezidenţial şi care diferă de interesele României. România îşi face datoria, dar aşteptăm respect şi din partea celor care au ridicat semne de întrebare. Există o largă majoritate de state membre care susţin aderarea României. Există o poziţie foarte clară a Comisiei Europene şi care spune că România şi-a îndeplinit obiectivele şi nu mai trebuie condiţionată de alte probleme“

Vom mai putea trăi fără Schengen?

Întrebat cât de importantă este aderarea României la Schengen, Titus Corlăţean a spus: „este importantă aderarea, este importantă pentru cetăţenii români care călătoresc, dar şi pentru companiile româneşti care pierd timp şi pierd bani. În acelaşi timp vom putea trăi, dar vom pierde timp şi bani. Am fost obligaţi să fim stricţi din cauza regulilor pentru aderare: stricteţe pentru cetăţenii moldoveni, stricteţe pentru vize, care ar fi adus bani din plan turistic. Există semnale foarte bune pe care le primim din partea oamenilor de afaceri din alte spaţii decât europene care vor să vină la noi, dar sunt limitaţi de stricteţea noastră. Noi pierdem bani, dar aşteptăm şi este o aşteptare demnă şi vrem să fim respectaţi“.

„Dialogul cu omologul german este unul profesionist şi amical. Este nevoie de o decizie politică favorabilă care trebuie luată la cel mai înalt nivel în Germania“, a spus Corlăţean. 

El a deplâns şi faptul că nici liderii PDL nu au promovat la nivelul colegilor din Partidul Popular European obiectivul naţional Schengen.

"Dialogul popularilor europeni din România a fost de fapt un atac la adresa guvernului USL şi a Ministerului de Externe. Nu şi-au folosit din păcate aceste pârghii pe care noi, social-democraţii, colegii liberali şi le-au folosit în familia liberală pentru a deschide uşi la Haga, de exemplu, dar pentru a deschide nişte uşi care să facă acest demers mai realizabil. Nu am văzut, din păcate, aceste demersuri în PDL, nu am văzut aceste demersuri la vârful ierarhiei, ca să avem un confort că tragem cu toţii în aceeaşi direcţie. Ori, aici la un moment dat, vă voi spune că din păcate cei mai mari inamici ai noştri, ai românilor, sunt românii înşişi. Nu toţi, dar din păcate sunt oameni care înţeleg diferit promovarea unui obiectiv naţional", a afirmat Corlăţean, aflat la Palatul Parlamentului la Conferinţa organizaţiei PSD Sector 6.

De asemenea, el a subliniat că solicitarea României de a primi o decizie favorabilă aderării la Schengen este legitimă şi că nu mai trebuie amânată "la nesfârşit", pentru că a îndeplinit de trei ani criteriile tehnice prevăzute de Tratatele UE şi că nu este corectă condiţionarea de alte considerente care ţin de alegerile interne şi dezbaterea temei emigraţiei din unele ţări UE, deoarece este afectată credibilitatea întregului proces.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite