Corespondenţă de la Varşovia. Planul Poloniei şi României de a fi tandemul strategic al NATO în Estul Europei
0În vizita efectuată în Polonia, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Bronislaw Bokorowski, au încălzit parteneriatului strategic dintre cele două state.Cei doi preşedinţi au anunţat că atât Polonia, cât şi România vor găzdui două evenimente importante pentru regiune, care au ca scop întărirea flancului estic al NATO. De asemenea. liderul polonez a atras atenţia că acordul de la Minsk ar putea fi încălcat de Putin.
La ora 11.00, coloana oficială a preşedintelui României, Klaus Iohannis, a intrat în curtea Palatului Prezidenţial din Polonia, fiind întâmpinat de omologul său polonez, Bronsislaw Komorowski. După ceremonia de primire, între cei doi şefi de stat au avut loc convorbiri tete-a-tete timp de douăzeci de minute, după care s-au alăturat discuţiilor şi cele două delegaţii oficiale. Cei doi preşedinţi au planuri mari pentru summitul NATO de la Varşovia de anul viitor, care se va axa pe întărirea flancului estic, şi asupra căruia cei doi preşedinţi au convenit să se ocupe împreună de pregătirea sa.
De aceea, mai întâi, România va găzdui, în toamna acestui an, întâlnirea şefilor de stat regionali, care va preceda summitului NATO. „Împreună cu domnul preşedinte, am convenit să organizăm în toamna acestui an, la Bucureşti, o nouă ediţia la nivel de şef de state în formatul care a avut loc în iunie la Varşovia, un format regional, care întăreşte colaborarea regională şi este un instrument foarte util în pregătirea summitului NATO de la Varşovia din 2016. Urmează să convenim data concretă”, a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul său.
„Nerespectare a înţelegerilor de la Minsk“
Constatând că agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi anexarea ilegală a Penisulei Crimeea au schimbat situaţia de securitate din Europa, cei doi lideri au convenit să adopte o declaraţie comună care a constat în reevaluarea parteneriatului strategic dintre Polonia şi România, în conţinutul căreia s-a introdus şi componenta securităţii. „Consider că este o şansă imensă pentru a da un nou conţinut parteneriatului dintre România şi Polonia, necesar regiunii noastre, unde au intervenit modificări de securitate. Mă bucur că am semnat o declaraţie comună care dă cadrul intensificării acestui parteneriat”, a spus Bronsilaw Komorowski referitor la reînnoirea parteneriatului startegic dintre Polonia şi România.
Komorowski spune că Polonia şi România trebuie să fie pregătite pentru a face faţă unei încălcări a Acordului de pace încheiat la Minsk de către Federaţia Rusă. De aceea, un al doilea pas asupra căruia au convenit cei doi şefi de stat este acela de a organiza o întâlnire trilaterală între preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Ucrainei, Petro Prosenko, şi şeful statului polonez. “Am vorbit despre diverse perspective de colaborare în perspectiva evenimentelor din Ucraina. Avem aceeaşi convingere, că Vestul trebuie să fie pregătit şi pentru o situaţie negativă, adică o nerespectare a înţelegerilor de la Minsk. Am luat hotărârea să organizăm în Polonia întâlnirea celor trei preşedinţi: ai României, Poloniei şi ai Ucrainei”, a mai anunţat Komorowski. După discuţiile purtate cu preşedintele Poloniei, Klaus Iohannis a mai avut întâlniri şi cu preşedintele Seimului, Camera inferioară a Parlamentului, Radoslow Silorski, şi cu preşedintele Senatului, Bogdan Borusewicz.
Întânirea cu românii, un ritual formal
Deşi comunitatea românească din Polonia este infinit mai mică decât cea din Paris şi Berlin, Klaus Iohannis nu a sărit peste întâlnirea cu românii nici la Varşovia. În faţa Ambasadei României în Polonia, Klaus Iohannis a fost întâmpinat de o expoziţie de fotografii, care arăta, concomitent, Sibiul, declarat capitala culturală europeană în 2007, şi Wroclaw, capitală culturală europeană în 2016. Wroclaw este unul din cele mai vechi oraşe din Polonia, cu o istorie de peste 1000 de ani, cunoscut înainte sub numele de Breslau, denumire germană. În urmă cu un an, pe vremea când Klaus Iohannis era încă primar, Sibiul a găzduit evenimentul „Cum să devii Capitală Culturală Europeană? Wrocław 2016”, organizat de Institutul polonez din Bucureşti.
„După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim; un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentaţi să plecăm şi la care dumneavoastră vă veţi putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi şi sacrificii ar cere, vom reuşi cu viziune, calm şi răbdare să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituţii şi în statul de drept, toleranţa, respectul pentru muncă, educaţie, cultură. Această reconstrucţie a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arată politica românească şi de reformare a instituţiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esenţial îl reprezintă asigurarea condiţiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora”, a spus Iohannis, în alocuţiunea pregătită pentru românii din Polonia.
După discurs, cei aproximativ 80 de români prezenţi la Ambasadă s-au înghesuit, fie pentru a-l felicita pe Klaus Iohannis pentru câştigarea alegerilor prezidenţale, fie pentru a obţine un autograf pe cartea semnată de preşedinte, “Pas cu pas”. Întrebat despre un orizont de timp al aderării României la spaţiul Schengen, Iohannis a spus că dorinţa sa este să se petreacă în primul an al primului său mandat prezidenţial, însă a recunoscut că este încă destul de dificil. Preşedintele Klaus Iohannis va părăsi mâine Polonia, dar nu înainte de o întrevedere cu prim-ministrul polonez, Ewa Kopacz. Iohannis va reveni curând în Polonia, mai întâi pentru trilaterala cu Borowski şi cu Poroşenko, apoi pentru summitul NATO din 2016.
Prima invitaţie
Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a fost printre primii şefi de stat care l-au felicitat pe Klaus Iohannis pentru reuşita sa de la alegerile prezidenţiale. În mesajul transmis chiar a doua zi după alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, prin intermediul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, preşedintele polonez i-a adresat o invitaţie proaspătului ales al românilor de a efectua cât mai curând o vizită în Polonia. Este prima vizită a şefului statului român în Polonia din ultimii cinci ani, mai exact, de la întâlnirea lui Traian Băsescu cu Leck Kaczynski, predecesorul lui Komorowski, decedat în accidentul aviatic petrecut în Rusia, în 2010. Komorowski se află în plină campanie electorală pentru realegerea sa în cea mai înaltă funcţie din statul polonez, fiind cotat cu cele mai mari şanse la scrutinul prezidenţial de luna viitoare. Practic, la Varşovia, a avut loc întâlnirea dintre un şef de stat aflat la începutul drumului, Klaus Iohannis, şi unul care se pregăteşte să-şi încheie primul mandat de cinci ani în fruntea statului polonez şi să-l înceapă pe cel de-al doilea.
Citeşte şi: