Construcția spitalelor regionale avansează în ritm de melc

0
Publicat:

O parte din spitalele regionale, despre care se vorbește de aproape 20 de ani, ar trebui fie gata până în 2027, dar în prezent la două dintre acestea (Cluj și Iași) există doar proiecte tehnice, în timp ce la al treilea (Craiova) lucrările sunt încă și mai întârziate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Inquam Photos
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Inquam Photos

Echipa Ministerului Sănătății a lucrat intens pentru a finaliza cât mai rapid licitațiile pentru proiectele tehnice ale celor trei spitale regionale. Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaționale. Investiția totală va fi de peste 2 miliarde de euro“, preciza ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un mesaj pe Facebook, zilele trecute.

„Adevărul“ a solicitat și a primit răspunsuri detaliate despre stadiul fiecărui spital regional în parte, de la cine se ocupă, adică echipele de proiectare, emiterea avizelor și supravegherea lucrărilor de construcții.

În data de 04.05.2023, echipa de proiectare formată din Asocierea 3TI Progetti - INGEGNERIA INTEGRATA S.p.A., SC ADURO SRL, ATIPROJECT S.R.L. a transmis autorității contractante proiectul tehnic împreună cu detaliile de execuție, macheta 3D a proiectului, toate avizele, autorizațiile și studiile impuse prin certificatul de urbanism, proiectul fiind în etapa de analiză și observații/comentarii“, a precizat Ministerul Sănătății, referitor spitalul regional Cluj. În data de 7 aprilie, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a publicat în SEAP anunțul de intenție pentru  achiziția de servicii privind supravegherea lucrărilor de construcții

Iași, tot cu proiect, dar lucrările, neîncepute

Situația de la Iași este similară cu cea din Cluj. „În data de 08.03.2023, echipa de proiectare formată din Asocierea Studio Altieri SpA-Italconsult SpA-Steam-Proiect Consulting SRL-K-Box Construction Design SRL-Rheinbrucke SRL a transmis autorității contractante proiectul tehnic împreună cu detaliile de execuție, macheta 3D a proiectului, toate avizele, autorizațiile și studiile impuse prin certificatul de urbanism proiectului tehnic revizuit, conform observațiilor, aflându-se în faza de recepție“, a anunțat ministerul. Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Iași, iar în curs de elaborare sunt documentațiile de atribuire pentru lansarea licitațiilor pentru achiziția de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții.

Spitalul regional Craiova e încă în „faza“ de proiectare. „Contractul a fost încheiat cu asocierea formată din N.K.Y. MIMARLIK MÜHENDISLIK INȘAAT VE TICARET LIMITED ȘIRKETI și SC POPAESCU & CO SRL. Serviciile de proiectare, cu o durată de 12 luni, au început în data de 22.11.2022“, a precizat Ministerul Sănătății, ceea ce înseamnă că în toamnă va exista proiectul.

Banii folosiți pentru spitale

Pentru cele trei spitale sunt folosiți bani  din Programul Operațional Regional 2014-2020 și Programul Sănătate 2021-2027, o parte fiind bani europeni nerambursabili (în total 641 de milioane de euro) și de la bugetul de stat (891 de milioane de euro). Componenta de la bugetul de stat e reprezentată de un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

„Pentru asigurarea finanțării spitalelor regionale, Guvernul Românei și Comisia Europeană au agreat finanțarea acestor proiecte majore, în două etape, cu finanțare din POR – Programul Operațional Regional 2014-2020 (141 milioane de euro nerambursabili + 141 milioane de euro contribuție buget de stat), Programul Sănătate 2021-2027 (500 de milioane de euro nerambursabili + 750 milioane de euro contribuție buget de stat). Parte din finanțarea contribuției de la bugetul de stat este asigurată prin Acorduri de împrumut semnate de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții în valore de 923 milioane de euro”, este precizarea Ministerului Sănătății.

Reamintim că în perioada Dragnea, mai ales în anul electoral 2016, PSD promitea nu mai puțin de 8 spitale regionale în 4 ani. Epoca Dragnea s-a încheiat, PSD a ieșit de la guvernare în 2019, dar miniștrii Srănătății ai partidului nu reușiseră să pună nici prima cărămidă a acestor spitale. Nici în prezent încă nu a început săparea primei fundații, deși dorința e să fie gata în 2027. De altfel, spitalele regionale nu au fost băgate în PNRR de miniștrii USR ai Sănătății tot de teamă că nu vor putea fi gata la timp (adică 2026, ultimul an de PNRR). 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite