Constituţia, prin ochii şefilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Ion Iliescu au opinii diferite în ceea ce priveşte slăbirea atribuţiilor preşedintelui FOTO Mediafax
Traian Băsescu şi Ion Iliescu au opinii diferite în ceea ce priveşte slăbirea atribuţiilor preşedintelui FOTO Mediafax

Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, nu este scandalizat de faptul că atribuţiile şefului statului au fost ciuntite. În schimb, Traian Băsescu condamnă noul articol din Constituţie care îl transformă pe preşedinte în spectator.

Comisia de revizuire a Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, a tăiat la sânge din atribuţiile şefului statului. Potrivit noului proiect constituţional, preşedintele va avea un rol mai mult decorativ. Şeful statului va fi obligat să accepte premierul propus de partidul care obţine cele mai multe mandate de parlamentar, nu are dreptul să refuze nominalizările de miniştri în caz de remaniere şi nu mai are dreptul de a cere urmărirea penală a miniştrilor şi nici să-i suspende din funcţie. Cum se văd aceste schimbră prin ochii fostului preşedinte Ion Iliescu?

Şef al statului timp de două mandate, Ion Iliescu este de părere că limitarea prerogativelor viitorului şef al statului nu este un lucru neaparat rău. „Toate conjuncturile interne şi internaţionale au evoluat. A fost o anumită situaţie şi un anumit cadru politic la începutul anilor ‘90 când s-a elaborat Constituţia. Cred că se impun anumite reconsiderări din acest punct de vedere“, este de părere Iliescu.

Deşi admite că reducerea mandatul şefului statului de la cinci la patru ani mai lasă loc de discuţii, fostul preşedinte a spus că, în principiu, decizia este potrivită. „Mandatul de patru ani s-a regăsit şi în prima Constituţie, iar Parlamentul şi Preşedintele aveau mandate convergente. Alegerile parlamentare şi prezidenţiale aveau loc concomitent. Ulterior, s-a introdus această modificare cu mandatul de cinci ani la preşedinte“, a argumentat Iliescu.

De asemenea, conform proiectului adoptat de Comisia de revizuire, preşedintele poate participa la reuniunile UE doar dacă la acestea au ca teme relaţiile externe ale UE, politica de securitate comună şi modificări ale tratatelor constitutive ale UE.
Cu privire la articolul care a stârnit animozitate între preşedinte şi premier, Ion Iliescu a fost tranşant: „Cele mai multe probleme în cadrul structurilor UE vizează activităţile executive şi, prin urmare, la reuniuni participă prim-miniştrii“, a argumentat Iliescu. El a amintit că, în marea majoritate a statelor membre UE, preşedinţii au un rol mai limitat.

„Preşedintele paiaţă“

De la Palatul Cotroceni, lucrurile se văd cu totul altfel. Deşi nu mai are dreptul la un nou mandat, Traian Băsescu merge în continuare pe mâna unui preşedinte jucător. „Nu poţi ca pe un preşedinte ales să-l pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu mai aibă niciun fel de atribuţii decât să propună Parlamentului şefii serviciilor secrete“, a spus Băsescu. Mai mult, Băsescu reclamă faptul că noua Constituţie este un compromis între PSD şi Crin Antonescu, cu scopul ca liberalul să se instaleze la Cotroceni.„ Omule, rămâi candidatul nostru şi te facem preşedinte, dar chiar te alegem degeaba, domnule Crin Antonescu“, a motivat Băsescu.

Emil Constantinescu, al doilea preşedinte post-decembrist, nu a putut fi contactat, fiind plecat într-o delegaţie externă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite