Congres Mişcarea Populară. Cum a şters-o Traian Băsescu pe Elena Udrea din istoria partidului pe care l-a condus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a aşezat în mijlocul delegaţilor, între două blonde FOTO Adevărul
Traian Băsescu s-a aşezat în mijlocul delegaţilor, între două blonde FOTO Adevărul

La zece luni de la plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a revenit la cârma unui partid politic, rebotezat din Partidul Mişcarea Populară (PMP) în Mişcarea Populară. Din punct de vedere juridic, redenumirea partidului înseamnă dispariţia PMP şi, implicit, a istoriei sale, care o reţine pe Elena Udrea drept primul preşedinte ales al partidului.

Peste 5.200 de delegaţi, mai mulţi decât a adunat Congresul PSD, desfăşurat în acelaşi loc şi cu o săptămână în urmă, s-au strâns, sâmbătă, la Sala Palatului pentru a se convinge cu ochii lor că Traian Băsescu îşi va asuma rolul de călăuză. Din momentul în care au început să apară primele probleme penale ale fostului lor preşedinte, Elena Udrea, adepţii PMP au simţit că micul lor partid se află pe marginea prăpastiei, iar ezitarea lui Traian Băsescu după plecarea de la Cotroceni, i-a bulversat şi mai mult. “Sunt atât de fericită că s-a întors. Ne dă o mare speranţă”, a fost reacţia unei doamne între două vârste, care ţopăia, la propriu, de fericire în momentul în care l-a auzit pe Traian Băsescu că îşi va asumă conducerea partidului.

Astăzi, cei mai mulţi din Mişcarea Populară îşi pun speranţa în Traian Băsescu şi speră ca Elena Udrea să stea deoparte pentru ca partidul să aibă o şansă la alegerile de anul viitor. În această logică, Traian Băsescu a dorit ca odată cu asumarea rolului de preşedinte, partidul să capete o altă denumire. Partidul Mişcarea Populară (PMP), a cărui existenţă şi imagine s-au învârtit în jurul Elenei Udrea, primul preşedinte ales şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, se va chema, începând cu ziua de sâmbătă, Mişcarea Populară.Elena Udrea nici nu a candidat pentru vreo funcţie în noul partid, nici nu a fost prezentă la Congresul Mişcării Populare.

Evenimentul de sâmbătă a fost şi prezentat drept un Congres extraordinar de înfiinţare a Mişcării Populare, care, din punct de vedere juridic, înseamnă un partid nou. Prin urmare, PMP, împreună cu mărul, simbolul fostului partid, va fi radiat din Registrul Partidelor Politice. 24 octombrie va reprezenta data în care a luat naştere Mişcarea Populară pe scena politică, iar primul preşedinte al Mişcării Populare va fi Traian Băsescu, nicidecum Elena Udrea. Ceea ce înseamnă că istoria noului partid nu o va găsi pe Elena Udrea printre rândurile ei. Ideea de a reboteza partidul i-a aparţinut chiar fostului preşedinte Traian Băsescu. „Din PMP ne mişcăm în Mişcarea Populară. Ideea i-a aparţinut preşedintului încă de la apariţia Fundaţiei Mişcarea Populară“, a spus Eugen Tomac, fostul preşedinte al PMP, la Adevărul Live, la începutul săptămânii.

În discurul său, fostul preşedinte a vorbit cu nostalgie de PDL, al cărui preşedinte a fost, arătând că fost o greşeală contopirea în PNL.  “Nu am făcut niciodată compromisuri pe sub masă cu nimeni. Le-am făcut pe faţă cu dragul meu PD, PDL, un partid care a dat de trei ori primarul Capitalei şi de două ori preşedintele. Aveau propria.lor istorie pe care nici partidele cu 100 de ani vechime nu o aveau. Şi-au agăţat la butonieră gloria istoriei trecute uitând că aveau propria istorie, propria lor glorie”, a mai arătat Băsescu, fără să spună nimic însă despre ce se va întâmpla cu istoria scurtă a PMP, un partid născut în ianuarie 2014, care a trecut prin două tipuri de alegeri, prezidenţiale şi europarlemtare, fără să reuşească să obţină mai mult de 6%.

Revenirea lui Băsescu la cârma unui partid

Maşina fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, a intrat în parcarea Sălii Palatului cu o întârziere de 15 minute. Înainte cu două minute de venirea lui Traian Băsescu, poliţiştii care împrejmuiau Sala Palatului au început să se agite, iar Dorel Onaca, secretarul general al PMP, revotat pentru un nou mandat, cobora scările pentru a-l întâmpina pe şeful său şi pentru a da o mână de ajutor ofiţerilor SPP care îl însoţesc peste tot pe Traian Băsescu.

În faţă, jurnaliştii încercau să se pună de acord care să fie prima întrebare care să-l facă pe Traian Băsescu să se oprească şi să dea declaraţii. Fostul preşeidnte a coborât din maşină şi, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor, nu a scos niciun cuvânt pe marginea subiectelor fierbinţi: cazul poliţistului care a murit în cloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea şi noua cerere de arestare pe numele Elenei Udrea.

În sală, Traian Băsescu nu a urcat la prezidiu alături de ceilalţi membri din conducerea Mişcării Populare, ci s-a aşezat în mijlocul delegaţilor, unde două tinere blonde ţineau ocupat scaunul lui Traian Băsescu. Între cele două blonde, Traian Băsescu a ascultat imnul de stat şi celelalte discursuri care l-au precedat pe al său. Au luat cuvântul, pe rând, Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, ales prim-vicepreşedinte al Mişcării Populare, fostul ministru de Externe şi şef al Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, votat prim-vicepreşedinte al noului partid, şi Eugen Tomac, fost preşedinte PMP, actual preşedinte executiv al Mişcării Populare.

Demisia lui Oprea, un subiect sensibil pentru Băsescu

Sala exploda de fiecare dată când unul dintre vorbitori pronunţa numele lui Traian Băsescu. Se ridicau în picioare şi nici semnele lui Traian Băsescu de a se aşeza nu reuşeau să-i oprească din scandări şi ropote de aplauze. Discursul lui Tomac a adus în atenţie un subiect sensibil, cel al poliţistului care a murit după ce a cazut într-o groapă în timp ce îl însoţea pe vicepremierul Gabriel Oprea.

“Mă întreb dacă sintagma aceasta folosită la nesfârşit «interes naţional» şi «onoare», mai este actualitate, astăzi, pentru partidul numit UNPR?. Unde eşti domnule Oprea, onoarea unde îţi este? Prezintă-ţi demisia urgent!", a spus Tomac de la tribună. Sala a rezonat cu Tomac şi a aplaudat imediat. Traian Băsescu nu a avut nici măcar o tentativă în a-şi apropia palmele. Din contră, faţa lui a devenit dintr-o dată gravă în momentul în care Tomac a cerut demisia lui Oprea în faţa celor peste 6.000 de delegaţi şi invitaţi.

"Băsescu, prim-ministru"

A urmat apoi discursul lui Traian Băsescu şi prezentarea moţiunii intitulată “România Mea”, care va deveni şi programul politic al partidului. Timp de aproximativ o oră, Traian Băsescu a trecut prin teme diverse: guvernamentale, de politică externă, legate de Justiţie şi legate de sentimentul de patriotism. “Vă mărturisesc că am avut multe ezitări înainte să mai conduc o moţiune pentru preşedinţia unui partid. Este poate pentru.prima dată în Romania cand se aşează un om care nu.mai vrea nimic pentru el. Nu mai am de experimentat nimic în politică. Tot ce a fost de experimentat am experimenta”, şi-a început Traian Băsescu discursul. În sală s-a auzit imediat: prim-ministru, prim-ministru. Traian Băsescu s-a rezumat doar la a schiţa un zâmbet, fără a răspunde în niciun fel strigătelor adepţilor săi.

Un alt moment încărcat de emoţie a fost când Traian Băsescu a început să plângă. „În aprilie 2005, în Luxemburg, am semnat tratatul de aderare la UE. A fost cel mai important moment din viaţa mea. Nu îmi atribui numai mie acest merit. A fost o muncă facută în urmă. Nu am avut niciun partid adversar în NATO şi UE”, a, spus, cu ochii în lacrimi, Băsescu.  

Băsescu a copiat modelul lui Dragnea

Deşi a criticat candidatura singulară a lui Liviu Dragnea la preşedinţia PSD, Traian Băsescu, a candidat tot singur pentru funcţia de preşedinte al Mişcării Populare. Toţi cei 5.200 de membri ai Mişcării Populare au ridicat steguleţele pe care le aveau în mapă şi  l-au votat, astfel, pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte. După alegerea sa, în timpul căreia a avut timp doar să bea un pahar cu apă, Traian Băsescu a lansat şi o invitaţie către foştii săi colaboratori: „Cei care au fost alături de mine şi vor să mai fie alături de mine, să nu ezite oriunde s-ar afla“. După aceste cuvinte, Traian Băsescu a coborât de pe scenă şi a mers direct către maşina care îl aştepta la intrare, fără să mai poposească deloc prin sală. Băsescu nu a spus altceva decât “Drum bun către casă” celor pe care îi întâlnea.

Fostul preşedinte a ocolit, din nou, întrebările legate de coloana oficială a lui Gabriel Oprea şi de moartea poliţistului. În 20 de minute de la plecarea lui Traian Băsescu, în Sala Palatului se mai aflau membrii din conducerea centrală şi doar câţiva delegaţi. Dorel Onaca a dat stingerea anunţând pe fiecare din echipa de conducere că Traian Băsescu îi aşteaptă la sediul PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite