Confuzie în USL: parlamentarii puterii se contrazic pe tema amendamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii USL nu depun amendamente la bugetul pe anul 2013   FOTO Adevărul
Parlamentarii USL nu depun amendamente la bugetul pe anul 2013   FOTO Adevărul

Conform unei decizii luate la nivelul conducerii USL, parlamentarii formaţiunii care deţine majoritatea parlamentară nu vor depune amendamente la bugetul pe anul 2013. Bugetul pe anul 2013 va trece fără amendamente din partea puterii, singurele amendamente vor fi depuse de parlamentarii PPDD, PDL şi UDMR.

Parlamentarii puterii se contrazic pe tema amendamentelor. "Mai întâi am primit un sms prin care mi s-a spus că până vineri putem face amendamente, după care în momentul în care am cerut formularele (pentru a depune amendamente la buget, n.r.) mi s-a transmis cât se poate de oficial că ni se cere să nu facem amendamente", a declarat senatorul PNL Roşca Stănescu într-o emisiune Realitatea TV.

Acesta este însă contrazis de Puiu Haşotti. "Nu este adevărat, chiar parlamentarii USL au primit, eu am dat sms tuturor parlamentarilor că amendamentele se depun de joi până sâmbătă", a declarat Haşotti.

Poziţia lui Haşotti este susţinută şi de chestorul Camerei Deputaţilor, Dan Motreanu. "Nu ni s-a interzis să depunem amendamente la buget. A fost o discuţie generală, la început, cu liderul de grup, care este şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe (Dan Radu Ruşanu, n.r.), în care s-a explicat că sunt bani pentru plata arieratelor şi pentru finalizarea obiectivelor deja demarate", a spus Motreanu.

Măsura a fost luată în cadrul forurilor de conducere ale USL. Se pare însă că nu toţi parlamentarii au luat act de această decizie. Deputatul PSD Eugen Nicolicea susţine că nu a fost înştiinţat de o astfel de măsură. „Eu nu ştiu nimic, deocamdată. Aştept şi dacă voi avea ce să depun (.n.r. amendamente) voi depune", a explicat Nicolicea pentru adevarul.ro. Ultima zi pentru depunerea amendamentelor la bugetul pe 2013 a fost ieri, 26 ianuarie.

Decizia liderilor USL a fost confirmată şi de secretarul general al Senatului, Haralambie Vochiţoiu (PPDD). „Da, am auzit de această decizie. Pe undeva este şi normal. În acest proces democratic de construcţie a bugetului este, cel puţin teoretic, firesc ca toţi parlamentarii USL să fi fost consultaţi înainte. Dacă aşa au stat lucrurile pentru ce ar mai veni ei cu amendamente? N-ar fi normal. Aceasta este în principal misiunea opoziţiei din acest moment.", a declarat Vochiţoiu pentru adevarul.ro.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a depus 81 de amendamente. Cel mai important dintre acestea vizează o finanţare crescută pentru ANOFM, în scopul stimulării creării locurilor de muncă.

În acest context, cele mai multe amendamente vor veni din partea PDL. Democrat-liberalii au anunţat că vor depune peste 9300 de amendamente. 6000 dintre acestea vor fi identice cu cele depuse de USL anul trecut, iar restul vor fi amendamentele PDL la bugetul pe 2013.

"Avem circa 9.300 de amendamente la buget la Camera Deputaţilor, unele fiind comune cu Senatul, însă în total parlamentarii PDL au depus peste 10.000 de amendamente", a precizat liderul deputatilor PDL Mihai Stănişoară.

Guvernul a avizat miercuri proiectul de buget pentru acest an.

Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei.

Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB), deficitul astfel rezultat fiind calculat la 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).
 


Comisiile parlamentare încep luni, 28 ianueire, dezbaterea bugetului de stat pe 2013 şi cel al asigurărilor sociale.

Premierul Victor Ponta le-a cerutu tuturor miniştrilor să meargă în Parlament pentru a-şi susţine bugetul propriului Minister în faţa Comisiilor parlamentare. 

Astfel, primele comisii care încep să analizeze bugetele instituţiilor sunt cele juridice, care au program de la ora 12 la ora 18.  Astfel, intră în analiză bugetele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, CSM, CCR, Consiliului Legislativ, Avocatului Poporului, CNSAS, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, ANI.

Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei, împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, discută începând cu ora 14.30 bugetele şi proiectele Ministerului Economiei, inclusiv pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism şi pentru energie.  Tot la 14. 30,  Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei şi Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat discută bugetul Secretariatului General al Guvernului, inclusiv pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine.

La ora 16.00, sunt aşteptaţi reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei pentru dialog social, în cadrul şedinţei comisiilor reunite de muncă.

La ora 17.00, comisiile reunite de industrii se întâlnesc cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Comisia Camerei Deputaţilor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, vor discuta începând cu ora 18.00 bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite