Comisia de revizuire a Constituţiei a dezbătut, astăzi, ultimele articole: Biserica şi Casa Regală, recunoscute în Constituţie; Traseismul politic, interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din Comisia de revizuire a Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, se vor întâlni astăzi, în a opta şedinţă, pentru a discuta ultimele trei capitole din Constituţia României. Proiectul de revizuire se va finaliza luni, când parlamentarii vor dezbate şi amendamentele magistraţilor.

UPDATE Şedinţa s-a încheiat după mai puţin de două ore.

UPDATE Traseismul politic a fost interzis. Mandatul unui deputat sau senator încetează la data demisiei din partidul politic sau formaţiunii politice din partea căruia a fost ales sau la data înscrierii în alt partid, potrivit articolului 70, alineatul 2, după adoptarea amendamentului propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu.

UPDATE Comisia a mai adoptat un amendament propus de UDMR: "Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă."

UPDATE Art.6. a fost completat cu următorul amendament, în favoarea minorităţilor naţionale: "Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor.

UPDATE Comisia a hotărât recunoaşterea Bisericii şi a Casei regale în Constituţie. "România recunoaşte rolul în constituirea şi modernizarea Casei Regale, minorităţilor naţionale, a Bisericii ortodoxe Române şi a celorlalte culte religioase".

UPDATE Art.123. a fost completat: "Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului regional, judeţean sau local,  al  preşedintelui consiliului judeţean, al preşedintelui consiliului regional sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat poate fi suspendat numai de instanţa  competentă, potrivit legii."

UPDATE A fost modificat şi articolul 123: "Guvernul va numi prefecţi şi subprefecţi în unităţile administrativ-teritoriale , în condiţiile legii."

UPADTE Comisia a adoptat un amendament la articolul 120, privind autorităţile publice locale, care stipulează: "Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice. Descentralizarea serviciilor publice se realizează, cu respectarea principiului subsidiarităţii, prin asigurarea integrală a resurselor financiare necesare pentru exercitarea, în bune condiţii, a competenţelor transferate.

UPDATE Comisia a adoptat un amendament la articolul 75, care prevede:  "Senatul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin  regulamentul propriu de organizare şi funcţionare:   

a) preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Legislativ;
b) consilierii Curţii de Conturi;
c) preşedintele Consiliului Economic şi Social;
d) preşedintele Autorităţii Electorale Permanente;
e) reprezentanţii oricărei alte autorităţi sau instituţii publice aflate sub control parlamentar sau, care potrivit legii, prezintă Parlamentului rapoarte sau alte dări de seamă privind propria activitate.

În continuare, parlamentarii au mai adoptat un alt amendament:

"Parlamentul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin  regulamentul propriu de organizare şi funcţionare:   

a) Avocatul Poporului;
b) directorii Serviciului Român de Informaţii,  Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Serviciului de Protecţie şi Pază;

UPDATE  Parlamentarii au adoptat un amendament propus de senatorul PSD Ioan Chelaru, care completează articolul 32, referitor la autonomia universitară.

Alineatul 6, care prevede că "Autonomia universitară este garantată", va fi completat astfel: "Autonomia universitară este garantată, implicând capacitatea recunoscută prin lege instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege, ori, după caz, desemna în mod liber organele de conducere, de a-şi executa în mod neîngrădit un buget de venituri şi de cheltuieli, de a hotărî în mod independent cu privire la politica de personal însuşită şi de a decide fără nicio constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate."

UPDATE Şedinţa a început. Vor fi reluate toate amendamentale începând cu articolul 1.

Ieri, în ziua a şaptea, Comisia de revizuire a Constituţiei a lucrat  doar trei ore. „Suntem obosiţi. Glumesc, vă daţi seama. Sunt câteva din articolele care privesc autoritatea judecătorească şi autoritatea CCR, fiecare grup vrea să mai reflecteze asupra amendamentelor“, a motivat graba senatorul PSD Ioan Chelaru.

Dezbaterea a început în prezenţa conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în frunte cu preşedintele Oana Schmidt Hăineală, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi a mai multor reprezentanţi ai asociaţiilor procurorilor şi magistraţilor din România. Deşi discuţiile au fost doar de principiu, CSM primind răgaz până luni pentru a trimite  şi în scris punctele de vedere, magistraţii au arătat că nu intenţionează să dea socoteală în faţa Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite