CNSAS face precizări noi în dosarul care vizează relaţia lui Băsescu cu Securitatea. Reacţia fostului preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu FOTO Mediafax
Traian Basescu FOTO Mediafax

CNSAS a făcut vineri noi precizări legate de procedură în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru fostul preşedinte Traian Băsescu. Cu o zi în urmă, instituţia a decis retrimiterea dosarului în instanţă.

„Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European - 1 persoană”, a anunţat joi Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Europa Liberă scrie că vizat de această decizie este Traian Băsescu, iar dosarul de reţea contine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de reţea este practic gol, deci nu conţine un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real şi numele conspirativ, afirmă sursele citate de Europa Liberă.

Totodată, surse G4Media.ro au menţionat că membrii Colegiului CNSAS ar fi votat o notă de constatare că Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securităţii ca poliţie politică, dar în acest caz decizia trebuie trimisă în instanţă pentru a infirma sau confirma votul colegiului. Într-o astfel de situaţie, CNSAS nu poate face publică informaţia, potrivit legii, până când dosarul nu ajunge în instanţă.

Traian Băsescu a negat de fiecare dată în trecut că ar fi avut vreo legătură cu Securitatea, iar joi seara a dezminţit informaţiile prezentate de Antena 3 cum că acesta ar fi avut numele conspirativ „Petrov”. Totodată, fostul preşedinte a mai explicat că decizia CNSAS de a-l verifica din nou este una corectă.

Ieri, Băsescu a venit cu noi afirmaţii, precizând că va merge la instanţă să vadă dosarul trimis de CNSAS care îl vizează şi că va avea o poziţie publică privind acest subiect.

„Sunt la a cincea adeverinţă. Înţeleg că nu există un angajament. O să mă duc să văd dosarul după ce se depune la instanţă şi o să am o poziţie publică legată de dosar”, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă la Iaşi.

Tot vineri, CNSAS a transmis precizări procedurale.

„Pentru persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, instituţia noastră efectuează verificări din oficiu, aplicând procedura specifică prevăzută de O.U.G.  24/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al C.N.S.A.S., aprobat prin Hotărârea Colegiului C.N.S.A.S. nr. 2/2008. Astfel, sunt demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât şi la foştii deţinători de arhive, urmând a fi emise note de constatare, potrivit art. 7 din O.U.G. 24/2008. Notele de constatare emise de direcţia de specialitate şi avizele Direcţiei Juridice sunt dezbătute de către Colegiul C.N.S.A.S., potrivit art. 8 lit. a şi lit. b şi art. 9”, menţionează instituţia.

CNSAS a mai transmis şi că o persoană poate fi considerată colaborator al Securităţii doar în urma unei pronunţări de către instanţa competentă.

„Având în vedere prevederile legale în vigoare, respectiv O.U.G. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări, o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate”, a adăugat CNSAS.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite