Ciucă, mesaj cu ocazia Sărbătorii Pesah: Reafirm angajamentul Guvernului pentru promovarea coeziunii și diversității

0
Publicat:

Premierul a transmis un mesaj cu ocazia Sărbătorii Pesah, reiterând angajamentul Guvernului în promovarea „vieţii evreieşti, a coeziunii, diversităţii, drepturilor şi libertăţilor fundamentale, combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Comunitățile evreiești din întreaga lume se pregătesc să întâmpine Pesah-ul, o sărbătoare ce amintește de voința puternică a poporului evreu de a-și făuri propriul destin”, a arătat șeful Guvernului, susținând că „Pesah-ul reprezintă o lecție puternică a istoriei care ne relevă, de fiecare dată, triumful libertății și demnității umane în fața robiei și a tiraniei”. 

Totodată, premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat „prețuirea pentru contribuția pe care comunitatea evreiască a adus-o dezvoltării și modernizării României, pentru implicarea în demersurile dedicate cultivării solidarității și dialogului social”, reafirmând „angajamentul Guvernului României în ceea ce privește promovarea vieții evreiești, a coeziunii, diversității, drepturilor și libertăților fundamentale, combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”.

„Transmit membrilor și conducerii Federației Comunităților Evreiești din România, precum și evreilor din întreaga lume gândurile mele bune, alături de urările de pace, liniște sufletească, împliniri și prosperitate”, a mai adăugat premierul.

Sărbătoarea Pesah

Sărbătoarea Paştelui variază în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. În acest calcul intră şi data sărbătorii ebraice Pesah, care aminteşte de trecere prin Marea Roşie şi eliberarea de sub robia egipteană.

Biserica Ortodoxă română păstrează recomandarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, care spune că Sărbătoarea Învierii Domnului nu trebuie să coincidă cu Pesah-ul şi să fie consecutivă acesteia. Mai exact, ortodocşii au ca reper luna plină astronomică, în timp ce catolicii stabilesc prima lună plină de după echinocţiu după o serie de calcule sincronizate cu tabele ecleziastice. 

 Evreii celebrează astfel sărbătoarea Pesah, care aminteşte de exodul israeliţilor din Egipt şi sfârşitul sclaviei. În prima seară de Pesah, evreii celebrează masa de seder, cea dintâi cină a Săptămânii Pascale. În timpul mesei festive, comesenii citesc fragmente din Hagada, culegere de legende care relatează despre epopeea lui Moise şi a robilor evrei. În zilele sărbătorii, şapte la număr, evreii comemorează eliberarea din robia Egiptului şi trecerea miraculoasă a Mării Roşii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite