Ciucă, după ce România a fost scoasă de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane: „Rezultatul unui efort substanţial. Am atins obiectivul asumat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după ce Departamentul de Stat al SUA a ridicat ratingul de ţară al României în domeniul combaterii traficului de persoane la nivelul 2, că acesta este rezultatul unui efort substanţial, susţinut în ultimii doi ani. Şeful executivului a explicat că astfel a fost atins obiectivul asumat în urmă cu un an.

„România câştigă credibilitate şi recunoaştere în lupta împotriva traficului de persoane. Departamentul de Stat al SUA a ridicat ratingul de ţară al României în domeniul combaterii traficului de persoane la nivelul 2, în cadrul Raportului anual publicat la data de 19 iulie 2022. În urma unui proces de coordonare, planificare şi implementare complex şi susţinut de la nivelul Guvernului în ultimii doi ani, România a reuşit să depăşească o serie de limitări instituţionale şi să avanseze un set de reforme strategice în lupta împotriva traficanţilor şi în sprijinul victimelor”, arată un comunicat de presă al Guvernului. 

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că, „faptul că, astăzi, România a reuşit să avanseze în clasamentul de siguranţă şi credibilitate al Departamentului de Stat al SUA este rezultatul unui efort substanţial şi susţinut în ultimii doi ani, de coordonare şi muncă în echipă alături de specialiştii din şapte ministere, agenţii, DIICOT, instanţe, servicii medicale şi sociale, societatea civilă şi partenerii internaţionali. Mulţumesc întregii echipe guvernamentale şi organizaţiilor neguvernamentale alături de care am atins obiectivul pe care ni l-am asumat în 2021: avansarea României în Tier 2”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit Executivului, principalele elemente strategice care au condus la avansarea României în clasamentul Departamentului de Stat al SUA sunt:

1.         Preluarea coordonării şi monitorizării luptei anti-trafic la nivelul Departamentului pentru responsabilitate Socială şi Grupuri Vulnerabile din cadrul Cancelariei Prim-ministrului,

2.         Modificarea Codului Penal (prescripţia faptelor de trafic de persoane nu înlătură răspunderea penală) şi creşterea numărului de investigaţii şi condamnări de trafic de persoane,

3.         Înfiinţarea Serviciului de combatere a traficului de persoane din cadrul DIICOT,

4.         Aprobarea Programului Naţional – Din Grijă pentru Copii prin intermediul căruia Poliţia Naţională a fost dotată cu cel mai performant sistem de criminalistică informatică pentru depistarea infractorilor sexuali şi pedofililor online, înfiinţarea camerelor de ascultare a copiilor victime la nivelul tuturor inspectoratelor judeţene de poliţie şi a numărului unic pentru copii abuzaţi şi exploataţi 119,

5.         Adoptarea şi implementarea unei proceduri de identificare a victimelor traficului de persoane în rândul solicitanţilor de azil şi refugiaţilor din România,

6.         Modificări legislative pentru protecţia lucrătorilor sezonieri români peste hotare şi noi reguli pentru agenţiile de recrutare,

7.         Înfiinţarea serviciilor şi standardelor minime de calitate pentru copiii victime ale traficului de persoane şi a primei proceduri de identificare şi referire a posibilelor cazuri de trafic de copii din sistemul de protecţie”. 

„Raportul Departamentului de Stat vine şi cu un set de 12 recomandări pentru România, menite să ghideze demersurile de prevenire şi combatere a traficului de persoane. Recomandările vizează în principal diversificarea şi creşterea calităţii serviciilor destinate victimelor traficului de persoane, îmbunătăţirea procesului de identificare a potenţialelor victime, îmbunătăţirea mecanismelor de finanţare a organizaţiilor neguvernamentale care oferă servicii victimelor, creşterea numărului de poliţişti cu atribuţii în combaterea acestui fenomen şi investigarea imediată a oricăror suspiciuni de complicitate la trafic a personalului din sistemul public”, mai arată sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere a statelor cu probleme privind traficul de persoane, potrivit ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA.

DIICOT a transmis ulterior că „în primul semestru al anului 2022 (ianuarie - iunie), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au întocmit 50 de rechizitorii şi 6 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei având ca obiect astfel de cauze”.

Potrivit procurorilor, „în aceeaşi perioadă, au fost destructurate 10 grupuri infracţionale organizate specializate în comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori”. De asemenea, „în total, în primele 6 luni ale acestui an, au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni din sfera traficului de persoane 174 de inculpaţi, dintre care 108 în stare de arest preventiv”, iar „numărul victimelor traficate în vederea exploatării, documentate în primul semestru al acestui an a fost de 166, dintre care 61 victime minore”, a mai transmis DIICOT. 

De asemenea, „valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de peste 4 milioane de lei”. 

„Au fost înregistrate 16 ordine europene de anchetă şi cereri de comisie rogatorie active, respectiv 22 pasive, fiind încheiate 2 acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă, având ca obiect combaterea traficului de persoane, fiind realizate 3 acţiuni coordonate cu autorităţile judiciare din Europa în astfel cauze”, mai arată sursa citată. 

DIICOT a mai arătat că, „împreună cu structurile de poliţie specializate au organizat un număr de 83 acţiuni operative pentru combaterea traficului de persoane şi a traficului de minori, în cadrul cărora au fost efectuate 290 de percheziţii domiciliare şi 75 de percheziţii ale vehiculelor, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate pe rolul acestei structuri”. 

Potrivit sursei citate, în perioada de referinţă, a continuat şi „efortul de specializare a procurorilor în domeniul traficului de persoane prin Biroul pentru coordonarea activităţii de pregătire profesională şi programe”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite