Ciucă, explicații privind eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu: Am considerat că e cea mai bună opţiune să susţinem proiectul iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a explicat renunțarea la introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu şi susţinerea proiectului de lege iniţial, înaintat de către Ministerul Justiţiei, prin faptul că a fost considerată cea mai bună opţiune.

Premierul a refuzat să răspundă cu privire la inițiatorul pragului pentru abuz FOTO Arhivă Adevărul
Premierul a refuzat să răspundă cu privire la inițiatorul pragului pentru abuz FOTO Arhivă Adevărul

„Pragul a fost stabilit prin proiectul care a fost discutat și aprobat la nivelul Guvernului.  A fost o decizie pe care am luat-o şi susţinut-o şi am considerat că e cea mai bună opţiune pe care putem să o abordăm în continuare şi să susţinem proiectul iniţial”, a spus premierul în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat dacă a intervenit pentru anularea amendamentului votat inițial de Comisia juridică a Camerei Deputaților privind folosirea înregistrărilor și eliminat după ce șefa comisiei, Laura Vicol a primit un telefon, premierul a răspuns: „eu am cerut ca proiectul pe care noi l-am înaintat să fie supus aprobării”.

Amintind de decizia CCR care solictă un prag valoric pentru abuzul în serviciu, premierul Nicolae Ciucă a explicat că au fost mai multe discușii, arătând că liberalii vor susține continuarea rezolvării problemelor din Justiție așa cum au fost asumate. 

„PNL a susţinut şi susţine în continuare ca toate problemele din Justiţie să fie rezolvate aşa cum ni le-am asumat. Lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat. Toate proiectele pe Justiţie asumate la nivelul guvernării, inclusiv cele privind ridicarea MCV au fost derulate şi aplicate aşa cum au fost asumate”, a mai spus Nicolae Ciucă. 

Totodată, premierul a refuzat să răspundă de unde a plecat pragul de 250000 de lei, fiind întrebat de jurnaliști. 

Pragul pentru abuzul în serviciu cerut de CCR

După ce Senatul a votat o limită de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului in serviciu, deputații au renunțat cu totul la ea, în cadrul dezbaterilor pe proiectele care modifică Ciodurile Penale. 

Modificarea Codurilor Penale pentru punerea în acord cu deciziile CCR este unul dintre obiectivele avute în vedere pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR. Astfel că cele două proiecte au fost aprobate și transmise Parlamentului la finalul anului trecut pentru îndeplinirea jalonului.

Politicienii Coaliției, în interiorul căreia s-a stabilit pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu, au transmis săgeți de la un partid la altul și au evitat să devoaleze autorii pregului introdus printr-un amendament în comisia juridică de la Senat.

Ulterior izbucnirii scandalului, Ministerul Justiției a transmis că va susține în cadrul parcursului proiectului în Camera Deputaților, un prag de 9.000, invocând decizia CCR  nr.392/2017, care arată necesitatea instituirii unui „prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”. 

Decizia vine ca urmare a recomandările Comisiei de la Veneția, care a precizat însă, în urmă cu mai mulți ani, că nu este vorba despre un prag financiar.

Toată lumea se așteaptă ca legea să cadă la CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite