Cîţu: Astăzi mai punem o cărămidă la construcţia unui sistem de incluziune şi protecţie socială pentru copiii refugiaţi din Ucraina, dar şi pentru copiii noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Arhivă
Florin Cîţu FOTO Arhivă

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a subliniat, marţi, în cadrul unei conferinţe internaţionale, organizată la Senat, că este nevoie de investiţii semnificative în domeniul medical, „pentru a garanta accesul egal şi nediscriminatoriu la cele mai eficiente tratamente şi la o pregătire permanentă a întregului personal medical”.

„Mă bucur să fiu gazda primei conferinţe internaţionale dedicate incluziunii în educaţie şi protecţiei copiilor vulnerabili şi ai copiilor refugiaţi din Ucraina, organizată de către Departamentul pentru Responsabilitate Socială şi Grupuri Vulnerabile din cadrul Guvernului şi organizaţia Plan International. Războiul din Ucraina ne-a testat limitele în multe privinţe, iar solidaritatea noastră cu poporul ucrainean s-a manifestat din prima zi a conflictului. Această solidaritate a însemnat şi înseamnă măsuri pro-active de sprijin pe multiple planuri”, a spus preşedintele Senatului. 

Şeful Senatului a arătat că, deşi de multe ori a vorbit despre starea economiei şi despre finanţele ţării, drepturile copiilor şi bunăstarea lor au fost şi sunt o constantă a preocupărilor şi măsurilor pe care le-a luat de-a lungul timpului, atât la nivelul executivului, dar şi în Parlament, potrivit News. „Ceea ce m-a preocupat mereu a fost nevoia de a adresa cauzele diferitelor probleme sau provocări care apar în legătură cu drepturile şi evoluţia copiilor noştri. Este uşor să acoperi o problemă cu un beneficiu financiar, însă aceasta nu rezolvă de cele mai multe ori cauzele profunde care afectează domenii precum educaţia de calitate, sănătatea, accesul la servicii, combaterea diferitelor tipuri de riscuri la care copiii pot fi expuşi”, a afirmat el.

„Acesta este motivul pentru care am susţinut şi implementat din funcţia de premier, în anul 2021, Programul Naţional de suport pentru copii în contextul pandemiei de Covid -19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, primul şi cel mai amplu program destinat suportului psihologic şi siguranţei copiilor din România, care astăzi îşi produce efectele. Numărul unic pentru copiii abuzaţi, exploataţi, neglijaţi 119 - este doar un rezultat al acestui Program, de care cu siguranţă aţi auzit, În aceiaşi logică, astăzi mai punem o cărămidă la construcţia unui sistem de incluziune şi protecţie socială pentru copiii refugiaţi din Ucraina, dar şi pentru copiii noştri”, a spus Florin Cîţu.

Şeful Senatului a mai explicat că „subiectul acestei dezbateri poartă pentru fiecare dintre noi o încărcătură emoţională destul de copleşitoare. Cancerul este o boală meschină care de cele mai multe ori poate fi prevenită. De aceea, consider că investiţiile constante în educaţie şi în prevenţie constituie o garanţie reală pentru tratarea timpurie şi reducerea mortalităţii, prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat şi printr-o îngrijire adecvată a sănătăţii fiecăruia dintre noi. Este necesar să conştientizăm şi să valorificăm dreptul la viaţă, dreptul la sănătate şi accesul la un sistem medical performant, consacrate în Constituţie şi reflectate în nivelul de dezvoltare al societăţii noastre”.

Florin Cîţu a subliniat că „incontestabil, avem nevoie de investiţii semnificative în domeniul medical, pentru a garanta accesul egal şi nediscriminatoriu la cele mai eficiente tratamente şi la o pregătire permanentă a întregului personal medical pentru a oferi, indiferent de vârstă, o şansă reală în lupta cu o boală care, de cele mai multe ori, reduce semnificativ speranţa de viaţă. Diagnosticarea timpurie şi facilitarea unui acces egal la tratament sunt subiecte care ne privesc personal pe toţi. Numai în felul acesta vom putea limita statisticile neputinţei la care ne raportăm, din păcate, în fiecare an. Din acest motiv, o strategie coerentă dedicată prevenţiei şi înţelegerii importanţei controlului periodic este necesară pentru a acţiona imediat asupra cauzelor şi simptomelor care determină apariţia şi răspândirea rapidă a celulelor canceroase. Eforturile personalului medical de a aplica tratamente noi, personalizate şi eficiente împotriva cancerului necesită a fi susţinute de asistenţă psihologică şi religioasă de calitate, atât pentru pacienţi cât şi pentru familiile acestora, pentru a preveni şi reduce traumele care afectează rezistenţa fizică şi psihică a organismului”, a mai arătat Cîţu, potrivit sursei citate.

Liberalul a mai menţionat că pandemia de coronavirus a generat noi provocări în depistarea şi tratarea timpurie a cancerului. „Ca Prim-ministru, într-o perioadă complicată din punct de vedere economic şi sanitar, m-am preocupat constant de identificarea unor soluţii care să sprijine sistemul medical. Am încercat să pun accent pe măsuri care să protejeze demnitatea tuturor pacienţilor şi care să valorifice eforturile depuse de întreg personalul medical. Dar aceste măsuri trebuie amplificate şi coordonate pe termen lung. În continuare, eforturile cadrelor medicale necesită a fi susţinute printr-o colaborare şi dialog permanent cu pacienţii şi mediul de suport pentru a lupta împreună, în mod eficient, împotriva cancerului”, a spus el. 

Preşedintele Senatului a afirmat că, „atât timp cât o inimă încă mai bate, iar speranţa pacienţilor şi a medicilor nu a încetat să înfrunte acest diagnostic crunt, este de datoria tuturor să se implice în această luptă. În caz contrar, din ignoranţă, din nepăsare sau din neputinţă, vom avea mai puţini învingători şi supravieţuitori. Dacă nu vom continua să punem accent pe prevenţie şi pe accesul egal la tratament şi la o şansă reală la viaţă, întreaga societate a pierdut deja această luptă. Iar acest scenariu nu trebuie să se întâmple”, a adăugat Cîţu, menţionând că, în prezent, fiecare a cunoscut, în mod direct sau indirect, amploarea şi impactul cancerului, mult mai dureros resimţite în momentul în care diagnosticul i-a vizat pe cei apropiaţi: copii, părinţi, bunici sau prieteni deopotrivă.

„Privind spre viitor, este de datoria noastră, a tuturor decidenţilor politici, să oferim fiecărei generaţii o protecţie sporită pentru a nu mai lăsa această boală să afecteze aspiraţiile şi realizările celor dragi”, a mai spus Florin Cîţu în cadrul evenimentului. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite