Ce a discutat ministrul de Interne Predoiu cu omologul austriac despre intrarea în Schengen

0
Publicat:

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a avut marți o întâlnire cu Gerhard Karner, omologul său din Austria, la forumul Salzburg, care a avut loc în Slovenia. Politicianul a declarat că „a avut discuții constructive” cu delegațiile din Austria și Bulgaria și că așteaptă un rezultat concret până la sfârșitul lunii. 

Catalin Predoiu - discuții despre Schengen cu omologul austriac-   INQUAM Photos Octav Ganea
Catalin Predoiu - discuții despre Schengen cu omologul austriac- INQUAM Photos Octav Ganea

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că România aplică deja unele „măsuri adiacente” pentru a întruni toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schngen și a explicat în ce constă condiția impusă de Austria, legată de preluarea migranților, potrivit Euronews. Sunt așteptate „rezultate concrete” până la sfârșitul anului 2023, în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen. 

Suntem angajați în discuții constructive cu delegațiile austriece și bulgare, cu Comisia Europeană și Președinția spaniolă. Eforturile noastre colective sunt concentrate pe obținerea unor rezultate tangibile până în decembrie 2023. Am clarificat aspectele tehnice legate de așa-zisele „condiții” impuse de Austria. Acestea sunt, în realitate, proceduri pe care România le aplică deja în conformitate cu criteriile Schengen și Acordul Dublin. Aceasta înseamnă gestionarea cazurilor migranților care au intrat prin România și apoi au migrat ilegal în Austria, conform regulilor Dublin. Important de menționat este că nu sunt impuse proceduri suplimentare față de cele existente în cadrul criteriilor Schengen. Continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura o abordare echilibrată și eficientă în gestionarea migrației și securității frontierelor”, spune Cătălin Predoiu. 

Însă, deși „ există o mare diferență față de acum câteva luni de zile”, discuțiile rămân „complicate”, subliniază ministrul care așteaptă un rezultat până la sfârșitul lunii decembrie. 

Am avut pe parcursul acestor luni precedente discuții complicate și ele rămân în continuare discuții complicate, dar, în același timp, clar există o mare diferență față de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă e mult sau e puțin, este altceva, e ceva pe care putem construi, pe care putem continua. Eforturile care se fac și de către delegația noastră și de către delegația bulgară și delegația austriacă, dar în același timp și de către Comisie și Președinția spaniolă în acest cadru de discuții, dar și eforturile care se fac de către alți colegi din alte state membre, care susțin aceste discuții sunt îndreptate tocmai în direcția de a obține un rezultat palpabil, concret, în luna decembrie și în anul 2023”, afirmă ministrul de interne.

Ce se întâmplă cu migranții care au intrat ilegal în Austria

De asemenea, Cătălin Predoiu a explicat ce înseamnă condiția pe care Austria vrea să o impună în schimbul acceptării României în Air Schengen. 

 „S-a creat emoție, din câte am văzut această perspectivă de a se transfera în masă din Austria în România cetățeni sirieni sau cetățeni afgani care ar fi migranți ilegali și în felul ăsta interesele noastre ar fi afectate. În realitate este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetățeni care au intrat prin România, au fost înregistrați în Romania, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen și mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturați în Austria și constatați că sunt în stare de migrațiune ilegală, pe regulile existente, sunt trimiși în țara de unde au venit, adică în România. Nu e vorba de nicio altă procedură. Vă dau numai o cifră. Anul acesta vorbim de 120 de cetățeni. Deci aplicând deja aceste reguli. Deci nu e nimic în plus pe care România să fie obligată să aducă, față de ce există în prezent în criteriile Schengen”, a explicat Predoiu. 

O posibilă decizie în luna decembrie 

Am avut discuții dimineață legate de posibilitățile tehnice de a lua o decizie în luna decembrie, plecând și de la situația concretă din fiecare dintre țările noastre și la ceea ce dorim fiecare și ce limite avem fiecare de a decide în aceste discuții. Pot să vă spun că aceste discuții vor continua și ele au fost pozitive, au adus ceva progrese, dar mai sunt încă multe lucruri de discutat. Aș vrea aici să mă refer, dacă tot ați întrebarea asupra unor chestiuni tehnice care au fost denumite, catalogate, apreciate în țară ca fiind condiții puse de Austria. În primul rând că în documente nu sunt numite condiții, sunt numite măsuri adiacente, dar hai să trecem de această semantică. În substanța lor sunt proceduri pe care la ora aceasta România le aplică. Sunt proceduri care sunt cuprinse în criteriile Schengen, în acordurile pe care le aplică, mai precis în Acordul Dublin. Deci la ora aceasta România aplică aceste proceduri și menționarea lor de către partea austriacă are în vedere dorința ca aceste proceduri să continue să fie aplicate”, adaugă ministrul de Interne. 

Austria a cerut trei condiții pentru acceptarea aderării României pe cale aeriană, care includ consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene și controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.  De asemenea Ministerul austriac de Interne a pus și o a treia condiție : „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite