Eugen Tomac, despre aderarea la Schengen: 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE

0
Publicat:

Europarlamentarul Eugen Tomac susține, într-o postare pe Facebook, că anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară privind aderarea la spațiul Schengen, motiv pentru care Guvernul ar trebui să se pregătească pentru un demers la Curtea de Justiție a UE.

Eugen Tomac despre aderarea la spațiul Schengen. Foto: Facebook
Eugen Tomac despre aderarea la spațiul Schengen. Foto: Facebook

Eugen Tomac a prezentat dezbaterea de joi seara privind aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, în urma întâlnirii de la Haga, „deputatul Caspar Veldkamp de la Nieuw Sociaal Contract a depus moțiunea prin care solicita ca Olanda să se alăture poziției Austriei și anume să accepte intrarea Bulgariei în Schengen în etape, întâi doar pe cale aeriană, nu și terestră”.

„Rămâne de văzut dacă Austria renunță la condițiile absurde puse atât României, cât și Bulgariei, sau vor bloca în continuare un drept garantat de tratatele UE și acordul Schengen”, a mai transmis Eugen Tomac.

Europarlamenarul a sugerat Guvernului României să se pregătească pentru un demers la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și lui Klaus Iohannis să ceară o dezbatere urgentă în Consiliul European pe acest subiect.

„Anul 2023 se încheie fără o perspectivă clară de eliminare a frontierei UE pentru noi, de aceea cred că Guvernul trebuie să se pregătească pentru un demers serios la CJUE, având în vedere că am pierdut până acum peste 100 de miliarde de euro, iar acest aspect nu mai poate fi ținut ascuns.

De asemenea, Președintele Iohannis trebuie să ceară o dezbatere urgentă în Consiliul European pe acest subiect. Nu poate un guvern prorus precum cel de la Viena să ne umilească la nesfârșit. Chestiunea extinderii Schengen nu mai este o problemă intre noi și Viena, a devenit o problemă majoră europeană”, a afirmat europarlamentarul.

Parlamentul Olandei a votat în favoarea intrării Buglariei

Ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, a informat că Parlamentul olandez a votat joi seară pentru aprobarea poziţiei guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul Schengen, menționând că Austria rămâne singurul obstacol al candidaturii Sofiei.

Totodată, ministrul Bulgariei şi-a exprimat speranţa că Austria va lua o decizie în zilele următoare. „Acest lucru se va întâmpla cu greu înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puţin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite