Ciolacu: Se mai estimează în jur de 700 de români în Israel care au cerut să fie repatriaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, întrebat cu privire la situației repatrierii românilor blocați pe teritoriul Israelului, că în momentul de față se estimează aproape 700 de persoane care au cerut ajutorul autorităților.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Se mai estimează în jur de 700 şi ceva de persoane, 780, cred, până acum anunţate. Deci, în prima evidenţă a noastră erau în jur de 790 şi se vede deja că vorbim de peste 1.600", a precizat Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la numărul românilor aflați pe teritoriul Israelului. 

Totodată, chestionat cu privire la prețul de 350 de euro cerut pentru un bilet de avion, premierul a afirmat că nu cunoaște situația. 

„Nu cunosc aceste situaţii. Mâine, o să am o discuţie cu mai mulţi membri ai Guvernului, cu ministrul Transporturilor, să vedem unde ne putem încadra, fiindcă am înţeles că multe companii la care ei aveau, deja, bilet, urmează să nu le returneze banii şi le oferă alte călătorii, ceea ce nu mi se pare corect. O să stau de vorbă şi cu preşedintele de la Consiliul Concurenţei şi cu ministrul Transporturilor. Nu vorbim de foarte mulţi cetăţeni, erau şi persoane care erau în pelerinaj”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Presupun că o să discutăm de la caz la caz, în funcţie de venituri, ca să acoperim aceste sume. Important e că TAROM a efectuat aceste curse, multe companii au refuzat să mai efectueze aceste curse. Mulţumesc TAROM-ului care a dorit să-şi asume riscul şi să-i repatrieze pe români. Nu e nevoie de aeronave militare", a mai explicat premierul. 

Pelerinii români se întorc în țară

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, „într-o foarte mare proporție, pelerinii români aflați în ultimele zile în Israel s-au întors cu bine acasă”.

Aceștia au făcut parte din grupuri care au călătorit organizat prin agenții de pelerinaj din mai multe eparhii, precum Bucureşti, Cluj, Maramureș, Deva, Oltenia, Vâlcea. 

La izbucnirea conflictului, sâmbătă, în Israel se aflau aproape 800 de cetățeni români, majoritatea turiști, potrivit afirmațiilor premierului, Marcel Ciolacu, și șefului de stat, Klaus Iohannis. 

Cetățeni ai mai multor state, uciși în conflctul din Israel 

Cetățeni ai mai multor țări, între care SUA, Franța și Germania, se numără printre cei uciși, răpiți și dispăruți în urma atacurilor Hamas.  

Ministerul român de Externe a anunțat că un român cu dublă cetățenie, membru al Forțelor de Apărare ale Israelului, a fost ucis în urma atacurilor lansate de mișcarea islamistă palestiniană Hamas. 

Israelul a confirmat că militanții palestinieni au luat peste 100 de ostatici, soldați și civili, dar nu și numărul și naționalitățile acestora. Pe de altă parte, teroriștii Hamas susțin că ar fi vorba de aproximativ 130 de israelieni răpiți și duși în Gaza.

Circa 1.200 de persoane au fost ucise - 700 de israelieni și restul palestinieni -, iar alte câteva mii au fost rănite în urma atacurilor lansate sâmbătă de Hamas.

Bilanțul riscă să se agraveze pe fondul continuării luptelor. Armata israeliană a anunțat luni că i-a eliminat pe teroriști din localitățile atacate sâmbătă la sol și a lansat un asediu total asupra Fâșiei Gaza, aflată sub controlul Hamas.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite