Ciolacu, întrevedere cu delegație din SUA. Care a fost subiectul principal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a salutat prezența în România a Misiunii de Comerț în domeniul Aerospațial și de Apărare a Statelor Unite, având o întâlnire marți dimineață cu reprezentanții americani.

Marccel Ciolacu la întâlnireacu delegația SUA FOTO X Marcel Ciolacu
Marccel Ciolacu la întâlnireacu delegația SUA FOTO X Marcel Ciolacu

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă de la Palatul Victoria, „prioritatea Guvernului este să garanteze, în continuare, siguranță cetățenilor și economiei românești și să consolideze rolul României în securitatea regională, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea de astăzi cu reprezentanții celor 22 de companii importante din domeniul ingineriei spațiale și al apărării din Statele Unite ale Americii”.

Prim-ministrul a subliniat interesul României de a crește nivelul investițiilor în sectoarele apărare, IT, inginerie spațială și energie, în contextul crizei de securitate care afectează Europa și Orientul Mijlociu.  Șeful Executivului a punctat creșterea cheltuielilor pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB-ul României și determinarea Guvernului de a modifica legislația în sensul susținerii proiectelor de investiții în domeniile apărării și energie”, arată sursa citată.

România este și va rămâne o țară sigură și un furnizor de stabilitate în regiune, iar în acest sens sprijinul Statelor Unite, în contextul Parteneriatului nostru Strategic, este determinant. Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră și interesul sporit al investitorilor SUA de a transfera expertiză și tehnologii de ultimă generație în România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Garantarea sprijinului pentru Republica Moldova

Prim-ministrul a subliniat că România este independentă energetic, reușind să ofere ajutorul de care are nevoie și Republicii Moldova. ”Continuăm în această direcție și sprijinim investițiile pentru producerea de energie, inclusiv prin flexibilizarea legislației din sectorul eolian, precum și al industriei extractive și hidrocarburilor”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ambasadorul SUA, doamna Kathleen Ann Kavalec, și investitorii americani au apreciat abordarea pro-business a Guvernului României și au mulțumit prim-ministrului pentru deschidere și colaborare. De asemenea, au apreciat sprijinul consistent și multidimensional oferit de România în toată această perioadă Ucrainei și Republicii Moldova.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a menționat că România va continua să rămână alături de Ucraina până la câștigarea războiului, dar și pentru a sprijini reconstrucția acestei țări, precum și de Republica Moldova, stat care va primi mai departe sprijinul țării noastre.

România este între țările care au oferit cel mai puternic sprijin Ucrainei și Republicii Moldova. Vom continua să oferim acest sprijin și să rămânem un pilon de stabilitate pentru regiune și pentru întreaga Europă. Este suficient să urmărești traseul unui transport de cereale dinspre și către Ucraina pentru a înțelege rolul României. Și din acest motiv am explicat cât este de importantă apartenența României la Spațiul Schengen, inclusiv pentru a facilita rutele de transport către și dinspre Ucraina”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La discuțiile care au avut loc astăzi, la Palatul Victoria, au participat ambasadoarea SUA, doamna Kathleen Ann Kavalec, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

---

Guvernul României este implicat în consolidarea Parteneriatului Strategic România - Statele Unite la toate nivelurile. Am fost bucuros să salut Misiunea de Comerț în domeniul Aerospațial și de Apărare, condusă de DAVID S. DE FALCO, secretar adjunct al SUA. Misiunea arată interesul crescut al companiilor americane pentru piața din România”, potrivit unui mesaj postat pe platforma X (fosta Twitter) de Marcel Ciolacu.

În perioada 12-15 noiembrie, o delegaţie compusă din 22 de companii americane din domeniul apărării vizitează Bucureştiul cu scopul organizării unor întâlniri cu reprezentanţi ai industriei româneşti de apărare şi reprezentanţi guvernamentali în vederea stabilirii de noi legături comerciale.

În timpul acestei misiuni, care va continua, după România, în Polonia, companiilor americane li se vor prezenta posibili parteneri care sunt în căutare de tehnologii şi servicii americane pentru piaţa deja în creştere de apărare din România. Misiunea este condusă de David de Falco, secretar adjunct al Departamentului de Comerţ al SUA pentru Europa şi Eurasia.

Companiile din SUA vor primi informaţii cu privire la piaţa din domeniile de interes, vor intra în contact cu industria de apărare, vor consolida strategiile de afaceri şi vor face paşi concreţi pentru viitoare proiecte. Participanţii la această misiune vor desfăşura peste 250 de întâlniri unu-la-unu cu posibili cumpărători români, parteneri şi agenţii guvernamentale. Vor face, de asemenea, şi vizite la companiile din domeniul apărării din România, potrivit Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite