Ciolacu: INS confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%. Vom continua până la 8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat cu privire la scăderea inflației la 9,4%, că Executivul pe care îl conduce s-a angajat să aducă inflația la 8% și nu se va opri. Șegul Guvernului a susținut că obiectivul final al politicilor economice promovate este creșterea nivelului de trai al populației. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„INS confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a prețurilor la energie și gaze, criza energetică și războiul au împins inflația până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflației au avut succes. Ne-am angajat în Programul de Guvernare că vom coopera cu BNR în lupta cu creșterea prețurilor și că vom reface puterea de cumpărare a românilor și competitivitatea companiilor strategice din economie și a IMM-urilor care produc aici, în România”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, „schema de plafonare / reglementare la energie și gaze, măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, precum și pachetele consistente de stimulare economică și investiții publice sunt doar câteva măsuri gândite și implementate în lupta cu prețurile si reducerea importurilor”.

Marcel Ciolacu a subliniat că Guvernul va „continua până la îndeplinirea angajamentului asumat în Programul de Guvernare – reducerea inflației la nivelul de 8% până în decembrie 2023”, afirmând că „obiectivul final al politicilor economice promovate de noi este creșterea nivelului de trai al populației, prin management macroeconomic sustenabil, lupta cu prețurile și producție, investiții și creare de locuri de muncă plătite decent aici, în România”.

Inflația a scăzut la o singură cifră, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS) aceasta fiind în iulie de 9,4% față de iulie 2022 și de 4,4% față de decembrie 2022.

Cele mai mari majorări, în perioada iulie 2023 – iulie 2022, au fost înregistrate la mărfurile alimentare (16,24%), în vreme ce prețurile mărfurilor nealimentare s-au mărit cu 4,25%, iar cele ale serviciilor cu 11,65%.

Dintre produsele alimentare, zahărul, cu 51,86% rămâne produsul care a cunoscut cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an, urmat de cartofi, cu 36,71%, şi ouă, 27,98%. Carnea a fost în iulie 2023 cu aproape 16% mai scumpă decât anul trecut, peștele cu 20%, iar brânza cu 25%.

În categoria serviciilor, transportul aerian, cu 44,69%, a avut cele mai mari creşteri de preţuri, iar dintre mărfurile nealimentare, energia termică s-a scumpit cu 23,82%. În perioada iulie 2023 – iulie 2022 cea mai mare scădere de preţuri a fost înregistrată la uleiul comestibil, 13,84%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite