Ciolacu, ieșire nervoasă, fiind întrebat de dobânzile mari la împrumuturi: „De ce nu-l întrebaţi pe Cîţu?”

0
Publicat:

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o ieșire nervoasă, după ce a fost întrebat despre dobânzile estimate pe care trebuie să le plătească România. Șeful Guvernului a ridicat tonul, indicându-l pe Florin Cîțu, fost premier și ministru al Finanțelor pe care l-a numit „un inconștient”.

Marcel Ciolacu, ieșire nervoasă după ce a fost întrebat de dobânzile din 2024. Foto: Gov.ro
Marcel Ciolacu, ieșire nervoasă după ce a fost întrebat de dobânzile din 2024. Foto: Gov.ro

În cadrul unei conferințe de presă, premierul Ciolacu a fost întrebat despre faptul că România va plăti anul viitor dobânzi de 40 de miliarde de lei. Premierul a avut o ieșire nervoasă, arătând cu degetul către fostul premier al României, Florin Cîțu.

„Da de ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB? Cumva consideraţi că acele datorii nu le plăteşte? Va veni vreun prim-ministru sau vreun preşedinte al României care să spună nu vă supăraţi, eu nu am nicio treabă cu ce-au făcut ei. De ce n-a văzut România când un inconştient a dus ţara în această zonă? Iertaţi-mă că întreb şi eu. N-am nicio problemă, răspund la orice întrebare, dar ăsta este adevărul”, a declarat premierul, în cadrul evenimentului de la Buzău.

Ciolacu a precizat că datoriile trebuie plătite. „Acele datorii trebuiesc plătite. Şi ne-am pregătit şi vom bugeta ca să nu intrăm, Doamne-fereşte, în incapacitate de plată, la Bufferul care este acum şi la Banca Naţională şi la Ministerul de Finanţă, pentru că avem cel mai mare buffer, nu este o problemă să avem neincapacitate de plată sub nic o formă anul viitor”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Ce a afirmat Florin Cîțu

Fostul premier al României a declarat într-o emisiune televizată că a votat împotriva pachetului de măsuri fiscale, dar PNL susține aceste măsuri fiind condus de o majoritate care le-a aprobat.

Nu eu am spus de faliment. Marcel Ciolacu a luat două decizii care arată că, de fapt, România a ajuns la fundul sacului. Prima decizie a fost asumarea răspunderii pe un pachet fiscal mult mai dur pentru economie decât a fost Ordonanța 114, cu taxe pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani introduse, suprataxări, iar a doua măsură a venit cu acel program de austeritate, pe partea de cheltuieli, care a blocat efectiv economia națională, sau plățile de la buget către economia privată, două luni de zile. Nu a mai fost așa ceva niciodată. Aceștia sunt indicatorii care ne arată că nu mai sunt bani la buget și cu toate acestea deficitul o să fie mai mare decât a fost în 2021. Peste toată această situație dezastruoasă vii și arunci o cheltuială insuportabilă”, a declarat Florin Cîțu.

Liberalul a mai explicat că „cifrele de azi ne arată că ajungem la 162 de miliarde de lei cheltuieli cu pensiile în 2024”, ceea ce duce la o „coincidență foarte interesantă, exact 9,4% din PIB, cât este acum în PNRR acea limită”, adăugând că „pare cumva aranjată”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite