Ciolacu, discuții cu noul ambasador al Olandei privind reconfirmarea sprijinului pentru aderarea României la Schengen

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a avut o întâlnire cu noua ambasadoare a Regatului Țărilor de Jos, Willemijn van Haaften, în cadrul căreia a fost reconfirmat sprijinul pentru aderarea României la Schengen. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Ne bucurăm că am putut reconfirma sprijinul Regatului Țărilor de Jos pentru aderarea României la Schengen”, a informat premierul Marcel Ciolacu pe platforma X. 

Noua ambasadoare a Olandei a prezentat în septembrie scrisoare de acreditare, odată cu noii ambasadori numiți din Lituania, Belgia, Slovenia, Estonia și Finlanda.

Interpretări diferite pe tema aderării

Cei mai importanți lideri politici de la București au interpretări diferite privind Schengen, fiind luată în calcul chiar separarea României de Bulgaria pe acest dosar. Însă o asemenea măsură ar putea da țării noastre bătăi de cap suplimentare inclusiv în relația cu conducerea de la Sofia.

Posibilitatea decuplării de Bulgaria a fost avansată de premierul Marcel Ciolacu, în privința eforturilor de aderare a României la Schengen. Șeful Guvernului român a susținut într-un interviu pentru Bloomberg că România ar putea lua în considerare demersul.

Ideea a fost însă respinsă de șeful statului, Klaus Iohannis, care a afirmat că varianta este mai degrabă discutată la nivel „informal”,subliniind în același timp că cea mai bună variantă este ca România și Bulgaria să acceadă împreună la spațiul de liberă circulație.

Șansele anulării blocajului Austriei în instanță 

Preşedintele României este reţinut și cu privire la contestarea în instanţa europeană a unui nou vot împotriva aderării României la Schengen.

Premierul consideră însă că asta este calea de urmat în cazul unui viitor eșec al votului de la Consiliul JAI din decembrie.

În același timp, specialiştii consultaţi de „Adevărul“ sunt de părere că situația trebuie rezolvată politic și diplomatic.

De asemenea, recent, Tribunalul UE a respins ca „vădit inadmisibilă“ acţiunea în anulare formulată de eurodeputatul român Eugen Tomac împotriva Consiliului UE privind decizia neacceptării României în Schengen.

Instanța europeană a stabilit că hotărârea din 8 decembrie 2022 nu poate fi considerată un act atacabil, nefiind o decizie unanimă, ci majoritară. Un alt considerent a fost acela că sesizarea nu a fost formulată de un reclamant privilegiat, cum ar fi, de exemplu, statul român.

Europarlamentarul a anunțat că va contesta decizia la instanța superioară, menționând că, în lipsa unui vot în decembrie 2023, adică peste mai puțin de două luni, singura cale a Guvernului român este aceea de a se alătura procesului intentat de el. În acest mod, plângerea ar avea șanse mai mari să fie admisibilă.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite