Cine sunt cei mai vechi aleși din Parlament. Unii au peste 30 de ani în Legislativ

0
0
Publicat:

Mai mulți deputați și senatori sunt de zeci de ani în Parlamentul României. Cel mai longeviv dintre ei este Seres Denes, ales UDMR, care e parlamentar de 32 de ani.

Doi aleși au peste 28 de ani vechime în slujba de parlamentar FOTO Inquam Photos / George Călin
Doi aleși au peste 28 de ani vechime în slujba de parlamentar FOTO Inquam Photos / George Călin

Pentru fiecare mandat obținut aleșii câștigă 4 ani în instituție. Seres Denes are un mandat în curs, fiind reales în decembrie 2024. Primul mandat l-a obținut în 1992, tot pe listele Uniunii Democrate Maghiare a României (UDMR). Deputatul a stat până acum 32 de ani în Parlament, obținând în total 9 mandate. 

Parlamentarul Uniunii este urmat de șeful grupului minorităților din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, care este la mandatul cu numărul 8 și a petrecut până acum 28 de ani în Parlament. Pe locul trei se clasează șeful UDMR, Kelemen Hunor, cu 7 mandate obținute și o vechime de 24 de ani în Parlament. Pe același loc este și senatorul PSD Ioan Stan.  

Coaliția, cei mai longevivi parlamentari

Membri actualei coaliții de guvernare sunt și cei mai longevivi din Parlament. În cazul PSD este vorba de 6 aleși. La Senat, Titus Corlățean, fost membru al cabinetelor conduse de Victor Ponta, este la cel de-al șaselea mandat, iar Cornel Cristian Resmeriță a obținut până acum 5 mandate. Între membri de la Camera Deputaților se numără Eugen Bejinariu (6 mandate obținute), Rodica Nassar, propusă de fostul șef PSD Liviu Dragnea pentru poziția de premier (6 mandate obținute), Adrian Solomon (5 mandate obținute) și Adriana Diana Tușă (5 mandate obținute). Șase mandate înseamnă 24 de ani în Parlament, iar 5 înseamnă 20 de ani petrecuți în instituție.

Pe listele Partidului Social Democrat (PSD) a obținut cel de-al șaselea mandat și Grațiela Gavrilescu, fost ministru în mai multe cabinete, dar și fostă membră PNL și ALDE. Deputata este acum reprezentanta Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), însă ultimele două mandate le-a câștigat în alegeri prin PSD, care a inclus membri ai PUSL pe listele sale în ultimii ani.

Între membri cei mai longevivi ai Partidului Național Liberal (PNL) se remarcă Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției în cabinetul Ciolacu II, dar și fostă șefă a liberalilor. Senatoarea a obținut până acum 5 mandate, la fel ca un alt coleg al său din Senat, Nicolae Neagu. La Camera Deputaților, cele mai multe mandate au fost obținute de fostul ministru al Culturii Raluca Turcan, ea fiind acum la al șaselea (parlamentar timp de 20 de ani), la fel ca alți șase deputați liberali: Gabriel Andronache, Ionuț Stroe, Ioan Bălan, Lucian Bode, Cristian Buican și Gigel Știrbu.

Grupul minorităților din Camera Deputaților are mai mulți reprezentanți cu un număr mare de mandate. Ovidiu Victor Ganț, Ghervazen Longher și Dragoş Gabriel Zisopol sunt la al șaselea mandat. Adrian-Miroslav Merka are 5 mandate, iar Giureci-Slobodan Ghera a obținut 4 mandate.

În cazul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), pe lângă doi dintre cei mai longevivi membri ai Parlamentului amintiți anterior, se mai remarcă senatorul Cseke Attila-Zoltan, ministru al Dezvoltării în cabinetul Ciolacu II, cu 16 ani vechime. Cseke Attila-Zoltan a mai ocupat funcția de ministru și în cabinetul condus de Florin Cîțu și cel condus de Nicolae Ciucă, în perioada decembrie 2020-iunie 2023. Unul dintre mandatele din Legislativ l-a obținut însă, în 2012, pe listele pentru Camera Deputaților.

USR, la al treilea mandat în Parlament

În cazul Uniunii Salvați România (USR), cei care au cele mai multe mandate au intrat prima dată în Parlament în 2016 și sunt acum la al treilea mandat, adică au bifat deja 8 ani în Parlament. Pe cel de-al treilea l-au obținut în alegerile din decembrie anul trecut. La Camera Deputaților este vorba atât despre foști miniștri ai partidului, cât și lideri ai formațiunii politice: fostul șef de partid Cătălin Drulă, fostul ministru Stelian Ion, Ionuţ Moșteanu, Cristina Prună, Bogdan-Ionel Rodeanu, Emanuel Ungureanu, Mihai Botez, Iulian Bulai, Claudiu Năsui și Adrian Wiener.

La Senat a mai rămas doar un membru venit din 2016, Marius Bodea. Lui i se alătură însă un membru mai vechi care a renunțat la mandatul câștigat în 2016 pentru a merge în Parlamentul European. Este vorba de Cristian Ghinea, care se întoarce după aproape 6 ani de absență. 

Alesul cu două mandate câștigate, dar cu doar câteva luni în Parlament

La polul opus, cei care au bifat pragul pentru Parlament de mai multe ori, dar au cel mai mic număr de mandate sunt membri Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care au intrat în anul 5 de activitate în Legislativul României. Pentru partidul condus de George Simion este a doua oară când trece alegerile parlamentare, astfel că toți deputații și senatorii longevivi sunt la cel de-al doilea mandat.

De aici se remarcă însă cazul a doi senatori care au fost deputați în mandatul anterior: Mircia Chelaru și Ciprian-Titi Stoica. Între senatorii aflați la al doilea mandat mai sunt Sorin Lavric și Vasilică Potecă, iar în cazul deputaților se numără șeful AUR, George Simion, Ilie-Alin Coleșa, Călin Gheorghe, Dumitrina Mitrea, Sorin-Titus Muncaciu, Gianina Șerban, Dan Tănasă, Lucian Florin Pușcașu, George Badiu, Titus Păunescu, Petre Pușcașu și omul de afaceri George Becali. Patronul FCSB nu a obținut totuși primul mandat pe listele AUR, ci pe listele PNL, în 2012, când a trebuit să renunțe la el din cauza unei condamnări executorii definitive la închisoare.

Un caz aparte este cel al senatorului Dîrlău Andrei Emil, care este notat cu două mandate, însă a petrecut până acum doar câteva luni în Parlament. El a obținut primul mandat după retragerea lui Claudiu Târziu, care a ajuns la Parlamentul European în alegerile din iunie 2024. Dîrlău are însă acum șanse de a finaliza un mandat de patru ani în Parlament, fiind în prima linie a celor intrați. 

Fost parlamentar PRM, în grupul SOS

Și partidele intrate pentru prima dată în Legislativul României, SOS și POT, au membri deja învățați cu holurile Parlamentului. Este vorba în principal despre foști parlamentari AUR care au părăsit partidul în mandatul precedent.

În cazul SOS România, este vorba despre Ciubuc Ciprian, Enachi Raisa și Dumitru Coarnă, care a schimbat mai întâi PSD pentru AUR, iar apoi a trecut la SOS. Tot aici se regăsește și Nagy Vasile, care a trecut mai întâi pe la Forța Dreptei, dar și Verginia Vedinaș, care a intrat prima dată în Parlament în anul 2004 din partea Partiului România Mare (PRM). Vedinaș a intrat atunci la Senat, însă a demisionat chiar în ultimul an de mandat. În cazul POT este un singur parlamentar venit din AUR, șefa de partid, Anamaria Gavrilă. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite