Ce impact va avea grupul „Suveraniștii“, din care va face parte partidul lui Șoșoacă, în Parlamentul European | ANALIZǍ

0
Publicat:

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, ar putea face parte dintr-o nouă facțiune în Parlamentul European, numită „Suveraniștii”. „Adevărul” a discutat cu mai mulți cunoscuți analiști despre modul în care ar putea schimba alianța suveranistă din care va face parte Șoșoacă Parlamentul European. 

Diana Șoșoacă: Suntem 9 țări și 34 de europarlamentari FOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă: Suntem 9 țări și 34 de europarlamentari FOTO Inquam Photos / George Călin

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, ar putea face parte dintr-o nouă facțiune în Parlamentul European, numită „Suveraniștii”, care ar urma să fie înființat de partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), informează Der Spigel. Diana Șoșoacă și Luis Lazarus au confirmat deja că partidul lor va adera la acest grup. Analiștii politici Cristian Pîrvulescu, Costin Ciobanu, Valeriu Turcan și Radu Magdin au explicat pentru „Adevărul”, cât de important ar putea fi acest grup în PE și ce impact ar putea avea.

Membrii AfD excluși din facțiunea de dreapta Identitate și Democrație Identitate și Democrație, condusă de Adunarea Națională, doresc să inițieze săptămâna aceasta propriul său grup parlamentar, Suveraniștii, din care ar putea face parte şi partidul S.O.S România al senatoarei Diana Şoşoacă, susține Der Spiegel, citând un e-mail către administraţia Parlamentului European.

Cum ar putea schimba alianța suveranistă din care va face parte Șoșoacă traseul PE

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat cum ar putea schimba alianța suveranistă din care va face parte Șoșoacă traseul PE. El consideră că impactul acestei noi alianțe va fi unul redus, spre zero, în Parlamentul European. De altfel, subliniază el,  înființarea noului grup nu face decât să confirme faptul că extrema dreapta este profund diviziată. Logic, acestă prăpastie dintre cele trei grupuri nu face decât să le scadă și mai mult puterea, în condițiile în care, deși extrema dreapta a obținut mai mulți europarlamentari ca oricând, ei reprezintă totuși o minoritate în Parlamentul European.

„Aș spune că e mai mult o problemă de tactică. Există niște reguli în Parlamentul European - și anume, un grup politic se formează în Parlamentul European dacă există un număr minim de partide, dintr-un număr minim de țări. Și atunci, evident că AfD-ul, care a fost exclus din Identitate și Democrație datorită discursului favorabil Rusiei, încearcă să construiască o grupare alternativă”, explică profesorul Pîrvulescu.

În opinia sa, SOS va fi bine primit în această nouă alianță, însă rezultatele vor fi apropiate de zero. „SOS este binevenit printre ei pentru că trebuie să atingă numărul minim de europarlamentari. Iar problema este una simplă. De fapt, toți membrii unui grup din Parlamentul European  beneficiază de o serie de avantaje. Vorbim aici de faptul că membrii grupurilor au dreptul să ia cuvântul în ședință, de  faptul că o să-și poată angaja și la grup și pe persoană mai mulți asistenți, adică sunt o serie de avantaje care apar, dar care nu se transformă în putere”, precizează profesorul.

„Poate doar să se înregistreze pe străzi și pe culoare”

În schimb, spre deosebire de Parlamentul României, senatoarea Diana Șoșoacă nu va putea să facă valuri și să se dea în spectacol. Cu o excepție. 

Nici măcar atmosferă proastă nu va putea să facă. N-au cum, ce, AfD a făcut? Regulile sunt altele, acolo sunt niște reguli stricte, nu e Parlamentul României. Doamna Șoșoacă poate să se înregistreze de pe străzi și de pe coridoare, să facă transmisiuni direct, dar mai mult de atât nu poate”, susține Pîrvulescu.

Grupul lui Șoșoacă, nefrecventabil și pentru ceilalți suveraniști

Cercetător în științe politice la Universitatea Aarhus, în Danemarca, Costin Ciobanu spune că noul grup, la care aderă și SOS, este unul nefrecventabil chiar și pentru celelalte partide suveraniste. Asta înseamnă că în jurul acestei noi formațiuni din Parlamentul European va exista un fel de cordon sanitar, ceea ce va face ca puterea sa să fie infimă. 

„Suveraniștii «noștri» au înțeles că, pentru a nu fi complet marginali, trebuie să se organizeze și să facă parte dintr-un grup politic. Se pare că, după discuția unei Europe cu mai multe viteze, avem cel puțin două grupuri de suveraniști. Cei care se prefigurează în jurul AfD, deci și SOS România, sunt nefrecventabili pentru primul grup de suveraniști”, spune expertul.

Costin Ciobanu are îndoieli în privința viitorului noului grup. Viitorul incert al acestuia reprezintă încă un motiv pentru care influența lor va fi aproape nulă în Parlamentul European. 

„Rămâne de văzut dacă acest grup va prinde contur și dacă va rezista, pentru că ai împreună suveraniști care încearcă să se organizeze la nivel transnațional - diferențele pot fi majore, iar conflictele previzibile. Aceste mișcări sunt pentru un mic plus de influență politică și pentru confortul membrilor, pentru că, în general, influența acestor grupări, suveraniști 1 și mai ales 2, va rămâne redusă”, subliniază Ciobanu.

Pericolul partidelor radicale vine din cu totul altă parte, mai adaugă el. „Pericolul vine din creșterea lor în alegerile naționale, a se vedea exemplul Franței”, completează Costin Ciobanu.

Analistul politic Valeriu Turcan consideră că importanța acestui grup în Parlamentul European ține de cât de vocal va fi, dar este sceptic că Diana Șoșoacă se va integra cu succes.

Ar putea fi important doar dacă va fi foarte vocal. Altfel, toate indiciile sunt că restul grupurilor politice vor izola formațiunea germană. În ceea ce o privește pe dna. Diana Șoșoacă, nu sunt foarte convins că s-ar integra cu succes într-o astfel de factiune. Cred mai degrabă că va acționa autonom indiferent de afilierea pe care o va avea”, a declarat Valeriu Turcan.

Iar analistul Radu Magdin a afirmat că „rămâne de văzut dacă AfD va strânge parteneri din suficiente țări membre”. „Altfel riscă disiparea, izolarea. Exotismul lui Șoșoacă la fel. Ambii caută o opțiune “familială” europeană, dar depinde și de alți co-participanți. E neclar pe moment care sunt șansele”, a adăugat Magdin.

Lazarus și Șoșoacă confirmă că SOS România s-ar putea alătura grupului

Luis Lazarus, viitor eurodeputat în Parlamentul European, alături de Diana Șoșoacă, a declarat, duminică, în cadrul unei transmisiuni video live pe pagina sa de Facebook, că SOS România nu a mers către grupul ECR, unde s-a dus AUR, deoarece „începe să-și piardă substanța pentru care s-a creat”, și nici către Identitate și Democrație, deoarece „nu pare interesat de a promova vechile principii”.  Lazarus confirmă dezvăluirile Der Spiegel, afirmând că s-a încercat ținerea în secret a acestei informații până la constituirea grupului, adăugând că nu știau încă că grupul „se va numi Suveranistii”. 

Diana Șoșoacă, invitată în acest live, a spus că, din cauza acțiunilor sale, ECR și ID i-au pus și anumite condiții, dar că și la rândul său nu a fost de acord cu anumite inițiative ale acestora, cerându-li-se să facă o declarație, cum a făcut AUR.

Diana Șoșoacă a afirmat că numele ei este "arhicunoscut, este de notorietate internțională”, dar numele SOS Romania a fost greu acceptat deoarece este partid nou, iar AfD nu i-a propus imediat să facă parte din acest grup.

A existat la început o reticență față de noi, în primul rând pentru că suntem români”, a spus lidera SOR România, criticând politicenii și presa că ar fi de vină pentru renumele negativ.

Lidera SOS a susținut că știa că acest grup se va numi „Suveraniștii”. „Adevărații suveraniști se unesc. Aveam nevoie de șapte țări și 23 de de europarlamentari minimum pentru a alcătui un grup. La acest moment suntem 9 țări și 34 de europarlamentari și suntem în creștere”, a adăugat Șoșoacă, afirmând că România este membru fondator al acestui nou partid.

Cu privire la ce se poate întâmpla dacă acest grup devine suficient de mare și cum poate schimba politicile europene, Lazarus afirmă că: „Diana Șoșoacă, singură în Senatul României, a putut să blocheze mai multe pachete de legi. Acum, un grup format din zeci de persoane, care ar putea să facă ulterior alte alianțe sau ar putea să se mărească, va putea să blocheze anumite inițiative pe care grupurile majoritare ar încerca să le impună Europei. Asta este strategia”.

Lazarus a afirmat că doar „Vadim Tudor a mai reușit să constituie un astfel de grup pe vremuri”, iar Diana Șoșoacă a adăugat: „dacă tot sunt urmașa lui Vadim (...) Este omul după care ne-am ghidat pașii, un mentor spiritual

Cine ar mai putea face parte din grup 

Programul „Suveraniștilor“ se va baza pe „Declaraţia de la Sofia" a partidului bulgar pro-rus Renaştere, care printre altele, aceasta ia poziţie împotriva „ideologiilor globaliste" şi a birocraţiei UE. De asemenea, se face apel la negocieri de pace în războiul din Ucraina.

Alți posibili membri ai noului grup ar putea fi: Se Acabó la Fiesta din Spania, NIKH din Grecia, Konfederacja din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia şi Mi Hazánk Mozgalom (Mişcarea Patria Noastră) din Ungaria și un europarlamentar din partea partidului francez Reconquete, care a făcut parte anterior din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), dar și partidul bulgar „Cetățeni”.

Potrivit regulilor PE, pentru a forma un grup parlamentar sunt necesari minimum 23 de deputați din șapte țări UE. Totodată, AfD, cunoscut pentru afirmațiile sale pro-rusești și anti-ucrainene, va avea 15 mandate după alegerile pentru Parlamentul European. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite