Ce beneficii pierde Klaus Iohannis după demisie. Pierderile ar fi fost mult mai mari dacă era suspendat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte și va pierde o serie de beneficii. Ar fi pierdut mult mai mult dacă era suspendat. După demisie, interimatul funcției va fi asigurat de Ilie Bolojan, președintele Senatului.

Klaus Iohannis Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Klaus Iohannis Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, și-a anunțat demisia luni, 10 februarie, cu o zi înainte ca Parlamentul să înceapă procedura care, teoretic, ar fi putut duce la pierderea tuturor beneficiilor de președinte pensionar.

Prin demisia din funcție, Iohannis rămâne doar fără indemnizație de președinte pentru următoarele luni, mai exact până când noul președinte va fi ales și își va prelua atribuțiile. De asemenea, pierde imunitatea și va trebui să plece, de miercuri, din Vila Lac 1 în care stau președinții României.

Dacă ar fi fost dat jos din funcția de președinte al statului prin suspendare, atunci pierdea toate beneficiile, inclusiv cea de fost șef al statului. Rămânea fără indemnizație de fost președinte al statului, fără vilă oficială de protocol din partea statului român, fără mașină și protecție din partea Serviciului de Pază și Protecție.

Fostul președinte va beneficia de o indemnizație lunară pe viață echivalentă cu 75% din salariul brut pe care îl avea în funcție. Asta înseamnă un venit lunar de aproximativ 2.300 de euro lunar. Această indemnizație poate fi cumulată cu alte venituri ale președintelui, obținute ca venituri salariale sau cu titlu de pensie. Astfel, Anton Hadăr, președinte Alma Mater, spune că pensia pe care o va încasa Iohannis în calitate de pensionar ca urmare a carierei sale didactice se va ridica la 8.500 de lei, adică circa 1.700 de euro. Asta înseamnă un venit lunar din cele două pensii de circa 4.000 de euro.

El va avea dreptul și la o locuință de protocol, pusă la dispoziție de RA-APPS, cu obligația de a suporta cheltuielile de întreținere. Precum și „un spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, ambele atribuite cu destinația de reședință”. Nu a fost stabilită, încă, vila care urmează să îi fie atribuită de Guvern.

Președintele beneficiază de pază și protecție, precum și folosința gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Teoretic, președintele putea să piardă toate aceste beneficii dacă ar fi fost suspendat în urma unui referendum. Primul pas necesar urma să fie făcut marți, când camerele reunite ale Parlamentului ar fi trebuit să voteze cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, depusă de Opoziţie. 

Decizia trebuia să fie adoptată de două treimi dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului (Senat și Camera Deputaților).

Următorul pas ar fi fost convocarea unui referendum național pentru a validarea sau respingerea deciziei Parlamentului. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite