Ce argumente aduce Monica Macovei în favoarea votului online. Milioane de europeni ar putea vota la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Monica Macovei a organizat, miercuri, la Bruxelles, o conferinţă pe tema sistemului de vot electronic, un proiect ce poat fi pus în practică la alegerile europarlamentare din 2019. "I-votingul" ar facilita dreptul la vot a nu mai puţin de 80 de milioane de cetăţeni europeni răspândiţi în întreaga lume, dintre care trei milioane sunt români.

Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, miercuri, la Parlamentul European, o conferinţă publică pe tema sistemului de vot prin internet — I-voting—, împreună cu Europeans Throughout The World ( Europeni in lume), organizaţie neguvernamentală a expaţilor din Europa. În cadrul dezbaterii, participanţii au prezentat cum funcţionează sistemul de vot prin internet: de la aspecte legate de securitate si funcţionalitate pana la transparenţă.

Scopul conferinţei organizate de Monica Macovei a fost să aducă în atenţia decidenţilor politici  si ONG-urilor posibilitatea organizării unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expaţii din UE.

"În Europa sunt peste 14 milioane de expaţi, iar prin expati intelegem persoane care lucreaza în alte state din Europa, nu în cele de orginine. În lume, sunt peste 80 de milioane de cetăţeni europeni  care lucrează în state străine. Aceşti au posibilitatea restrânsă de a vota, de multe ori fiind necesara prezenţa lor fizică. De accea, votul prin internet ar rezolva aceste probleme. Revenind la expatii din Europa, din cele 14 milioane, trei milioane sunt cetaţeni români. Şi ei vor să voteze, ne aducem aminte de alegerile prezidenţiale din 2014. Eu însami am trait acea experienţă la Londra, unde coada era pe 4 stăzi. Am stat 10 ore si jumătate şi n-am putut vota, aşa ceva nu trebuie să se mai întample. Dreptul la vot este iluzoriu dacă nu se poate desfaşura rapid. Votul nu trebuie să coste, nu putem să-i punem pe oameni pe drumuri.Fără un drept efectiv la vot nu există democraţie", a spus Monica Macovei.

Potrivit unor statistici realizate de Comisia Europeana, 68% dintre cetăţenii europeni considera că ultilizarea dispozitivelor online i-ar ajuta sa voteze. "Faptul că trebuie sa mergi la consulat sau la ambasade sa stai la coada sa votezi nu mai face parte din stilul nostru de viata. Azi utilizam dispozitive online, tablete, telefoane etc", a spus si Dorin Fleseriu, presedintele organizatiei "Europeni in lume".

Monica Macovei crede ca sistemul de vot online i-ar face si pe tineri sa se implice in politica. "Un vot prin internet îi va ajuta să voteze şi de pe tel mobil, şi din discoteca. Ii implicăm în cetate, în viaţa ţării", crede Macovei.

In cadrul conferintei, au mai avut intervenţii, între alţii, Marie-Helene Boulanger, şef de unitate DG JUST, Comisia Europeană, profesorul Jordi Barrat Esteve, de la Universitatea Rovira i Virgili, Spania, Mike Summers, Program Manager la Smartmatic, care a făcut o prezentare generală cu privire la modul în care funcţionează sistemul de vot prin internet, Cristian Alexandru Leahu, şef al Direcţiei Legislativ a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi Danuta Hübner, deputat european, raportor privind reforma legii electorale în Uniunea Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite