CCR a respins în unanimitate contestația privind candidatura lui Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României (CCR) s-a reunit, joi, de la ora 14.00, pentru a dezbate noi contestaţii formulate în cadrul alegerilor prezidențiale din mai. 

Crin Antonescu/FOTO: Inquam photos
Crin Antonescu/FOTO: Inquam photos

UPDATE CCR respinge cu unanimitate de voturi contestația depusă împotriva candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din mai.

„În ședința din data de 13 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, cu unanimitate de voturi, a respins contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurențiu Antonescu și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.

Știrea inițială

„Şedinţa de judecată a Curţii Constituţionale privind contestaţiile înregistrate în temeiul Legii nr.370/2004 va avea loc joi, 13 martie 2025, ora 14:00 (pe baza sesizărilor şi a celorlalte documente depuse la dosar până la data de 13 martie 2025, ora 13:30)”, a transmis, joi, CCR.

Una dintre contestaţiile care va fi luată în discuţie vizează candidatura lui Crin Antonescu.

„În data de 12 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituţională contestaţia formulată de domnul S.C.A. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.20D/11.03.2025 privind înregistrarea candidaturii domnului ANTONESCU George Crin Laurenţiu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025”, a mai transmis CCR.

Contestaţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr.980F/2025.

Cel care a depus contestația a afirmat că, deși jurământul de credință se depune de către candidatul câștigător, „elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de preşedinte pe care candidatul trebuie să le îndeplinească”.

Consider că acţiunile şi faptele domnului Crin Antonescu, anterioare depunerii candidaturii  (...) dovedesc că acesta nu ar putea îndeplini consiţiile de eligibilitate”, se arată în document.

Crin Antonescu este acuzat în contestație că, în 2015, a afirmat că este un admirator al lui Ion Gavrilă Ogoranu, fost membru al Mişcării Legionare, pe care Antonescu l-a calificat ca fiind „un erou al României”.

Candidatul mai este acuzat de „entativă de lovitură de stat”, prin semnarea protocolului de constituire a USL care ulterior a „revocat conducerea Parlamentului, a schimbat Avocatul Poporului, a iniţiat şi votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu”.

Antonescu mai este acuzat de „susţinerea declarată a formei de guvernământ a monarhiei”.

Miercuri, judecătorii CCR au respins contestațiile formulate împotriva candidaturii lui Crin Antonescu.

Gheorghe Funar a anunțat într-o postare pe pagina de Facebook a partidului său depunerea unei contestații împotriva candidaturii lui Crin Antonescu

În cadrul contestației, Gheorghe Funar face referire la decizia CCR privind jurământul președintelui. „Instanța de contencios constituțional a statuat în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru Președintele României trebuie să îndeplinească condițiile ”care rezultă din formula sacrosantă a jurământului depus de persoana aleasă în funcția de Președinte al României” și anume să respecte Constituția României și să apere democrația.

Biroul Electoral Central nu a precizat în motivarea Deciziei nr.20D din 11 martie 2025 că a verificat îndeplinirea condițiilor care rezultă din textul jurământului prevăzut la articolul 82 aliniat 2 din Constituție.

În cazul candidatului ANTONESCU GEORGE-CRIN-LAURENȚIU, verificarea condițiilor stabilite de jurisprudența Curții Constituționale în materia contenciosului electoral prezidențial este foarte ușoară având în vedere că acesta a fost ales două mandate ca senator de Teleorman și București și trei mandate deputat de Tulcea, Teleorman și București. De asemenea, domnul ANTONESCU GEORGE-CRIN-LAURENȚIU a fost ministru al Sportului între anii 1997-2000 și a ocupat funcția de Președinte interimar al României, timp de aproape două luni, atunci când a fost suspendat din funcție Președintele României Traian Băsescu. În toate aceste funcții, domnul ANTONESCU GEORGE-CRIN-LAURENȚIU a dovedit prin fapte că nu poate îndeplini întocmai prevederile jurământului pe care l-a depus în Parlamentul României.

Un exemplu concret îl constituie numeroasele absențe de la lucrările Camerei Deputaților și Senatului”, a susținut Gheorghe Funar în contestația sa. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite