Câte secții de votare a cerut Ministerul de Externe pentru diaspora. Cele mai multe vor fi în Italia

0
Publicat:

MAE a anunțat că a transmis AEP propunerile privind organizarea secțiilor de votare în străinătate, pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.

secție de votare cu un cetatean care asteapta verificarea buletinului inainte de a vota
158 de secții de votare vor fi în Italia. Foto: Arhivă Adevărul

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis Autorității Electorale Permanente propunerile privind sediile a 950 de secții de votare din străinătate la alegerile pentru Președintele României și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, realizate pe baza informațiilor și datelor primite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României”, se arată în comunicatul MAE.

AEP are la dispoziție trei zile pentru a aproba lista. Cele mai multe secții sunt propuse în Italia (158), Spania (147) și Marea Britanie (107), urmate de Franța, Moldova și Statele Unite.

Comparativ cu alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, pentru care au fost organizate 915 secții de votare în afara țării, numărul de secții propuse a fost majorat cu 35. Printre locațiile în care nu se vor putea organiza secții de votare din motive obiective se numără Afganistan, Rostov-pe-Don, Odesa, Sudan, Venezuela, Libia și Phenian, din cauza condițiilor instabile sau a suspendării activității misiunilor diplomatice în aceste locații.

Detalii despre desfășurarea alegerilor și relocări de secții

Pentru alegerile din 2024, secțiile de votare vor fi deschise pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur al alegerilor prezidențiale (22-24 noiembrie și 6-8 decembrie), iar la alegerile parlamentare votul în străinătate va avea loc pe durata a două zile (30 noiembrie și 1 decembrie). Românii din diaspora își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate, pe baza unui act de identitate valid emis de autoritățile române.

Pentru a facilita participarea cetățenilor români din străinătate, 51 de secții de votare au fost relocate în localități apropiate de cele stabilite inițial, în urma consultărilor cu reprezentanții comunităților românești. De asemenea, 11 secții din țări precum Finlanda, Franța, Spania și Marea Britanie vor avea adrese diferite pentru fiecare dintre tururile de scrutin.

MAE recomandă informarea prealabilă a alegătorilor din diaspora

MAE recomandă cetățenilor români din străinătate să se informeze în prealabil cu privire la adresele secțiilor de votare din zona în care se află, pentru a evita confuzii și a asigura o participare eficientă. Informațiile complete vor fi disponibile pe site-ul MAE, iar AEP va publica lista finală a secțiilor de votare în termen de trei zile de la primirea propunerilor.

„Reamintim că, la alegerile prezidențiale, pot vota toți cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate, în baza unui act de identitate valid”, precizează MAE. Totodată, „la alegerile parlamentare pot vota doar cetățenii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate, conform Legii nr. 208/2015.”

Pentru mai multe detalii, cetățenii sunt încurajați să consulte pagina dedicată de pe site-ul MAE: https://www.mae.ro/node/64178.

Amintim faptul că alegerile prezidențiale se vor organiza astfel: primul tur va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur pe data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 1 decembrie. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite