Câți români votează în străinătate și câte secții de votare au la dispoziție

0
Publicat:

La alegerile prezidențiale din 2024, 6.916 români din diaspora s-au înregistrat pentru vot prin corespondență, iar 6.751 au solicitat să voteze la secțiile din străinătate.

un buletin de vot care urmeaza sa fie introdus in urnă
Număr record de peste 900 de secții de votare dechise de România în străinătate. Foto: Istock

Înregistrarea românilor din diaspora pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2024 s-a finalizat. Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), un număr de 6.916 cetățeni au optat pentru această modalitate de vot. De asemenea, cererile de vot la secție au fost de 6751 de cetățeni din străinătate.

La alegerile prezidențiale din 2024, românii din străinătate au avut posibilitatea de a se înregistra pentru a vota fie prin corespondență, fie pe listele electorale la o secție de votare din afara țării. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că, în situația în care un alegător român cu domiciliul sau reședința în străinătate are aprobate atât solicitarea pentru votul prin corespondență, cât și cea pentru votul la secție, prioritate va avea votul prin corespondență.

Conform reglementărilor, dacă alegătorul a optat pentru ambele modalități și a trimis plicul cu votul prin corespondență, acesta va fi luat în considerare, iar persoana respectivă nu va mai putea vota la secție. Dacă, însă, plicul nu ajunge la timp sau este invalidat, alegătorul își păstrează dreptul de a vota în persoană la o secție de vot din străinătate. Această măsură este menită să asigure că fiecare cetățean își poate exprima opțiunea fără riscul unei dublări a votului.

Toni Greblă, președintele AEP, a anunțat că, pentru alegerile prezidențiale, România va organiza în străinătate peste 950 de secții de votare, un număr record comparativ cu alte țări.

„Într-o discuţie preliminară avută cu Ministerul de Externe, cu care avem o foarte bună colaborare, s-a stabilit că cel puţin câte secţii de votare au existat pentru alegerile europarlamentare, adică peste 950, vor fi organizate şi pentru alegerea Preşedintelui României. Şi, repet, este un număr record de secţii de votare pe care România le deschide în străinătate. Nici o altă ţară din lume nu deschide peste 900 de secţii de votare în străinătate”, a declarat Toni Greblă.

Orarul de funcționare a secțiilor de votare din străinătate

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:

  • Vineri, 22 noiembrie 2024/6 decembrie 2024, între orele 12-21*
  • Sâmbătă, 23 noiembrie 2024/7 decembrie 2024, între orele 7-21*
  • Duminică, 24 noiembrie 2024/8 decembrie 2024, între orele 7-21*

*cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Alegătorul care se află în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care în ziua votării se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;

b) buletinul de identitate;

c) pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;

d) pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;

e) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare;

f) paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.

Important de menționat este că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite