Cât i-a luat lui Ciolacu să devină „tătucul” PSD: 4 zile. Surse: votul moţiunii, programat fără consultarea partidului. Paul Stănescu, mesaje de ameninţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Congresul PSD, Marcel Ciolacu a clamat că vremea tătucilor în partid a apus, aluzie la Liviu Dragnea şi la predecesorii săi. Ciolacu a pledat pentru o conducere colectivă, în care deciziile să fie luate prin dialog şi consens. Patru zile mai târziu, Marcel Ciolacu a stabilit votul pentru moţiunea de cenzură de unul singur, ignorând total partidul. Chiar şi vicepreşedinţii PSD au aflat data moţiunii de pe Facebook, susţin sursele Adevărul

Vineri. Cu o zi înainte de Congres, conducerea interimară a PSD se reuneşte pentru a stabili ziua în care va fi votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Însă decizia se amână pentru marţi. Motivul: data votului trebuie stabilită de noua echipă de conducere, validată de Congresul programat a doua zi. 

Sâmbătă. Marcel Ciolacu, ales preşedinte plin al PSD, anunţă desprinderea de trecut şi trecerea într-o nouă eră, în care deciziile politice sunt luate colectiv, nu imperativ, de către ”un tătuc”, aluzie directă la Liviu Dragnea. După Congres, noua conducere discută informal despre moţiunea de cenzură. ”Au fost luate în calcul trei variante: 1. vot rapid, până la începutul lunii septembrie. 2. vot după începerea şcolii, adică după mijlocul lunii septembrie. 3. vot după decizia CCR, ca urmare a sesizării Guvernului. A fost doar o discuţie de principiu, fără să fie luată vreo decizie”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. 

Marţi. Noua conducere a partidului ar fi trebuit să se reunească pentru a stabili, în sfârşit, votul moţiunii de cenzură, depusă de PSD la mijlocul lunii august. Surpriză! Marcel Ciolacu n-a mai convocat nicio întâlnire. Potrivit surselor Adevărul, Ciolacu a avut discuţii individuale cu Sorin Grindeanu, Paul Stănescu şi Victor Ponta. Întrebat de Ponta când are de gând, totuşi, să voteze moţiunea, Marcel Ciolacu a evitat un răspuns clar: „Nu ştiu. Vedem”. 

Miercuri. Liderii PSD aşteaptă în continuare ca Ciolacu să reunească celebrul CEX, redenumit la Congresul de sâmbătă Comitet Politic Naţional (CPN). Spre seară, cu câteva minute înainte de conferinţa de presă anunţată de preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD Marcel Ciolacu postează pe Facebook: ”Moţiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!”. Decizia a fost luată într-un cerc restrâns, fără consultarea partidului. ”Au ştiut doar Grindeanu şi Paul Sănescu. Noi, ceilalţi, am aflat de pe Facebook. În era Dragnea, măcar se întrunea, formal, CEX-ul, chiar dacă decizia era dinainte stabilită. Acum deciziile văd că sunt anunţate de preşedinte direct pe Facebook”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru Adevărul. 

După postarea lui Marcel Ciolacu, secretarul general  Paul Stănescu le-a trimis parlamentarilor PSD mesaje pe grupurile de WhatsApp, în care i-a informat că „partidul a decis” să voteze luni moţiunea. ”Care partid? Ciolacu e partidul?”, se revoltă unul dintre liderii PSD. Paul Stănescu, mâna dreaptă a lui Marcel Ciolacu, a ameninţat că cine nu votează moţiunea nu mai are ce căuta în partid, susţin sursele citate. ”Oricum jumătate dintre parlamentari nu vor mai prinde locuri eligibile la alegerile din decembrie, aşa că în weekend unii vor trece la PNL sau vor rămâne independenţi”, arată surslee citate. 

Joi, ora 11.00. Marcel Ciolacu a convocat şedinţa Comitetului Politic Naţional pentru ora 13.00. Aşadar, noul preşedinte al PSD mai întâi ia decizia, apoi se consultă cu partidul.  

Ciolacu: Sunt un om de echipă

Sâmbătă, la Congres, Marcel Ciolacu promitea că PSD va fi condus de o echipă. ”PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Şi în mod evident acest lucru nu a făcut bine partidului şi nici României. Vremea tătucilor a apus. Eu sunt un om de echipă! Eu vreau un PSD condus de o echipă. Şi de aceea am adus în prima linie cei mai buni oameni! Oameni care şi-au dovedit competenţa atât în organizaţiile, cât şi în comunităţile lor. Oameni care se bucură de încrederea românilor”, spunea Ciolacu. Declaraţia a fost valabilă doar patru zile. 

Analiză Adevărul. Toţi, dar absoluţi toţi cei 17 lideri care formează noua echipa de conducere a PSD au fost locotenenţii fostului preşedinte Liviu Dragnea. După ce au ajuns în funcţii înalte, unii s-au revoltat şi au încercat, în zadar, să-l răstorne pe baronul din Teleorman.  Alţii au fost umiliţi de Dragnea, dar apoi au pupat din nou inelul şefului PSD pentru o sinecură. Acum s-au lepădat de Dragnea şi, chipurile, reformează partidul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite