Camera de Comerţ şi Industrie a României, mesaj de susţinere, după acuzaţiile de plagiat la adresa premierului: „Je suis Ciucă”. Reacţia USR
0Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a transmis un mesaj de susţinere a premierului Nicolae Ciucă, acuza de plagiat în lucrarea de doctorat. CCIR argumentează că şeful Executivului trebuie judecat pe baza acţiunilor şi rezultatelor obţinute în funcţia publică şi că românii vor o guvernare care să fie lăsată să-şi facă treaba. Demersul a fost criticat de USR, care a lansat acuzaţii grave, prin vocea lui Ionuţ Moşteanu.
„Faţă de acuzaţiile de plagiat aduse primului-ministru Nicolae Ciucă, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) face următoarele precizări: Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerenţa şi stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul şi stigmatizarea sunt profesiuni de credinţă pentru unii”, scrie CCIR într-un comunicat de presă cu titlul „Je suis Ciucă”.
CCIR afirmă că România are nevoie de stabilitate politică, motiv pentru care şeful Executivului trebuie judecat pentru acţiunile şi rezultatele din funcţia pe care o deţine în stat.
„Chiar dacă nu facem politică, considerăm, şi ştim că şi mediul de afaceri şi antreprenorii pe care îi reprezentăm simt la fel, că, la timpurile grele pe care le traversăm, România are nevoie de stabilitate politică şi guvernanţă, dacă vrem să avem parte de redresare şi reconstrucţie economică. Dacă vrem stabilitate şi predictibilitate, atunci să-l judecăm pe premierul Ciucă pe baza acţiunilor şi rezultatelor din postura de şef al Guvernului şi nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani”, mai arată sursa citată.
„Ştim şi o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri şi detractori, şi că tot ce aceştia aşteaptă este o guvernare care să-şi facă treaba şi să fie lăsată să şi-o facă”, transmit reprezentanţii CCIR, argumentând: „Ne-am săturat de atacuri şi scandaluri sterile, de instabilitate şi destabilizatori”.
Reprezentanţii CCIR întreabă „cu ce şi cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu ştim ce va fi mâine”, competând că „vrem cu toţii ca Statul să facă şi să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână”.
„Am stat destul pe loc, blocaţi în propria neputinţă şi ipocrizie, vrem să mergem înainte. Cu scandaluri nu mergem. Camera de Comerţ şi Industrie a României merge înainte cu Nicolae Ciucă, primul-ministru al Guvernului României”, conchide sursa citată.
USR lansează acuzaţii grave la adresa CCIR
La scurt timp, USR a criticat demersul CCIR, argumentând că, potrivit legii, organizaţia este un a apolitică, iar „cineva de la CCIR a încălcat legea”, având nevoie de Ciucă şi de liberali „pentru a finaliza tunul Romexpo”.
„Camera de Comerţ a României, organizaţie APOLITICA prin lege, comunică public susţinerea pentru un senator PNL care ocupă vremelnic funcţia de Prim Ministru”, scrie purtătorul de cuvânt al USR pe Facebook.
Moşteanu a arătat că potrivit articolului 1 din legea camerelor de comert, „Camerele de comerţ sunt organizaţii autonome, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, de utilitate publică, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor lor şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate”.
Liderul USR mai afirmă că „cineva de la Camera de Comerţ a încălcat legea pentru că are nevoie de Ciucă şi de PNL pentru a finaliza tunul Romexpo”.
Reamintim că PressOne a publicat, marţi dimineaţă, o investigaţie semnată de Emilia Şercan care demonstrează că teza de doctorat a actualului prim-ministru Nicolae Ciucă ar conţine plagiat în cel puţin 42 din cele 138 de pagini.
Ulterior, premierul Ciucă a anunţat că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat. Şeful Executivului a precizat că lucrarea sa înglobează, pe lângă cercetarea teoretică şi experienţa acumulată, „constituindu-se în mod evident contribuţia originală”.
Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Administraţia Prezidenţială a precizat că „Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit.”.