AFP: Franţa a primit o nouă plângere împotriva şefului Interpolului

0
0
Foto: Twitter @INTERPOL_HQ / Şeful Interpol este acuzat de tortură şi tratamente inumane.
Foto: Twitter @INTERPOL_HQ / Şeful Interpol este acuzat de tortură şi tratamente inumane.

Parchetul Naţional Antiterorist al Franţei (PNAT) a primit o plângere împotriva lui Ahmed Nasser al Raisi, noului preşedinte al Interpolului (instituţie cu sediul central la Lyon), conform Agenţiei France-Presse, care citează o sursă din interiorul PNAT.

Ahmed Nasser al-Raisi este acuzat de tortură şi de acte de tratament inuman, inclusiv împotriva lui Ahmed Mansour, un activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite (EAU). Se menţionează că organizaţia neguvernamentală Centrul pentru Drepturile Omului în Statele Golfului (GCHR) a depus o plângere în acest sens. Anterior a fost depusă o plângere similară împotriva lui Ahmed Nasser al-Raisi, dar aceasta a fost respinsă deoarece al-Raisi nu locuieşte în Franţa şi se află în afara jurisdicţiei parchetului antiterorist francez.

În actuala sa plângere, ONG-ul arată că cetăţeanul Emiratelor Arabe Unite se află acum pe pământul francez, la Lyon, unde are sediul Interpolul. În opinia lor, acesta este un motiv suficient pentru lansarea unui proces în Franţa, iar acuzaţiile aduse împotriva lui ar exclude posibilitatea aplicării imunităţii diplomatice, care este în vigoare din 2008, în cazul său.
În octombrie anul trecut, împotriva lui al-Raisi a fost depusă o altă plângere în Franţa, iniţiată de avocatul a doi britanici, Matthew Hedges şi Ali Issa Ahmad. Potrivit acestora, actualul preşedinte al Interpol a fost responsabil pentru „detenţia arbitrară şi tortura” lor în Emiratele Arabe Unite în 2018, respectiv 2019. Această plângere, potrivit AFP, a fost şi ea respinsă.
Reprezentantul la Interpol al Emiratelor Arabe Unite, Ahmed Nasser al-Raisi a fost ales şi şi-a asumat funcţia de preşedinte în noiembrie 2021. El s-a alăturat poliţiei din Emiratele Arabe Unite în 1980 şi a fost numit director general al operaţiunilor centrale ale poliţiei din Abu Dhabi în 2005. Din 2015, a ocupat funcţia de inspector general al Ministerului de Interne din Emiratele Arabe Unite. El este absolvent de studii superioare al unor facultăţi din Marea Britanie şi SUA, inclusiv a unui doctorat în poliţie şi siguranţă publică la Universitatea Metropolitană din Londra. Este membru al Comitetului Executiv al Interpol şi este delegat pentru Asia din 2018.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite